Care sunt cele 7 culori ale curcubeului? Ce inseamna ROGVAIV?

Curcubeul este unul dintre cele mai frumoase fenomene naturale din natura. Ele aduc bucurie si alinare, avand o semnificatie profunda pentru cei care le observa. Oamenii care au suferit o pierdere, de exemplu, sunt adanc afectati atunci cand descopera un curcubeu, mai ales intr-o zi cu o semnificatie aparte sau in momente in care au nevoie sa stie ca nu au fost uitati.

Din punct de vedere stiintific, curcubeul apare cand lumina soarelui trece prin picaturile de ploaie, ceea ce cauzeaza dispersia si refractia luminii. Culorile curcubeului sunt rezultatul impartirii luminii in diferite lungimi de unda individuale.

Aceasta impartire ne ofera un spectru de culori care variaza de la lungimi de unda mai scurte, cum sunt cele albastre si violet, la lungimi de unda mai lungi, cum sunt cele rosii. Aceasta secventa de culori ne ofera modelul caracteristic cu care suntem familiarizati cu totii, si anume, culorile curcubeului: rosu, orange (portocaliu), galben, verde, albastru, indigo si violet (ROGVAIV).

Cine a descoperit curcubeul?

Totul a inceput in Grecia Antica, in anul 350 i.Hr, cand filosoful Aristotel a inceput sa mediteze despre curcubeu si culorile acestuia. Ideile sale au fost preluate de filosoful roman Seneca cel Tanar care, in jurul anului 65 i.Hr. a prezis descoperirea efectului de prisma de catre Newton secole mai tarziu.

Semnificatia cifrei 7 insa este cunoscuta inca de pe vremea marelui matematician Pitagora (c. 570-495 i.Hr.). Pentru Pitagora cifrele aveau semnificatii aproape magice.

“Exista geometrie in zumzetul corzilor, exista muzica in spatiile dintre sfere”

Pitagora

Pitagora a fost cel care a aplicat numere la aproape toate fenomele din viata reala. De exemplu, el a descoperit ca cele 7 note muzicale pot fi redate sub forma de ecuatii matematice. Tot el era de parere ca 7 e numarul perfect, fiind suma numarului spiritual 3 si a numarului material 4.

De-a lungul timpului, atat filosofii cat si oamenii de stiinta, au observat ca efectul curcubeului poate aparea si in alte circumstante in afara de momentul in care ploua.

Dar, indiferent de circumstante, erau necesare doua elemente: vapori de apa sau picaturi si lumina soarelui. Acest lucru a fost valabil pana in secolul XVII cand Isaac Newton a realizat ca, despartind lumina alba cu ajutorul unei prisme, poate obtine spectrul vizual al luminii colorate.

spectrul curcubeului

Dupa cum se poate observa in spectrul vizual de mai sus, fiecare culoare se “prelinge” in culoarea alaturata. Diferentele dintre o culoare si alta nu sunt clare, ci formeaza un spectru. Newton in schimb a decis sa imparta culorile in “bucati”, astfel incat sa le putem intelege mai usor.

Cum sa retii culorile curcubeului

Inca din scoala primara am fost invatati cum sa retinem culorile curcubeului, folosind o formula mnemotehnica (invatarea si pastrarea in memorie a unor informatii folosind un complex de reguli).

Prin aceasta tehnica luam prima litera din fiecare culoare si cream un cuvand sau o asociere de litere usor de retinut.

Prin urmare, culorile curcubeului sunt ROGVAIV:

  • Rosu
  • Orange
  • Galben
  • Verde
  • Albastru
  • Indigo
  • Violet

Daca doriti sa gasiti usor culorile curcubeului folosind codurile HEX, le gasiti in urmatorul tabel:

CuloareCod HEX
Rosu#FF1616
Orange#FF914D
Galben#FFDE59
Verde#7ED957
Albastru#5271FF
Indigo#8C52FF
Violet#7F00FF
Coduri HEX ale culorilor curcubeului

De ce sunt 7 culori in curcubeu?

Curcubeul este format, de fapt, din peste un milion de culori, dar majoritatea dintre acestea nu le poate vedea ochiul uman. Prin urmare, Newton este cel care a stabilit aceste 7 culori ale curcubeului, pentru a fi usor de inteles si de observat.

