Care sunt culorile tertiare si ce mare pictor le-a folosit

Auzim mai des de culori primare si culori secundare, dar mai rar de culori tertiare. Mai jos va explica ce sunt culorile tertiare, care sunt acestea si ce mare pictor le-a folosit intr-un mod spectaculos.

Ce sunt culorile tertiare?

Culorile tertiare sunt formate din amestecul dintre o culoare primara si una secundara adiacenta culorii primare. Pare complicat, dar nu este. Mai jos gasesti care sunt cele 6 culori tertiare.

Care sunt culorile tertiare?

Sunt 6 culori tertiare pe roata culorilor:

  • rosu-portocaliu (culoare primara rosu + culoare secundara portocaliu);
  • rosu-violet (culoare primara rosu + culoare secundara violet);
  • galben-portocaliu (culoare primara galben + culoare secundara portocaliu);
  • galben-verde (culoare primara galben + culoare secundara verde);
  • albastru-verde (culoare primara albastru + culoare secundara verde);
  • albastru-violet (culoare primara albastru + culoare secundara violet).
Atentie, nu orice combinatie dintre o culoare primara si una secundara va rezulta o culoare tertiara. Culoarea primara si cea secundara amestecate trebuie sa fie una langa alta. 

De exemplu, amestecul dintre galben, care este o culoare primara, si violet, care este o culoare secundara, nu rezulta o culoare tertiara.

Pe roata culorilor, cele 6 culori tertiare se afla intre culoarea primara si culoarea secundara din care sunt obtinute, dupa cum se poate vedea mai jos (P = culori primare, S = culori secundare, T = culori tertiare).

roata culorilor

Cum se mai numesc cele 6 culori tertiare?

E posibil sa gasiti cele 6 culori tertiare sub urmatoarele denumiri:

  • Chihlimbar – culoare formata din amestecul de galben si portocaliu;
  • Chartreuse sau Verde de primavara – culoare formata din amestecul de galben si verde;
  • Vermilion – culoare formata din amestecul de rosu si portocaliu;
  • Magenta – culoare formata din amestecul de rosu si violet;
  • Indigo – culoare formata din amestecul de albastru si violet;
  • Turcoaz – culoare formata din amestecul de albastru si verde.

Culorile tertiare in pictura lui Paul Signac

Paul Signac a fost un mare pictor francez din perioada Neo-Impresionista a picturii, care, impreuna cu George Seurat, a ajutat la dezvoltarea stilului pointilist, un stil prin care picturile erau realizate din mici puncte de culoare, aplicate in modele pentru a crea o imagine.

In Femeie cu umbrela de soare (1893), Signac foloseste culorile tertiare pentru a crea o imagine vibranta.

Paul Signac - Femeie cu umbrela de soare (1893)
Paul Signac – Femeie cu umbrela de soare (1893)

In loc sa amestece diferite culori, acesta aplica puncte mici de vermilion, turcoaz, magenta si galben. De aproape se pot vedea punctele si se pot distinge culorile folosite.

Paul Signac – Femeie cu umbrela de soare (detaliu)

In schimb, cand ne indepartam de subiect, ochii nostri amesteca aceste culori pentru a crea diferite nuante, tonuri si tendinte de culoare.

In schimb, cand ne indepartam de subiect, ochii nostri amesteca aceste culori pentru a crea diferite nuante, tonuri si tendinte de culoare.

Pictura capata luminozitate si intensitate doar prin folosirea culorilor tertiare.

Concluzii

Modul in care pot fi combinate culorile tertiare este cunoscut de secole, dar in secolul XIX au cunoscut faima si au devenit la fel de importante in pictura precum culorile primare sau culorile secundare.

Nu le ignorati, efectele pe care le pot crea atunci cand sunt privite de la distanta sunt extraordinare.

Acum ca stiti care sunt culorile tertiare si ce mare pictor le-a folosit, putem sa le aplicati in urmatoarea sesiune de pictura. Spor la pictat!

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.