In acest articol voi detalia pasii necesari pentru crearea unui tablou, ordinea in care sa pictati, ce sa scoateti in evidenta si alte sfaturi.
Daca esti incepator si nu ai deja materialele necesar pentru pictura, e usor sa o dai in bara. Intra pe acest articol si vei gasi informatii folositoare pentru incepatori, ce culori ai nevoie, ce materiale iti sunt necesare la inceput si cam cat te vor costa, pentru a nu repeta greselile mele.
Sa incepem.
Cuprins
Pasul 1. Alegerea celei mai bune lumini pentru pictura
Odata ce ai materialele necesare, e timpul sa alegi zona in care vei picta. Trebuie sa fie o zona bine luminata. Marii artisti isi amenajau studiourile in camere cu ferestre inalte, cu lumina din nord. Lumina din nord nu este directa, este destul de stabila pe parcursul zilei si nu incalzeste tabloul sau acrilicele.
Nu trebuie neaparat sa faci ca marii artisti, dar ar fi bine daca ai avea posibilitatea sa pictezi la o fereastra care este indreptata spre nord. Daca nu ai aceasta posibilitate si trebuie sa pictezi la lumina artificiala, alege becuri cu lumina neutra.
Ai grija ca lumina sa fie mai mare decat panza si sa nu vina din spatele tau. Nu vrei ca umbra ta sa fie pe panza. De preferat este sa vina de undeva din stanga (daca esti dreptati) pentru ca umbra sa nu te incurce.
Pasul 2. Ce sa pictezi ca incepator?
Nu trebuie sa incepi cu ceva complicat. Daca ai mai intrat pe site-ul meu cred ca ai observat ca eu merg pe simplitate. Pana si marii pictori au ales deseori subiecte simple de pictat. Cea mai mare provocare pentru un incepator este, probabil, pictarea unui portret.
Iti dau cateva recomandari de picturi:
- O vaza cu flori
- Un peisaj simplu, cu dealuri
- O scena de plaja
- Natura moarta cu obiecte simple
- Un castron cu fructe
- O barca
- Un peisaj de iarna (pentru ca necesita mult alb)
Pentru idei poti vedea aceste recomandari de picturi simple cu peisaje, cu flori sau de iarna. Recomandarile de mai sus iti ofera destule provocari, dar, in acelasi timp, poti pastra pictura simpla.
Pasul 3. Alegerea focusului picturii
Dupa ce te-ai decis ce vrei sa pictezi, trebuie sa te decizi ce vrei sa scoti in evidenta. Aici nu ne referim doar la subiectele pictate, ci la ce vrem ca privitorul sa vada, ce vrem sa prezentam. Ce te-a facut sa pictezi scena respectiva? Este vorba de lumina? Ti-au placut culorile sau contrastul dintre culori? Calmul din pictura?
S-ar putea sa fie necesare cateva schite pentru a crea compozitia, poate chiar mai multe schite.
Daca o fotografie pentru inspiratie nu trebuie sa fie exacta, picteaz-o cum vrei. Poti modifica dimensiunile, culorile, lumina, tonul pentru a se potrivi stilului tau. Poti modifica elementele. Poate un copac nu-ti place unde este amplasat, poate o casa nu este asa cum iti doresti.
Mai jos poti vedea cum am preluat doar o parte dintr-un tablou de-al lui Kasper Kasparus si am adaugat cateva modificari pentru a fi pe gustul meu.
Pasul 4. Colorarea panzei (substratul)
Ce este substratul?
Cea mai mare greseala (si cea mai des intalnita) este sa pictezi pe panza alba. Cea mai importanta tehnica in pictura este sa acoperi panza alba cu o culoare diluata, care va da tonul tabloului. Aceasta culoare initiala este substratul picturii.
Folosirea unei culori de fundal nu trebuie subestimata cand de-abia incepi sa pictezi. Va ajuta la crearea unui tablou care pare mai profesional, creste viteza cu care pictezi si creeaza tonul picturii.
J. M. W. Turner (pictorul luminii) avea panze deja colorate si alegea dintre ele pe care sa picteze, in functie de ce scena picta. De exemplu, daca voia sa picteze o scena de toamna cu copaci, alegea o panza cu un fundal maro deschis.
