Ce este roata culorilor si care este relatia dintre culori

Atunci cand doriti sa alegeti o culoare sau o schema de culori si nu stiti ce sa alegeti, veti gasi raspunsul in roata culorilor. De la palete indraznete, dramatice, la combinatii tonale linistitoare, o modalitate sigura pentru a garanta armonia este sa folositi roata culorilor.

Ce este roata culorilor?

Roata culorilor este un model ilustrativ de nuante de culori asezate in cerc, culorile fiind grupate in 3 categorii: culori primare, culori secundare si culori tertiare. Roata culorilor arata relatia dintre cele 3 categorii de culori, 12 culori in total, si ajuta la demonstrarea temperaturii culorilor.

Roata culorilor este bazata pe cele 3 culori primare, rosu, galben si albastru, si este un model traditional folosit in domeniul artei si, mai ales, al picturii.

roata culorilor

Prima diagrama circulara a culorilor a fost creata de Sir Isaac Newton, in 1666, pentru a identifica diferitele relatii dintre culori din spectru.

Roata culorilor ofera o vizualizare clara si instantanee a coordonarii culorilor pentru a va ajuta sa combinati culorile in mod armonios. 

Cum functioneaza roata culorilor?

Exista 12 segmente pe roata culorilor, fiecare reprezentand o culoare. Roata explica modul in care culorile se raporteaza intre ele, indiferent daca sunt una langa alta sau diametral opuse.

Structural, roata include 3 culori primare, 3 culori secundare si 6 culori tertiare.

Culorile primare sunt rosu, galben si albastru. Aceste culori sunt pure, ceea ce inseamna ca nu le puteti obtine amestecand alte culori, iar toate celelalte culori sunt create din ele.

Intre spitele echidistante de culori primare se afla culorile secundare: portocaliu, verde si violet. Culorile secundare se afla intre culorile primare deoarece sunt obtinute amestecand doua culori primare in proportii egale.

Culorile tertiare se formeaza prin amestecarea unei culori primare cu o culoare secundara vecina.

Cu fiecare amestecare de culori (primar cu primar, apoi primar cu secundar), culorile isi pierd din vivacitate.

Sa vorbim mai mult despre culorile primare, secundare si tertiare.

roata culorilor

Culori primare, secundare si tertiare

Culorile primare

Exista 3 culori primare: rosu, galben si albastru.

In teoria traditionala a culorilor (folosita in pictura, design si amestecarea vopselelor), culorile primare sunt cei 3 pigmenti de culoare care nu pot fi amestecati sau formati prin combinarea altor culori. Toate celelalte culori sunt derivate din acesti 3 pigmenti.

Culorile secundare

Culorile secundare sunt: verde, portocaliu si violet.

Acestea sunt culori formate prin amestecarea a 2 culori primare. Amestecturile sunt urmatoarele:

Verde = galben + albastru

Portocaliu = rosu + galben

Violet = rosu + albastru

Culorile tertiare

Culorile tertiare sunt: galben-portocaliu, rosu-portocaliu, rosu-violet, albastru-violet, albastru-verde si galben-verde. Acestea sunt culorile formate prin amestecarea unei culori primare si a unei culori secundare aflata in vecinatate. De aceea, culoarea rezultata este formata din doua nume de culori.

Temperatura culorilor

Culorile de pe partea rosie a rotii culorilor sunt culori calde. Culorile de pe partea verde sunt culori reci. Temperaturile de pe roata culorilor sunt absolute. Relatiile temperaturilor culorilor subtile sunt relative.

Fiecare culoare de pe partea calda a rotii poate fi cunoscuta sub numele de rece, in timp ce fiecare culoare de pe partea rece a rotii poate fi cunoscuta sub numele de calda. Acest lucru este in functie de culoarea vecina.

Mai exact, culorile din aceleasi nuante, de exemplu rosu, pot fi mai calde sau mai reci una fata de cealalta.

culori calde culori reci

Temperaturile culorilor ne afecteaza din punct de vedere psihologic, dar ne afecteaza si perceptia. Ne ajuta sa determinam modul in care apar obiectele pozitionate. 

Daca doriti sa stiti cum este influentata perceptia atmosferica de temperatura culorilor si cum poti adauga adancime unei picturi cu ajutorul temperaturii culorilor, iti recomand acest articol.

Culorile calde

  • Culori calde includ rosu, portocaliu, galben si variatii ale acestor culori.
  • Rosu si galben sunt culori primare, portocaliu fiind culoarea dintre ele.
  • Culorile calde par a fi mai aproape de privitor.

Culorile reci

  • Culorile reci includ verde, albastru, violet si variatii ale acestor culori.
  • Albastru este singura culoare primara din spectrul rece.
  • Culorile reci sunt adesea atenuate de culorile calde.
  • Culorile reci par a fi mai departe de privitor.

