Ce este vopseaua acrilica si de ce o folosesc pictorii incepatorii?

Stiu cat de coplesitor poate fi momentul in care iti doresti sa pictezi, incepi sa te interezi despre pictura, si dai peste foarte multe informatii nestructurate. Pentru pictorii incepatori este bine sa primesti sfaturi de la cineva care a trecut prin asta. Aici intervin eu. Incercand diverse tipuri de pigmenti am ajuns la concluzia ca, pentru un incepator, culorile acrilice sunt perfecte. 

In continuare vei afla informatii pretioase despre acrilice, ce sunt, cand au aparut, ce culori se gasesc in piata si ce branduri folosesc si recomand eu.

Ce sunt culorile acrilice

Culorile acrilice sunt culori pe baza de apa, formate din pigmenti suspendati intr-o emulsie de polimer acrilic. Mai clar, sunt culori care pot fi amestecate cu apa, precum acuarelele, dar care devin impermeabile dupa ce se usuca.

Exista trei componente in acrilice:

  1. Pigment – pigmentul este partea solida care da culoarea. Pigmentii sunt maruntiti pana devin niste mici particule de praf, care nu se mai dizolva, ramanand suspendate in vopsea. Pigmentii pot fi organici sau sintetici.
  2. Apa – apa este cea care da vascozitatea culorilor acrilice. Dupa ce se evapora apa sau dupa ce este absorbita, vopseaua acrilica se usuca, ramanand o pelicula de polimer plina de particule colorate.
  3. Liant – liantul este cel care tine vopseaua legata dupa ce se usuca. Dupa ce se usuca apa din vopseaua acrilica, liantul este cel care formeaza o pelicula.

Cand au aparut culorile acrilice

Culorile acrilice au aparut in arta in anii ‘40, fiind create in Germania de Otto Röhm. Intre 1946 si 1949 a aparut primul brand de culori acrilice, in America, denumirea acestora fiind “Vopsea Magna”. 

In anii ‘60 au inceput sa fie folosite din ce in ce mai mult in pictura, iar in anii ‘60 au ajuns in Europa, primul brand fiind “Cryla”.

Ce artisti au folosit acrilice

Printre primii artisti care au inceput sa picteze in culori acrilice au fost pictorii din Mexic, cel mai important fiind Diego Rivera. Acesta, impreuna cu alti muralisti, au inceput sa experimenteze cu acrilicele inca din anii ‘50, fiind ajutati de faptul ca o mare companie care comercializa vopsea acrilica, Compania Politec, isi avea sediul in Mexico City.

In anii ‘60 au inceput sa fie folosite de expresionisti, printre cei mai cunoscuti fiind David Hockney, Roy Lichtenstein, Mark Rothko sau Andy Warhol.

Picturile de mai jos au fost realizate in culori acrilice.

David Hockney – A bigger splash (1967)
Roy Lichtenstein – Whaam! (1963)
Andy Warhol – Campbell’s Soup Cans (1962)

Proprietatile acrilicelor

Pentru a intelege mai bine culorile acrilice ar trebui sa stiti cate ceva despre ele. Puteti testa sau aprofunda aceste informatii si dupa ce cumparati cateva tuburi de culori acrilice.

Calitatea

Poti cumpara culori acrilice in doua calitati: pentru artisti si pentru studenti

Acrilicele pentru artisti (le gasiti uneori si sub denumirea de “acrilice profesionale”) vin intr-o varietate mare de culori, au rezistenta foarte buna in timp si au o concentratie mare de pigment. 

Acrilicele pentru studenti au o selectie mai mica de culori, o rezistenta mai mica in timp si au, uneori, materiale sintetice de “umplutura”, care slabesc intensitatea culorilor.

Recomandare: Daca esti incepator, iti recomand sa incepi cu cele pentru studenti. La sfarsitul articolului vei regasi cateva branduri pe care le recomand pentru incepatori. 

De fapt, o regula usor de folosit este urmatoarea: cu cat sunt mai scumpe culorile acrilice, cu atat sunt “mai” profesionale, pentru ca vei regasi in ele mai mult pigment. Cantitatea de pigment din culori este cea care da pretul. 