Nu uita, culoarea de substrat sa fie diluata cu apa. Daca este nediluata vei avea o suprafata groasa si lucioasa de care nu se vor mai prinde bine urmatoarele straturi.
Ce culori poti folosi pentru substrat?
Incearca sa-ti imaginezi ce vrei sa gasesti sub pictura. Alegerea culorilor depinde de starea de spirit pe care ai dori sa o transmiti prin pictura.
Eu aleg, de obicei, culorile pamantului pentru peisaje, cum ar fi burnt umber + alb, raw umber + alb sau yellow ochre (Galben Ocru). Pentru incepatori recomand Galben Ocru.
Poate esti ezitant in a folosi galben ocru, dar nu trebuie. Chiar daca galbenul este o culoare puternica, va da un ton luminos picturii.
Daca pictezi un peisaj marin, de exemplu, culorile reci de albastru se vor armoniza cu nuanta calda a galbenului si va da senzatia ca soarele loveste parti ale apei.
Daca totusi consideri ca este prea puternic, poti dilua galben ocru cu putin alb pana va ajunge la intensitatea dorita de tine. Veti obtine o culoare asemanatoare cu Naples Yellow (Galben napoletan).
O alta recomandare este albastru ultramarin si alb. Poate fi folosit pentru a crea substratul cerului sau al marii.
Cum colorez panza?
Acest lucru este destul de usor, dar, in acelasi timp, sunt cativa pasi de urmat.
- Acoperiti podeaua cu ziare sau cu material, e posibil sa picure culori pe jos.
- Amestecati galben ocru cu apa intr-un borcanel. Adaugati apa putin cate putin pana capata consistenta laptelui.
- Pregatiti servetelele de bucatarie si incepeti sa pictati lateralele panzei mai intai. Aveti grija sa nu ajunga culoare pe partea din fata a panzei. Aplicati cu incredere, trebuie sa ajunga culoarea prin toti porii panzei.
- Puneti tabloul pe o suprafata plana (masa, pe jos), cu fata in sus si incepeti sa acoperiti panza, cu miscari de la stanga la dreapta (daca sunteti dreptati).
- Cand veti acoperi partea din fata se vor forma portiuni mai intunecate in margine, pentru ca acolo se opreste miscarea. Trebuie sa continuati miscarile pana cand dispar aceste zone.
- Dupa ce ati acoperit toata panza, curatati bine pensula cu servetele de bucatarie, pana cand este uscata, si treceti usor cu pensula peste tablou, cu miscari de la stanga la dreapta (daca folositi mana dreapta). Continuati de sus pana jos si aveti grija sa ridicati pensula cand ajunge in capat.
Nu continuati miscarile si de la dreapta la stanga, doar de la stanga la dreapta.
Atentie la picaturile care cad pe jos si aveti grija sa nu stropiti cu pensula, culoarea fiind foarte lichida.
Cate tipuri de substrat exista?
Exista 2 tipuri de substrat in pictura:
- Substrat uniform – Aici acoperim toata panza cu un substrat uniform de culoare, indiferent unde vom avea zonele de lumina sau de umbra. Acest strat va asigura iluminarea de fundal, care va da tonalitatea picturii si va oferi contrast culorilor complementare.
- Substrat tonal – Se foloseste tot o singura culoare, dar diluata diferit in functie de zona. In zonele in care avem umbre putem diluam mai putin culoarea, in zonele in care avem lumina, diluam mai mult. Aceasta tehnica va poate ajuta sa aveti deja o zona mai luminoasa a tabloului, daca ceea ce doriti sa reprezentati este lumina.
Pasul 5. Crearea schitei
Dupa ce s-a uscat culoarea aplicata in pasul anterior, puteti trece la schita. Cu un creion conturati ce este mai important in tablou. Nu trebuie sa conturati detaliile. Eu conturez punctele de interes.
Daca pictez o vaza, schitez partea de sus, parte de jos, latimea si cam atat. Daca pictez un apus, schitez orizontul, zona unde este soarele si, daca este cazul, cativa nori care vad ca sunt importanti si in prim-plan.
Aveti grija, cand creati schita, sa aveti deja in minte din ce parte vine lumina pentru a identifica zonele mai intunecate si umbrele.
