13 sfaturi pentru a picta flori ca un profesionist

Pictura inseamna frumusete. Florile reprezinta frumusetea naturii. Prin urmare, orice pictor se gandeste la un moment dat cum ar fi sa picteze flori. Este un subiect care atrage, care are un rezultat frumos. In plus, la fel ca orice pictura statica, prezinta si provocari: lumina si umbrele, textura, culorile, compozitia, focusul, toate acestea trebuie analizate si luate in considerare. Daca esti si tu interesat sa realizezi picturi simple cu flori, atunci urmeaza aceste 13 sfaturi.

Foloseste internetul pentru inspiratie

Ai patru variante prin care poti picta flori: din memorie, folosind florile din casa, folosind fotografii realizate de tine sau folosind imagini de pe internet. Cea mai usoara modalitate si, poate, cea mai productiva, este sa folosesti internetul.

Avantajul folosirii internetului este ca poti picta flori care nu sunt in sezon sau pe care nu le poti gasi in zona ta. De obicei, gasesti fotografii profesioniste si la o calitate foarte buna pe internet.

Petale mari, detalii putine

Daca esti incepator in pictura sau nu ai mai pictat flori pana acum, iti recomand sa incepi cu flori cu petale mari si putine si fara prea multe detalii. Este tentant sa incepi cu flori care-ti plac, dar fara sa tii cont de complexitate.

Te inteleg ca-ti plac trandafirii si bujorii, dar acestea sunt flori foarte complexe, foarte greu de pictat. Mai bine incepi cu maci, lalele, flori de magnolie, crini, narcise sau margarete. Poate par prea simple, dar poti imbunatati pictura prin alte tehnici. Continua sa citesti si celelalte sfaturi si vei afla ca nu doar florile sunt importante.

De retinut! Incepe cu maci, lalele, flori de magnolie, crini, narcise sau margarete.

Stabileste de unde vine lumina

Ca in orice pictura, trebuie sa stabilesti de unde vine lumina. Este bine sa iti imaginezi lumina ca venind dinspre tine, din dreapta sau stanga, de sus sau de jos. Acest lucru va influenta fundalul, vaza, florile. Pictura trebuie sa fie realista in compozitie si structura. Daca vrei sa stii mai multe despre cum poti picta lumina si umbrele si ai nevoie de sfaturi, iti recomand acest articol.

Incepe cu fundalul

Picteaza fundalul prima data. Nu vrei sa pictezi fundalul dupa ce ai pictat florile pentru ca nu vei reusi sa pictezi exact pe langa petale. In plus, nu vei mai avea efectul tridimensional pe care ar trebui sa incerci sa-l obtii in pictura statica.

Desi este relativ simplu sa pictezi fundalul, poti face cateva greseli oricum. Le poti evita daca tii cont de urmtoarele:

  • Alege culoarea in functie de ce pictezi. Daca pictezi flori rosii (lalele, maci), poti folosi tonuri neutre, pamantii, pentru a pastra focusul pe flori, sau poti folosi un fundal verde, pentru a crea energie, dar si disconfort. Acest lucru se intampla deoarece rosul si verdele sunt culori complementare. Daca vrei sa stii ce efect au culorile complementare asupra perceptiei noastre, iti recomand acest articol.
  • Un alt aspect legat de fundal este uniformizarea sau lipsa acesteia. Nu folosi aceeasi culoare pe tot fundalul, incepe de la un ton inchis al respectivei culori, si mergi spre un ton deschis al aceleiasi culori.
  • Nu uita sa pictezi suportul florilor (sa zicem masa) intr-o alta culoare decat fundalul superior. Nu lasa florile “in aer”, chiar si daca vorbim de o pictura abstracta. In pictura de mai jos se observa cum sotia mea a pictat semi-abstract aceste flori, dar exista o diferentiere intre suportul abstract si culorile folosite in partea de sus.
  • Daca ai destula incredere in tine, poti folosi un fundal cu detalii. Poti plasa florile pe o masa, fara vaza, sau la fereastra, intr-o gradina, intr-un peisaj sau in mainile unui copil.
  • Tine cont de unde vine lumina chiar si atunci cand pictezi fundalul. Daca lumina vine din partea dreapta din fata florilor, fundalul va fi intunecat in partea stanga din cauza umbrei proiectate de vaza cu flori.

Stabileste forma geometrica bruta a florilor

Orice floare are o forma geometrica bruta. De fapt, orice obiect solid. Toate florilor se vor incadra in una dintre urmatoarele situatii:

  • Flori in forma de cerc. Aici amintim margaretele. Daca florile sunt deschise total, acestea for arata ca niste farfurii, bidimensionale.
  • Flori in forma de con. In aceasta categorie intra florile de crin, cale, florile de zambile, flori care cresc de-a lungul unei tije. Ma refer la flori, nu la forma totala. Zambilele, de exemplu, sunt ovale cand sunt deschise toate florile, dar floarea de zambila este in forma de con.
  • Flori in forma de sfera. Din aceasta categorie fac parte trandafirii, bujorii, garoafele sau hortensiile. Majoritatea vor avea o mutitudine de petale dar care, combinate, for forma o sfera.
  • Flori formate din combinatii de forme geometrice. Un bun exemplu este narcisa: are forma de disc la baza si apoi o forma de con care porneste din baza.