De obicei, culorile pentru artisti sunt mai intense si au o consistenta mai fina, fiind mai usor de lucrat cu ele.

Sfat practic: Daca totusi doresti sa incerci si culorile acrilice pentru artisti, atunci iti recomand sa-ti cumperi culori pamantii pentru studenti (nuante de maro, ocru, siena arsa “burnt sienna”, umbra arsa “burnt umber” etc) si culori intense pentru artisti.

Paleta de culori

Exista foarte multe culori acrilice disponibile in piata. 

Recomandare: Recomandarea mea este sa incepi cu trei culori: alb titan (titanium white), umbra arsa (burnt umber) si albastru ultramarin (ultramarin blue). Daca doresti sa stii mai multe iti recomand acest articol. Daca esti incepator si nu vrei sa repeti greselile mele, cred ca ar fi bine sa-l citesti.

Daca doresti sa cumperi culori acrilice profesionale, vei observa ca unele sunt mai scumpe decat altele. Acest lucru se datoreaza faptului ca unele culori sunt mai greu de obtinut. Poti gasi, de la acelasi brand, doua culori in aceeasi cantitate, dar una sa fie mult mai scumpa decat cealalta. 

Culorile pamantii sunt de obicei mai ieftine, iar cele care deriva din cadmiu mai scumpe. 

Iti poti da seama de acest lucru din seria de pe ambalaj. Cu cat este seria mai mare, cu atat este mai greu de obtinut culoarea respectiva si, astfel, este mai scumpa.

Unele branduri ofera alternative mai ieftine prin inlocuirea pigmentilor organici cu pigmenti sintetici, dar acestea nu vor fi la fel de rezistente in timp si nici nu vor avea aceeasi intensitate. Culorile acrilice care contin pigmenti sintetici au scris pe ele “hue”.

Vascozitatea

Vascozitatea se refera la consistenta culorilor acrilice.

Acrilicele care au o consistenta groasa, se amesteca mai usor si pastreaza mai bine urmele pensulelor pe ele.

Acrilicele fluide sunt mai subtiri, sunt potrivite pentru detalii sau pentru a fi amestecate cu apa, pentru a simula acuarelele. 

Inainte sa te decizi ce vascozitate doresti sa aiba culorile acrilice pe care vrei sa le folosesti, gandeste-te la ce stil de pictura ti se potriveste. 

Sfat: Daca esti incepator, iti recomand sa incepi cu cele cu vascozitate ridicata pentru ca, la nevoie, poti sa le faci mai fluide adaugand apa.

Timpul de uscare

Timpul de uscare este unul dintre cele mai importante proprietati ale acrilicelor si, probabil, principalul motiv pentru care acrilicele au ajuns sa fie atat de populare. 

Inainte de acrilice puteai sa astepti zile pana ti se uscau culorile pe baza de ulei. Daca vrei sa afli si alte diferente intre culorile acrilice si cele pe baza de ulei, am scris un articol foarte amplu.

Culorile acrilice se usuca foarte repede, de regula in 10-12 minute (poti grabi acest timp cu un uscator de par). Timpul de uscare rapid este un avantaj, dar poate fi si un dezavantaj.

Ai grija sa curati pensulele imediat dupa ce le folosesti, chiar si in timpul sedintei de pictura. Daca le lasi sa se usuce pe pensula, va fi foarte greu sa le curati ulterior.

Stabilitatea

Stabilitatea culorilor acrilice este data de abilitatea acestora de a rezista la decolorare in timp atunci cand sunt expuse la soare. Culorile acrilice sunt mult mai stabile decat cele pe baza de ulei sau fata de acuarele, motiv pentru care sunt ideale atat pentru incepatori, cat si pentru avansati.

Sunt standarde de stabilitate care sunt folosite la nivel international si pe care le puteti gasi specificate pe culorile acrilice pentru artisti.