Pasul 6. Ordinea in care pictam
Depinde de ce alegeti sa pictati. Daca ne referim la intreaba compozitie, aleg sa incep cu cele mai indepartate zone (cerul, fundalul) si adaug straturi pana in prim-plan. Daca vorbim de un element (de exemplu, un copac scaldat in soare), incep cu cele mai intunecate zone.
In ceea ce priveste pensulele, la inceput va recomand sa incepeti cu pensulele late, folosind culoare amestecata cu apa.
Ca reguli generale, pictam din spate in fata, zonele inchise spre zonele deschise, apoi trecem la detalii. Picteaza elementele pe rand in forma bruta. Nu te preocupa cu umbrele sau cu detaliile inca.
Cand pictezi partea din fata ai grija sa pictezi si marginile panzei, daca nu vrei sa inramezi tabloul. Eu de obicei nu inramez tabloul, prefer sa pictez marginile si sa-l agat imediat ce este gata.
Pasul 7. Pictarea umbrelor
Umbrele trebuie sa fie din aceleasi culori pe care se afla, dar mai reci. Daca umbra unui copac este pe iarba, atunci trebuie sa fie un verde rece. Atentie, nu exista umbre negre, nu folosi negru pentru umbre. Mai bine amesteca verdele ierbii cu albastru ultramarin sau cu o combinatie dintre albastru ultramarin si burnt umber (combinatia aceasta este apropiata de negru).
Pasul 8. Adaugarea detaliilor
Inainte de adaugarea detaliilor, indeparteaza-te de tablou si arunca o privire. Este ce-ti doresti? Ai ales cele mai bune culori pentru fiecare obiect?
Daca da, incepe sa evidentiezi detaliile. Aici includem obiectele mici, diferite nuante, zone mici din tablou. Intr-un peisaj de vara detaliile ar fi norii, poate acoperisul unei case. Daca e o vorba de o floare, avem petalele mici din centrul florii, staminele. Si aici prefer sa incep cu detaliile mai intunecate, apoi continui cu detaliile luminoase.
Pasul 9. Pictati punctele culminante
Ultimele zone pe care trebuie sa le pictezi acum sunt punctele culminante, reperele tabloului. Nu trebuie neaparat sa fie albe, dar pot fi de o valoare deschisa a culorii principale a obiectului pictat.
Imagineaza-ti ca trebuie sa pictezi o armura. Zonele care reflecta lumina sunt punctele culminante ale obiectului. Aici totul depinde de lumina, din ce parte vine.
Punctele culminante pot fi si cateva flori din prim-plan daca pictezi un camp de flori.
Pasul 10. Retusuri, titlu, data si semnatura
Retusurile sunt optionale, titlul, data si semnatura nu. Cel putin pentru mine. Eu plec de langa tablou pentru cel putin 20 de minute .Fac acest lucru pentru ca ochii se obisnuiesc cu ce pictez si nu mai observ detaliile. Dupa 20 de minute vad dintr-o alta perspectiva, parca ar fi alt tablou. Acum pot observa cu alti ochi ce as putea imbunatati.
Dupa ce am finalizat pictura, aleg un titlu,completez data (de obicei luna si anul) si ma semnez. Pentru semnatura folosesc culori pe care le-am folosit in pictura si nu folosesc niciodata culori complementare. Nu vreau ca semnatura mea sa distraga atentia de la pictura.
Concluzii
Acestia sunt pasii pe care va recomand sa-i urmati pentru crearea unui tablou. In tot procesul de creatie tineti minte ce vreti sa evidentiati. Nu incercati sa porniti cu gandul ca pictati un obiect, ci o poveste. In acest tablou, de exemplu, nu am pictat doar o silueta, ci un sapeur. Un sapeur este o persoana de origine congoleza care intruchipeaza eleganta in stil si maniere ale predecesorilor. Vedeti, am pictat o poveste.
Inca un sfat. Este important sa va simtiti bine cand pictati, sa va placa ce pictati si sa va distrati. Pictura este subiectiva. Tineti minte, nu exista alb sau negru, exista doar gri.
Cateva recomandari de la mine
Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.
Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.
Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.
Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.
Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.
Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.