Culorile au fost studiate intens in ultimele decenii. Astfel s-a ajuns la concluzia ca albastrul este, de fapt, cyan, si ca nu mai avem culorile primare rosu, galben si albstru, ci cyan, magenta si galben.

In ceea ce priveste curcubeul, ceea ce Newton credea ca este albastru numim noi cyan astazi, iar indigo-ul lui Newton e albastru in ziua de azi.

Cele 5 culori ale lui NewtonRosuGalbenVerdeAlbastruViolet
Cele 7 culori ale lui NewtonRosu OrangeGalbenVerdeAlbastruIndigoViolet
Culorile moderneRosu OrangeGalbenVerdeCyanAlbastruViolet

Originea celei de-a 7-a culori a curcubeului

Initial, Newton a impartit curcubeul in 5 culori (rosu, galben, verde, albastru si violet), dar a revizuit numarul la 7 ulterior, adaugand portocaliu si indigo, pentru ca era un mare admirator al lui Pitagora. Daca Pitagora considera ca in muzica exista 7 note, Newton a considerat ca si culorile principale ar trebui sa fie tot 7.

Newton credea ca spectrul luminos este circular, precum octavele in muzica

Desi majoritatea oamenilor au acceptat faptul ca exista 7 culori in curcubeu, marele scriitor Isaac Asimov considera ca, de fapt, indigo ar trebui eliminat din culorile curcubeului si sa ramana doar 6.

“Este obisnuit ca indigo sa fie enumerata ca fiind culoarea situata intre albastru si violet, dar nu mi s-a parut niciodata ca indigo merita demnitatea de a fi considerata o culoare separata”

Isaac Asimov

Indiferent de ce credea Asimov, majoritatea oamenilor stiu ca exista 7 culori in curcubeu, inclusiv indigo. Dupa cum se poate vedea in tabelul de mai jos in care sunt specificate lungimile de unda ale culorilor curcubeului, indigo este “scurt”, fiind greu de observat:

Culorile curcubeuluiLungimi de unda ale culorilor (nm)
Violet390-425
Indigo425-450
Albastru450-492
Verde492-577
Galben577-597
Orange597-622
Rosu622-780
Lungimile de unda ale culorilor curcubeului (nm)

Culorile curcubeului si semnificatiile lor

Mai jos voi vorbi despre cele sapte culori ale curcubeului lui Newton (rosu, galben, albastru, verde, albastru, indigo, violet) si ce reprezinta fiecare.

Rosu

Rosu este prima culoare din semisfera curcubeului, prin urmare este prima mentionata. Este o culoare plina de emotie, cu o vitalitate aparte si care aduce energie pozitiva. Este culoarea cu cea mai mare lungime de unda dintre toate culorile curcubeului (622-780 nm).

Rosul are o simbolistica diferita pentru aproape fiecare popor si pentru fiecare religie. Pentru budisti si hindusi, rosul corespunde cu chakra Mulanhara, care reprezinta legatura cu Pamantul. Pentru crestini, rosul simbolizeaza energia si intelepciunea.

Rosul este folosit de aproape fiecare tara pentru a semnaliza pericolul sau avertismentele deoarece nu este deloc o culoare subtila.

In Asia, mai ales in Japonia si in China, rosul este cea mai cunoscuta si apreciata culoare a curcubeului, miresele din China fiind imbracate in rosu in mod traditional.

Orange

Orange este a doua culoare a curcubeului, reprezentand caldura si fericirea. Orange este asociata deseori cu fertilitatea si creativitatea.

Orange ia ce e mai bun din cele doua culori care il compun: veselia galbenului si vitalitatea rosului.

Atentie insa, nu toate culorile portocalii sunt la fel. Un portocaliu intunecat reprezinta ambitia. Un portocaliu piersica reprezinta bunele maniere.

Daca doriti sa stiti mai multe despre protocaliu, inclusiv psihologia acestei culori si cum sunt persoanele care poarta portocaliu, apasati aici.

Galben

Nu exista culoare mai “fericita” in curcubeu. Galbenul este culoarea soarelui, a luminii. Conform modelului aditiv de culori (cel prezent in curcubeu), galbenul este format din amestecul dintre rosu si verde (daca nu stiti ce sunt sistemele aditiv si subtractiv de culori, va recomand acest articol).