Pe tuburi ar trebui sa gasiti scris “Permanence” si apoi stelute sau litere. Aceste grade de stabilitate sunt impartite in 4 categorii:

  • **** sau AA = stabilitate foarte buna
  • *** sau A = culori durabile
  • ** sau B = stabilitate moderata
  • * sau C = culori fugitive (stabilitate scazuta)

Testele in urma carora se dau aceste calificative simuleaza 20 de ani de expunere a culorilor la luminile dintr-o galerie de arta, deci, daca alegeti **** sau AA puteti sa va bucurati cel putin 20 de ani de pictura realizata.

De ce sunt recomandate acrilicele pentru incepatori

Culorile acrilice sunt recomandate pentru incepatori pentru ca se gasesc usor, sunt accesibile ca pret, pot fi realizate picturi asemanatoare celor in acuarela (daca sunt diluate cu apa), dar au si densitatea specifica uleiurilor. In plus, au o foarte buna rezistenta in timp si o intensitate a culorilor asemanatoare cu cele pe baza de ulei.

Culorile acrilice sunt atat de accesibile incat, conform calculului meu, poti sa pictezi primele 3 tablouri cu doar 300 de lei, si-ti mai si raman materiale pentru urmatoarele picturi. Poti citi in acest articol cum am ajuns la acest calcul si ce materiale am inclus in trusa de baza a unui pictor incepator.

In plus fata de cele enumerate mai sus mai putem adauga:

  • Sunt flexibile;
  • Pot fi curatate cu apa dupa ce se usuca, pentru ca sunt impermeabile;
  • Se gasesc intr-o mare varietate de culori si vascozitati, potrivite pentru orice artist si pentru orice stil;
  • Pot fi aplicate pe aproape orice suprafata (panza, lemn, sticla, ceramica, perete etc.);
  • Pot fi folosite pentru a imita stiluri contemporane de pictura sau stiluri traditionale, inclusiv stiluri asiatice;
  • Au un miros de-abia perceptibil (Dupa ce se usuca nu miros deloc. Eu am zeci de picturi in casa si nu se simte nimic);
  • Nu sunt inflamabile;
  • Le poti schimba consistenta cu ajutorul unor medii.

Tipuri de vopsele acrilice

Vopselele acrilice vin in diferite forme si pentru diferite tipuri de aplicare. Tipurile de vopsele acrilice sunt:

  • Vopsea acrilica solida (Heavy body)

Dupa cum sugereaza si numele, acestea sunt acrilicele cu vascozitatea cea mai ridicata. Textura este asemanatoare cu cea a untului, fiind cele mai apropiate de culorile pe baza de ulei in ceea ce priveste modul de aplicare.

Vopsea acrilica solida
  • Vopsea acrilica fina (Soft-body)

Acrilicele fine au consistenta iaurtului, fiind mai maleabile decat cele solide. Acestea sunt perfecte pentru a fi amestecate cu medii de pictura, pastrandu-si o grosime potrivita pentru picta fara probleme.

Vopsea acrilica fina
  • Vopsele acrilice fluide

Acestea au consistenta unei smantani pentru gatit, daca tot pastram asemanarile gastronimice. Se usuca mai greu, fiind potrivite pentru a fi manipulate dupa aplicare. Sunt perfecte pentru detalii si pentru picturi in care nu se observa urmele de pensule.

Vopsele acrilice fluide
  • Cerneala acrilica

Este cea mai fluida dintre vopselele acrilice, emulsia in care sunt suspendati pigmentii de culoare fiind la fel de fluida ca apa. Acestea pot fi aplicate folosind un aerograf, un stilou sau o pensula.

Cerneala acrilica
  • Picturi acrilice deschise

Acestor acrilice li se spune deschise pentru ca se usuca foarte greu, fiind o alternativa foarte buna pentru cei care doresc sa picteze in acrilice, dar sa foloseasca tehnici specifice culorilor pe baza de ulei. 

Picturi acrilice deschise
  • Vopsele acrilice interactive

Aceste vopsele acrilice au aparut in urma cu cativa ani si au o proprietate neobisnuita. Aceste acrilice se pot “trezi la viata” daca sunt stropite cu un agent special de deblocare. Acelasi agent de deblocare, daca este adaugat in vopselele acrilice, le sporeste perioada de uscare.