Evita negrul

Aceasta regula o recomand pentru peisaje sau natura moarta. Negrul nu exsta in natura. Tot timpul va fi un ton inchis al unei culori.

De exemplu, umbra de pe un trandafir rosu va fi un amestec de rosu si, culoarea sa complementara, verde. Combinand doua culori complementare vei obtine o culoare pamantie cu un ton inchis. Evitand negrul, vei avea mai multe zone intunecate, dar formate din diferite culori cu tonuri inchise.

In loc de negru eu folosesc o combinatie de albastru ultramarin (ultramarine blue) si umbra arsa (burnt umber).

Importanta formelor dinamice

Florile nu sunt, pur si simplu, puse in centrul picturii si gata. Ele trebuie sa spuna o poveste. Asa cum incerci sa surprinzi emotiile si trairile intr-un portret, asa trebuie sa incerci sa surprinzi naturaletea si povestea unei flori. Trebuie sa te folosesti de linii si de unghiuri.

Buchetul poate sa curga dinspre coltul din stanga sus inspre coltul din dreapta jos, poate porni dintr-un punct focal central spre toate cele patru margini ale picturii, poate fi in forma de S sau poate porni din centru in jos asa cum sunt plantele cazatoare.

Nu folosi linii puternice

Nu vei gasi contururi in natura. Incearca sa pictezi petalele dintr-o singura miscare. Poti crea conturul petalei din culoarea cu care vrei sa pictezi petala. Daca vrei sa exersezi mai intai, incearca sa pictezi flori de magnolie. Sunt usor de pictat dintr-o singura miscare.

Aplica alb sau gri sub punctele focale

Daca florile care reprezinta puncte focale trebuie pictate pe un fundal in chis, picteaza cu alba sau cu gri fundalul (doar cat e floarea) si apoi picteaza floarea peste alb sau gri.

Trebuie sa faci asta pentru ca acrilicele nu sunt 100% opace. Daca fundalul este pamantiu si vrei sa pictezi o narcisa, vei observa ca albul petalelor nu va fi chiar alb, ci va fi un alb usor pamantiu, ceea nu iti doresti.

Picteaza de la zonele intunecate spre cele luminate

Dupa ce stabilesti de unde vine lumina, vei observa ca unele zone sunt mai intunecate, iar altele luminate. O regula buna de urmat este sa incepi cu zonele intunecate. Zonele intunecate au mai putine detalii si aceasta este ordinea in care se picteaza: dinspre zone brute, nedefinite, spre zonele cu detalii multe.

Dupa pictarea zonelor intunecate poti trece spre zonele luminate, finalizand cu zonele cu alb, cu detalii multe. Daca vrei sa stii care sunt pasii pentru o pictura reusita, am scris aici un articol foarte bun, mai ales pentru incepatori.

Incearca sa combini acrilice si uleiuri

Poti incerca sa pictezi in acrilice fundalul si zonele din planul secund si cu uleiuri trasaturile principale si detaliile. Vopselele pe baza de ulei sunt mai intense si vei transfera aceasta intensitate si asupra florilor. Daca vrei sa stii care sunt diferentele si asemanarile dintre acrilice si uleiuri, iti recomand cu caldura acest articol.

Nu ignora frunzele

Florile fara frunze nu vor parea naturale. Frunzele fac parte din planta. Si aici trebuie sa tii cont de textura, lumina, umbre, detalii, culoare, tonuri. Sa tii cont de faptul ca, de multe ori, frunzele au alta textura fata de petale: pot fi mai lucioase sau mai mate.

Adauga dramatism

Sa spunem ca pictezi o vaza cu flori. Daca le pictezi pe toate la fel, pictura va fi plictisitoare. In schimb, incearca sa pictezi unele flori nedesfacute.

O alta idee simpla este ca una dintre flori sa fie departata de grup sau, poate, indoita. Unele flori pot fi in umbra. Poti sa te gandesti la numarul de flori: un numar par va indica moartea, trecerea timpului, un numar impar va indica un motiv de bucurie, un eveniment, o intalnire amoroasa.

Poti chiar sa pictezi ceva hazliu sau care are insemnatate doar pentru anumite persoane. In pictura de mai jos, de exemplu, eu am pictat o pisica pe frunzele de floarea soarelui. Trebuie sa te uiti atent pentru a o descoperi.

Concluzii

Nu poti alege un subiect mai frumos decat pictarea unor flori. Florile sunt recomandate a fi pictate nu doar pentru frumusete, ci si pentru complexitate. Van Gogh a pictat foarte multe flori, fiecare pictura ajutandu-l sa se perfectioneze.

Sfaturile de mai sus te vor ajuta sa pictezi flori ca un profesionist si te vor ajuta, nu doar in pictarea florilor, ci a formelor in general.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.