Daca doriti sa intelegeti mai bine culorile aditive, vedeti acest video pe youtube.

Galbenul este asociat cu gandirea limpede, comunicarea, inspiratia. Daca doriti sa va apucati de un proiect, puneti un obiect galben undeva unde sal vedeti.

Vedem galben peste tot si, de cele mai multe ori, in situatii pozitive. Soarele, galbenusul de ou, lamaile sau albinele sunt doar cateva exemple de galben in natura.

Aveti grija, insa, sa nu exagerati cu galbenul. Prea mult galben va crea anxietate si va fi criticat.

Verde

Verdele este culoarea din mijloc a curcubeului. Verdele este culoarea vietii, asociata cu revigorarea si nasterea.

In anumite situatii, verdele este asociat si cu invidia (de unde expresia verde de invidie).

Daca ar fi sa asociem o culoare naturii, atunci aceasta ar fi verde. Nu degeaba avem energie verde

Interesant! Ochiul uman este capabil sa distinga mai multe variatii ale culorii verde decat oricare alta culoare.

Albastru

Albastrul este culoarea cerului si a oceanelor. Este culoarea aflata atat sus, aproape de neatins, dar si jos, incat sa fie la picioarele noastre. Albastrul simbolizeaza relaxarea si stabilitatea. Nu degeaba oamenii cauta apa cand doresc sa se relaxeze.

Deoarece albastrul este culoarea cerului este asociata cu raiul, cu divinitatea. Albastrul mai este asociat si cu melancolia, blues-ul (en. blue = albastru) fiind un stil de muzica caracterizat de note moi, lente, melancolice.

Albastrul este si cea mai rece culoare din curcubeu, prea mult albastru facandu-i pe oameni sa se simta rigizi.

Indigo

Indigo se obtine prin amestecarea luminii albastre cu lumina rosie, culoarea indigo fiind o culoare foarte bogata. Indigo simbolizeaza adevarul sau compasiunea. De asemenea indigo inspira si rezoneaza cu increderea. 

Desi este o culoare foarte frumoasa, indigo este in continuare disputata de oamenii de stiinta. Este albastru? Este violet? Dupa cum spuneam mai sus, Newton a adaugat portocaliu si indigo in curcubeu pentru ca era un mare admirator al lui Pitagora.

Portocaliu este o culoare care se observa destul de usor. Indigo, in schimb, este o culoare mai greu de inteles. Indigo este culoarea cerului noptii. Datorita acestui fapt, indigo este asociat cu spiritualismul, gandirea profunda si misterul.

Violet

Violet este una dintre cele mai indragite culori ale curcubeului si pe buna dreptate.

Violet are cea mai scurta lungime de unda (390-425 nm), fiind cea mai subtila culoare. A nu se confunda cu slabiciunea. Violetul ii face pe oameni sa fie mai empatici si mai buni, fiind asociat si cu altruismul.

Violetul este o varianta mai deschisa a culorii mov, existand similitudini intre cele doua in ceea ce priveste semnificatiile acestora.

Biblia si culorile curcubeului

Curcubeul are o semnificatie deosebit de importanta in Biblie, fiind mentionat destul de des. In Biblie este scris “curcubeul este un semn de la Atotputernicul ca nu suntem uitati”.

Curcubeul apare in urma potopului inaintea lui Noe, semnificand slava si puterea lui Dumnezeu si retragerea apelor. Tot Noe este cel care invata omenirea cele sapte legi pe care sa le respecte, conform celor 7 culori ale curcubeului (legile noahide):

  • Sa nu te inchini idolilor
  • Sa nu hulesti
  • Sa nu ucizi
  • Sa nu ai relatii imorale
  • Sa nu furi
  • Sa respecti toate fapturile vii
  • Sa se intemeieze institutii care sa asigure respectarea legilor

Curcubeul este mentionat si in Cartea Genezei, Cartea lui Ezechiel, dar si in Apocalipsa. In Apocalipsa, apostolul Ioan compara curcubeul cu slava lui Dumnezeu.

Culorile ingerilor

La fel ca cele 7 culori ale curcubeului, exista 7 culori ale ingerilor, fiind evidentiata, din nou, legatura dintre curcubeu si divinitate in Biblie.