Imaginati-va ca ati terminat o pictura si apoi doriti sa schimbati ceva la ea. Cateva pufuri si vopseaua acrilica devine lichida din nou si puteti sa o modificati. Interesant.

Vopsele acrilice interactive
  • Guase acrilice

Guasele acrilice au o consistenta cremoasa, dar cu un finisaj mat. Se foloseste in special in ilustratii, pentru ca nu raman urme ale pensulelor. Spre deosebire de guasele clasice, acestea se comporta precum acrilicele, dupa ce se usuca devin impermeabile.

Guase acrilice
  • Markere acrilice

Markerele pe baza de vopsea acrilica sunt ca markerele clasici, dar care pot fi folosite in pictura. Se usuca repede, au o acoperire buna si devin impremeabile dupa uscare. Sunt folositoare daca doriti sa pictati pietre, obiecte ceramice sau doriti sa realizati picturi de mici dimensiuni.  De asemenea, sunt usor de transportat.

Markere acrilice
  • Spray-uri acrilice

Cu ajutorul acestora, puteti aplica straturi subtiri de culoare pe suprafete mari si relativ repede. Unele spray-uri acrilice contin solventi, care pot fi toxici, de aceea este necesar sa purtati ochelari si masca de protectie si sa aerisiti incaperea.

Spray-uri acrilice

Ce sa faci si ce sa nu faci cand folosesti acrilice

Acrilicele sunt usor de folosit, dar tot sunt necesare cateva reguli de baza pe care ar fi bine sa le urmezi. Mai ales daca esti incepator.

Fluidizarea culorilor acrilice

Acrilicele nu ar trebui sa fie amestecate cu mai mult de 25% apa. Prea multa apa va face ca moleculele de culoare sa nu mai poata sa se uneasca pentru a forma culoarea. Daca doriti sa le diluati mai tare, puteti folosi un mediu special pentru dilutie, care este, de fapt, acelasi lucru ca o culoarea acrilica, dar fara culoare. Asa se procedeaza in pictura fluida (pouring).

Transparenta culorilor acrilice

In momentul in care o culoare este diluata cu apa, aceasta va avea un grad mai mare de transparenta. Prin acest amestec, nuanta culorii devine putin mai deschisa. In schimb, dupa ce culoarea se usuca, nuanta se inchide.

Aceasta schimbare a culorii de la umed la uscat este mai putin vizibila cand ne referim la culori opace si deschise, cum ar fi galben cadmiu (cadmium yellow) si mai vizibila cand cand ne referim la culori inchise si usor transparente, cum ar fi alizarina.

Flexibilitatea culoriloe acrilice

Culorile acrilice au o anumita flexibilitate, dar aveti grija sa nu le depozitati sub 7 grade. De asemenea, nici tablourile sa nu fie pastrate sub 10 grade, deoarece e posibil sa apara crapaturi pe suprafata acestora.

Recomandari de branduri

Dupa cum am scris si in acest articol, recomandarea mea pentru incepatori sunt culorile acrilice de la Maimeri (la tub) sau Polycolor (la borcan). Se gasesc usor, sunt accesibile la pret, si, in plus, ca incepatori, nu ar trebui sa va intereseze prea mult calitatea culorilor. Ar trebui sa stapanesti cei 10 pasi pentru realizarea unui tablou. Sunt mult mai importanti decat brandul culorilor acrilice.

Dupa ce te simti confortabil, poti trece la culorile pentru artisti de la Winsor & Newton Professional, de la Liquitex Professional sau de la Golden Artists.

Concluzii

Vopselele acrilice au devenit, in ultimii ani, principalul mediu in care se picteaza. De la pictorii profesionisti pana la cei amatori, toti indragesc acrilicele. Inclusiv eu. Si toti le recomanda.

Sper ca ai aflat informatii folositoare in acest articol si stii mai multe acum despre vopselele acrilice. Iti doresc o zi creativa!

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.