Culorile neutre

  • Culorile neutre includ negru, alb, bronz si maro. De obicei, acestea sunt combinate pe panza cu nuante mai accentuate, dar pot fi folosite si de sine statatoare.
  • Impresia despre o culoare neutra depinde, mai mult, de culorile din jurul ei.

Combinatii de culori (armonia culorilor)

Bazandu-ne pe roata culorilor, exista cateva reguli simple de baza pentru a potrivi culorile.

Culorile complementare

Culorile complementare sunt culorile opuse una fata de cealalta pe roata culorilor. De exemplu, albastru si portocaliu sunt culori complementare. Sau rosu si verde.

culori complementare

Alaturarea acestor culori creeaza un contrast ridicat si un impact puternic, asa ca folositi-le cand doriti sa iasa ceva in evidenta. Folosite impreuna, aceste culori pot parea mai luminoase si mai proeminente. Puteti folosi si tonuri diferite ale culorilor complementare. De exemplu, un albastru deschis contrasteaza cu un portocaliu inchis.

In acest living, de exemplu, o nuanta stralucitoare de portocaliu ofera caldura si luminozitate care echilibreaza un albastru cobalt profund. Cheia este sa nu lasati o culoare sa o depaseasca pe cealalta. Cele doua culori apar si pe alte elemente din spatiu pentru un aspect uniform.

Culorile triadice

Culorile triade sunt uniform distantate in jurul rotii culorilor si tind sa fie foarte stralucitoare si dinamice. Exemplu de culori triadice: turcoaz, fucsia și galben-portocaliu.

culori triadice

Folosirea unei scheme de culori triadice creeaza contrast vizual si armonie in acelasi timp, facand fiecare culoare sa iasa in evidenta in timp ce imaginea generala este intensificata.

Burger King foloseste cu succes aceasta schema de culori.

Aceste scheme vibrante functionează bine in camere de zi, deoarece tind sa ofere o atmosfera fericita si energica. Puteti folosi nuantele in mod variat pentru a crea mai mult contrast sau pentru a atenua luminozitatea.

De exemplu, acest living colorat foloseste nuante saturate de portocaliu si verde, dar a treia culoare este doar sugerata in canapeaua tapitata in culori pastelate.

Culorile tetradice

Culorile tetradice (duble complementare) reprezinta utilizarea a patru culori impreuna, sub forma a doua seturi de culori complementare. De exemplu, albastru si portocaliu sunt imperecheate cu galben si violet.

culori tetradice

Ofera mai multa varietate de culori decat orice alta schema de culori, dar, daca sunt utilizate toate cele patru culori in cantitati egale, compozitia poate parea dezechilibrata. Schemele de culori tetradice sunt indraznete si functioneaza cel mai bine daca lasati o culoare sa fie dominanta si sa le folositi pe celelalte ca accente.

Evitati utilizarea culorilor pure in cantitati egale.

Culorile monocromatice

Prin aceste combinatii de culori se foloseste aceeasi nuanta, dar in diferite tonuri. Ganditi-va la albastru pal, albastrul cerului si bleumarin. Desi aspectul monocromatic este cea mai usoara schema de culori de inteles, este probabil cel mai dificil de realizat.

culori monocromatice

O pictura sau o camera plina cu o singura culoare poate fi plictisitoare sau coplesitoare, in functie de cum este gestionata.

Camera de mai jos, de exemplu, prezinta o paleta monocromatica de succes, datorita unei varietati de nuante si texturi. Schema de culori a dormitorului se foloseste de rozul pal din roata culorilor, dar include diverse tonuri care variaza de la rosu la trandafiriu.

Culorile analoage

Pentru un pic mai mult contrast, o paleta analoaga include culori gasite una langa alta pe roata culorilor, precum portocaliu, galben si verde, pentru o atmosfera colorata, dar relaxanta.

culori analoage

Nuantele invecinate functionează bine impreuna, deoarece au aceleasi culori de baza. Cheia succesului pentru acesta schema de culori este alegerea unei nuante dominante. Apoi alegeti una, doua sau trei nuante pentru a fi nuante de accent, utilizate limitat.

Camera de zi de mai jos foloseste o schema similara de albastru, violet și fucsia. O canapea mov prafuit ofera nuanta dominanta, in timp ce pernele si aranjamentele florale sunt fucsia. Deoarece rozul si albastrlu au aceleasi nuante violete, se potrivesc schemei de culori.