Cele 7 culori ale ingerilor, precum si semnificatiile acestora, sunt:

  • Albastru – Ingerul Mihail (putere, protectie)
  • Galben – Ingerul Jofiel (intelepciune)
  • Roz – Ingerul Chamuel (dragoste)
  • Alb – Ingerul Gavriil/Gabriel (puritate, armonie)
  • Verde – Ingerul Rafail/Rafael (vindecare, prosperitate)
  • Rosu – Ingerul Uriil (energie)
  • Mov – Ingerul zadkiel (mila, transformare)

Cum poti crea un curcubeu acasa?

Exista foarte multe moduri prin care poti crea un curcubeu acasa. Mai jos iti voi explica 3 metode.

Curcubeul din bucatarie

Este un experiment frumos, mai ales daca aveti copii. Acestia vor fi incantati de curcubeul pe care-l vor obtine cu doar cateva materiale.

Materiale necesare:

  • O tava de cuptor, cu peretii inalti
  • O lanterna
  • O oglinda
  • Apa
  • O coala alba de hartie

Pasii pentru crearea curcubeului acasa:

  1. Umple tava cu apa pana la jumatate.
  2. Fixeaza oglinda sprijinita pe unul din peretii mai mici ai tavii, cu partea reflectanta in sus, astfel incat sa stea inclinata, pe jumatate in apa si pe jumatate in afara.
  3. Pozitioneaza coala de hartie deasupra oglinzii.
  4. Lumineaza cu lanterna partea din apa a oglinzii.
  5. Ajusteaza hartia si lanterna pana cand vei observa curcubeul.

Apa din tava actioneaza ca o prisma, despartind culorile luminii si reflectandu-le pe suprafata hartiei.

Curcubeul din gradina

Pentru acest experiment veti avea nevoie de o gradina si de soare. Este un experiment care se efectueaza in aer liber.

Materiale necesare:

  • Furtun conectat la apa
  • Duza spray pentru furtun
  • Soare

Pasii pentru crearea curcubeului din gradina:

  1. Atasati duza spray la furtun
  2. Atasati furtunul la sursa de apa
  3. Porniti apa si directionati jetul in sus
  4. Ajustati jetul de apa in directia soarelui pana cand veti observa curcubeul.

Pentru adulti este un fenomen mai des intalnit, dar pentru copii va fi o incantare.

Curcubeul cu CD

Pentru cei care am crescut in epoca CD-urilor poate nu este cine stie ce, dar pentru multi copii este magie.

Materiale necesare:

  • CD
  • Soare sau o lanterna
  • O suprafata pe care sa fie reflectat curcubeul (ex. Un perete).

Pasii pentru crearea curcubeului cu CD:

  1. Pozitionati CD-ul in soare sau in dreptul unei lanterne
  2. Ajustati pozitia pana cand observati curcubeul pe perete.

Daca sunteti pasionati de fotografie, puteti folosi acest mic truc pentru a crea efecte neobisnuite.

Curcubeul in pictura

In fiecare deceniu apare cate un curcubeu intr-o pictura. Fascinatia fata de acest fenomen a fost si a pictorilor, nu doar a cercetatorilor. Fiind compus din cele mai frumoase culori, nici nu avea cum. Curcubeul reprezinta culoare, culoarea este sufletul picturii.

Putem observa mai jos o opera de arta a probabil celui mai mare pictor englez JMW Turner, in acuarela.

JMW Turner – Castelul Arundel pe Raul Arun, cu un curcubeu (c. 1824-1825)

Inainte de Turner a fost atins de acest minunat fenomen pana si Peter Paul Rubens, acesta pictand un curcubeu pal, dar in stil realist, curcubeul fiind invaluit, pe alocuri, de nori.

Peter Paul Rubens – Peisaj cu curcubeu (c. 1636)

Concluzii

Data viitoare cand vedeti un curcubeu, opriti-va, priviti-l si lasati-l sa va umple de pace si de armonie. Se spune ca nu exista doua persoane care sa vada un curcubeu in acelasi mod, prin urmare curcubeul este unic pentru fiecare.

Nu exista vreun alt fenomen in natura care sa ne dea energie si sa ne incante precum curcubeul. Este, intr-adevar, un fenomen deosebit de frumos, misterior si magic. Acum ca stiti cate ceva si despre culorile curcubeului este si mai fascinant.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.