Un alt material extrem de necesar pentru pictura este paleta pentru amestecat culorile. De fapt, daca nu picuri, stropesti, presezi sau storci vopseaua direct din tub pe panza, vei avea nevoie de o paleta.
Cuprins
Ce este o paleta pentru pictura?
Paleta pentru pictura este suportul din lemn, sticla, ceramica sau plastic pe care se storc vopselele din tub si se amesteca. Paletele pentru amestecat culorile vin in diferite forme, dimensiuni si materiale. Nu se gasesc pe piata din Romania prea multe tipuri, dar tot ai putea sa ai batai de cap daca nu stii ce sa alegi.
Era mai usor inainte cand paletele erau din lemn. Acum ai alegeri de facut.
Tipuri de palete pentru amestecarea culorilor
In continuare vom discuta despre cele mai uzuale tipuri de palete pentru pictura.
Palete din plastic
Paletele din plastic sunt ieftine si se gasesc pe toate site-urile de profil. Se gasesc in diferite dimensiuni si forme (ovale, rectangulare). De obicei, acestea au adancituri create special pentru amestecarea culorilor.
Daca pictezi in cantitati mici si nu vrei ca amestecurile sa se intrepatrunda, acestea sunt potrivite pentru tine. Vin pana si cu gaura pentru deget.
Sunt potrivite pentru incepatori si pentru un anumit stil de pictat. Personal, nu sunt preferatele mele, pentru ca folosesc uneori amestecurile create impreuna cu o alta culoare, sau pentru a schimba nuanta unui amestec, si adanciturile mai mult ma incurca.
In schimb, au si cateva plusuri. Ce imi place la ele este faptul ca sunt usoare, deci potrivite pentru sesiuni lungi de pictat fara sa-ti oboseasca mana. Un alt plus este faptul ca se curata usor, fiind din plastic. Acrilicele se curata si mai usor pentru ca formeaza un strat subtire dupa ce se usuca si se pot dezlipi de pe plastic.
Ca nu mai zic de pret, fiind destul de ieftine.
Poti comanda palete din plastic de pe Pictorul fericit.
Palete din lemn
Desi sunt “clasice”, nu se aseamana in totalitate cu cele folosite de marii maestri candva. Acestea sunt din furnir, sunt fine, usoare si au si gaura pentru degetul mare.
Sunt biodegradabile, dar dezavantajul major al acestora este faptul ca vopseaua, odata uscata pe lemn, nu se mai duce. Nu poti sa o indepartezi cu nimic, nici nu apa, nici cu unghia. Trebuie sa amesteci alte culori peste culorile deja uscate, dar macar pot fi folosite pe ambele parti.
Pretul este accesibil, desi putin mai ridicat decat al paletelor de plastic.
Asa arata paleta mea din lemn. Dupa cum se poate observa, am tot adaugat vopseluri deasupra, pentru ca nu am reusit sa o curat.
CaPoti comanda palete din plastic de pe Pictorul fericit.
Palete din hartie de unica folosinta
Dupa ce am incercat si palete din plastic si palete din lemn, am ajuns la concluzia ca paleta din hartie de unica folosinta este ceea ce-mi trebuie mie. Este preferata mea pentru ca nu trebuie sa o spal, culorile se amesteca bine pe hartie (aceasta fiind ceruita pe o parte) si este usoara.
Dupa ce termin sesiunea de pictura pur si simplu rup foaia pe care am amestecat culorile, o arunc si sunt gata de urmatoarea sesiune de pictura. Nu stiu altii cum sunt, dar eu, dupa o sesiune de pictura nu am chef sa curat ce nu este necesar. Imi curat pensulele, verific sa fie inchise tuburile si ma indepartez de tablou, pentru a reveni peste o jumatate de ora sa vad daca lipseste ceva.
Cand incep o sesiune de pictura, nu vreau sa o incep prin a-mi curata paleta. De aceea mie mi se par foarte confortabile. Termin sesiunea paleta este curata, incep sesiunea, paleta este curata.
Ca si pret, sunt putin mai scumpe decat paletele din lemn, dar confortul face toti banii.
Poti comanda paleta din hartie de unica folosinta de pe Pictorul fericit.
Palete pentru acuarele
Paletele pentru acuarela sunt, de obicei, din plastic, si sunt rectangulare. Acestea au adancituri precum cele de mai sus, pentru acrilice, dar adanciturile sunt mai mari, acuarelele fiind mai lichide.
Pretul este asemanator cu pretul celor din plastic, de mai sus.
Poti comanda palete din plastic de pe Pictorul fericit.
Palete din portelan
Recunosc, nu am incercat paleta din portelan. M-am gandit ca este grea pentru ce am eu nevoie, eu preferand sa pictez din picioare sau din sezut, dar cu paleta in mana stanga.
Daca ai un suport sau daca pictezi pe un sevalet de masa, atunci e posibil sa fie buna. Probabil culorile se amesteca foarte usor si este si usor de curatat, dar si pretul este ceva mai mare decat variantele de mai sus.
Cateva linkuri de unde poti comanda palete din portelan:
Alternative la paletele din comert
Daca nu ai o paleta pentru amestecarea culorilor, dar ai pensule, culori si panza si vrei neaparat sa te apuci de o pictura, atunci exista cateva alternative.
Poti folosi o placa de gresie sau de faianta. Este grea, dar daca sta sprijinita pe ceva, este foarte buna. Se amesteca usor culorile si se curata la fel de usor.
O alta alternativa ar fi o bucata de plexiglas. Se comporta la fel ca paletele din plastic.
Poti folosi, de asemenea, o farfurie de unica folosinta. Este usoara si se amesteca bine culorile, dar nu are stabilitate prea buna.
Sau poate ai prin casa o farfurie din ceramica pe care oricum voiai sa o arunci sau nu ii mai gaseai un rost.
Pentru o sesiune scurta, pana vine curierul cu paleta, poti folosi chiar si o farfurie de la un ghiveci de flori. Dupa sesiunea de pictura, o curati si o pui inapoi.
Rezumat
Paleta de pictura este importanta, dar nu este cea mai importanta. Lipsa ei nu ar trebui sa te opreasca din a picta. Alternative exista, dupa cum ai vazut. Important este sa te apuci de pictat.
Sper ca ti-am oferit destule alternative si ca te-au ajutat sfaturile mele sa comanzi astazi materialele necesare pentru a incepe, in cateva zile, sa pictezi.
Daca doresti sa stii care sunt materialele de pictura pe care le recomand eu pentru incepatori, iti recomand acest articol.
Cateva recomandari de la mine
Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.
Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.
Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.
Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.
Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.
Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.