Modele de culori: RYB vs RGB vs CMGN

Există trei modele pentru culori. Au scopuri diferite si sunt utilizate in domenii diferite. Acestea sunt urmatoarele:

  • RYB (en. red, yellow, blue, ro. rosu, galben, albastru) – este un set istoric de culori utilizate in amestecul de culori, acestea fiind denumite culori primare. Este utilizat in principal in arta si design educational, in special in pictura. RYB preceda teoria stiintifica moderna a culorilor, si anume CMYK.
  • RGB (en. red, green, blue, ro. rosu, verde, albastru) – se foloseste in monitoarele calculatoarelor, televizoarelor si dispozitivelor electronice. Modelul RGB este un model cumulativ, ceea ce inseamna ca nuantele sunt create prin unde luminoase care sunt adaugate in combinatii particulare pentru a produce culori. Observam ca nu exista galben in acest model, galbenul fiind obtinut prin folosirea luminii.
  • CMYK (e. cyan, magenta, yellow, black, ro. cyan, magenta, galben, negru) – este folosita in tiparituri. Modelul CMYK este un model subtractiv, ceea ce inseamna ca nuantele sunt create prin absorbirea lungimilor de unda ale luminii vizibile. Lungimile de unda ale luminii care nu sunt absorbite sunt reflectate si acea lumina reflectata ajunge sa fie culoarea pe care o vedem.

Terminologie

Nuanta

O nuanta este, practic, orice culoare de pe roata de culori.

Tenta

O tenta este creata prin adaugarea de alb la o nuanta de baza, luminand culoarea. Acest procedeu poate face o culoare mai putin intensa si este utila atunci cand doriti sa echilibrati compozitii care contin culori vii.

Umbrire

Umbrirea este creata prin adaugarea de negru la o nuanta de baza, intunecand culoarea. Aceast procedeu creeaza o culoare mai profunda si mai bogata. Nuantele pot fi destul de dramatice, dar pot fi si coplesitoare.

Ton

Un ton este creat prin adaugarea de alb, negru sau gri unei nuante de baza. La fel ca umbrirea, tonurile sunt versiuni mai subtile ale culorii originale. Tonurile sunt mai putin susceptibile sa arate pastelate si pot dezvalui complexitati care nu apar in culoarea de baza.

Saturatie

Saturatia reprezinta intensitatea sau puritatea unei culori.

Luminozitate

Luminozitatea se refera la cantitatea de lumina dintr-o culoare.

Contextul unei culori

Cum este perceputa culoarea in raport cu alte culori si forme este o zona complexa a teoriei culorii. Putem exemplifica comparand contrastul unui patrat rosu in functie de culoarea care-l inconjoara.

Rosul pare mai stralucitor pe un fundal negru si oarecum mai plictisitor pe fundalul alb. Spre deosebire de portocaliu, rosul pare lipsit de viata, dar, in contrast cu albastru-verde, devine stralucitor. Observati cum patratul rosu pe fundal negru pare mai mare decat pe celelalte patrate rosii.

Observarea efectelor pe care le au culorile una asupra celeilalte este punctul de plecare pentru intelegerea relativitatii culorilor. Relatia dintre luminozitatea, saturatia si temperatura nuantelor pot provoca diferente vizibile in perceptia noastra despre culoare.

Cum iti pot influenta culorile starea

Pe masura ce creati scheme de culori folosind roata culorilor, nu uitati ca nuantele pot afecta starea de spirit si raspunsurile emotionale.

Verdele calmeaza, galbenul este energic si inaltator. Rosul este intens, plin de pasiune, rozul este dulce si delicat.

Albastrul este perceput ca fiind calm, linistit, dar si rece in acelasi timp. Portocaliul este cald, da senzatia de confort. Violetul poate fi atat sexi cat si spiritual, fiind o culoare complexa, regala.

Temperaturile culorilor sunt, de asemenea, foarte importante. Culorile calde, cum ar fi rosu, galben sau portocaliu, sunt asociate cu soarele, cu focul. Albastrul, violetul sau verdele sunt considerate culori reci, deoarece sunt asociate cu cerul, apa si frunzele. 

Pentru echilibru nu va limitati la o paleta formata doar din culori calde, sau doar din culori reci, decat daca doriti sa transmiteti o singura idee in pictura (ex. o zi torida, un peisaj marin rece).

Concluzii

Roata culorilor este foarte utila atunci cand doriti sa pictati un tablou sau va alegeti culorile pe care doriti sa le folosit in design-ul unei camere. Puteti combina culorile in multe feluri pentru a crea un tablou, dar pentru design am urmatoarele sfaturi pentru voi:

  • Daca doriti sa folositi mai multe culori intr-o camera, sa nu folositi mai mult de 3 culori. Daca folositi doua culori indrazbete, a treia trebuie sa fie neutra, pentru a da sansa ochiului sa se relaxeze.
  • Cand alegeti culorile, alegeti culoarea cea mai indrazneata prima data, apoi alegeti celelalte culori pornind de la prima culoare aleasa.
  • Puteti schimba vopseaua oricand, prin urmare nu va speriati.

Acum stiti cate ceva despre roata culorilor si despre culori, in general si sigur veti porni mai increzatori cand veti alege culorile pentru urmatorul tablou sau pentru urmatoarea camera.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.