Culori acrilice perfecte pentru incepatori – paleta de baza

Folosirea culorilor acrilice este cea mai usoara metoda de a avea succes in pictura. Iti prezint in continuare o metoda usoara de a invata sa pictezi fara a te simti coplesit de multitudinea de informatii disponibile online, folosind doar 3 culori acrilice.

Daca te-ai mai interesat despre ce inseamna pictura in acrilice, probabil ai dat peste foarte multe informatii pana acum. Culori primare, secundare, tertiare, roata culorilor, nuante, tonuri, umbre, culori complementare sunt doar cateva.

Ai impresia ca, pentru a picta un tablou de 20×20 cm, trebuie sa faci doua facultati sau sa citesti o gramada de carti despre pictura. 

O abordare simpla pentru a alege culorile

Si eu obisnuiam sa cumpar zeci de culori diferite pentru a gasi “reteta magica” de a crea tablourile perfecte, pentru a-i gasi secretele. Dar pe masura ce pictam, am realizat ca simplitatea este cheia.

Cand ajungi intr-un magazin de pictura sau intri pe un site online dedicat, exista o gama atat de larga de produse disponibile incat este foarte usor sa te simti coplesit.

De aceea iti pot impartasi din experienta mea. Incepe cu o paleta limitata de culori si vei vedea ca picturile vor fi mai armonioase si le vei crea mai repede.

Alegerea unei palete de culori de baza

Culorile naturii sunt, in mare, pamantii, tomnatice. Diferenta in natura este facuta, cu precadere, de lumina si de tonalitate, de culorile calde si reci, si mai putin de culorile intense.

Daca doresti sa pictezi natura moarta sau peisaje, iti recomand sa folosesti culori mute, pamantii.

Daca doresti sa pictezi tablouri abstracte intense, vei avea nevoie de pigmenti creati de om, cu o saturatie mai mare.

Sugestia mea de culori este undeva intre cele doua. Se preteaza atat pentru amestecuri deschise, cat si pentru amestecuri subtile. De asemenea, fiind o selectie redusa de culori, si costurile vor fi reduse, pentru a obtine cel mai bun raport intre calitatea picturii si pretul materialelor folosite.

Recomandarea mea este sa incepi cu o paleta limitata de 3 culori acrilice, acestea fiind si reci si calde:

  • Burnt Umber (umber ars – un maro cu o tenta muta de portocaliu) sau Burnt Sienna (sienna arsa – un maro cu o tenta intensa de portocaliu)
  • Ultramarine Blue (Albastru Ultramarin)
  • Titanium White (Alb Titan)

Pictura de mai jos am creat-o folosind doar aceste 3 culori acrilice.

Claudiu Stefan - Marea
Claudiu Stefan – Marea

Ce brand de culori acrilice folosesc eu?

Eu folosesc culorile de la Maimeri, fie in tuburi de 75 ml sau in borcanele de 200 ml (pe borcane scrie Polycolor). Sunt accesibile la pret, sunt de o calitate destul de buna si se gasesc peste tot.

Poate acum te gandesti ca e o greseala la mijloc. Nu are cum sa fie doar aceste 3 culori, fara nicio culoare primara si fara a asculta teoria din scoala.

Daca treci de la desen la pictura sau pur si simplu vrei sa scoti la iveala latura ta creativa, este destul de dificil si fara incercarile de a amesteca multe culori. Daca te fortezi sa apelezi la putine culori acrilice vei invata mai multe despre ton si subton si despre importanta valorii unei picturi (cat de luminat sau de intunecat este un subiect).

culori acrilice

Ton si subton

Toate culorile acrilice au un ton si un subton.

Tonul este culoarea care se observa in strat gros, asa cum este ea in tub, fara a fi diluata.

Subtonul este culoarea observata cand intinzi o cantitate mica de acrilic pe o suprafata alba.

Ca si exemplu, phtalo blue (albastru phtalo) are un ton albastru inchis si un subton galben-verzui.

Vei fi surprins de calitatea picturilor pe care le poti realiza daca inveti ce inseamna valoarea  unei picturi, despre tonuri si subtonuri, despre culorile complementare, inainte de a incerca foarte multe culori.

Pentru a capata incredere, iata ce a spus celebrul pictor englez L. S. Lowry:

“Sunt un om simplu si folosesc culori simple: Ivory black (Negru ivoire), Vermilion (Purpuriu), Prussian blue (Albastru de Prusia), Yellow ochre (Ocru galbui), Flake white (Alb fulg) si niciun medium. Asta e tot ce am folosit vreodata in picturile mele”.

Dupa cum se pare, a avut succes.

L S Lowry - Spre munca
L. S. Lowry – Spre munca (1943)

Ce alte culori acrilice sunt potrivite pentru incepatori?

Cand esti pregatit sa faci urmatorul pas si sa incerci si alte culori, iti recomand sa adaugi cele doua de mai jos:

  • Cadmium Yellow Light (o nuanta luminoasa de galben)
  • Permanent Alizarin Crimson (o nuanta intunecata de rosu)

Cu ajutorul acestor doua culori impreuna cu cele trei expuse mai sus poti crea 90% din culorile necesare pentru tablouri realiste.

De ce sa folosesc cele cinci culori acrilice?

Mai jos va voi spune cateva cuvinte despre fiecare dintre cele 5 culori acrilice pe care le recomand.

Burnt Umber – aceasta este o culoare foarte folositoare. Desi pare intunecata si plictisitoare, ajuta la diminuarea intensitatii culorilor. 

Ultramarine blue – aceasta culoare are o opacitate foarte buna, este perfecta pentru a crea un cer subtil si, daca o amesteci cu Burnt Umber, poti crea o culoare foarte inchisa apropiata de negru. Pentru aceasta proprietate este de neratat. Eu prefer sa folosesc aceasta combinatie in loc de negru in tablourile mele pentru ca imita negrul din natura.

Cadmium Yellow Light – are o opacitate destul de buna pentru un galben.

Permanent Alizarin Crimson – chiar daca pare foarte intunecata, are un luciu placut si este foarte translucida. Daca adaugi un strop de alb, vrei crea un roz extrem de tragator.

Titanium White – are o opacitate buna si acopera foarte bine. 

Incepe cu aceste trei sau cinci culori acrilice recomandate pentru incepatori (depinde cat de increzator esti in propriile abilitati) si vei avea rezultate extraordinare.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.