Culorile primare sunt rosu, galben si albastru, nu? Ei, nu chiar.

Culorile primare sunt peste tot in jurul nostru si este normal ca tu, fiind o persoana creativa, sa vrei sa captezi frumusetea lor intr-o pictura. Pentru a intelege culorile primare, trebuie sa pornim de la baza.

Daca veti cauta pe Google raspunsul la intrebarea “care sunt culorile primare?”, probabil veti obtine un raspuns care se va alinia cu ceea ce ati invatat la scoala. Veti gasi urmatorul raspuns: culorile primare sunt rosu, galben si albastru.

Raspunsul, insa, este mult mai complex si, desi Google nu te minte, nu iti spune intreaga poveste.

Care sunt culorile primare?

Raspunsul nu este simplu nici macar la aceasta intrebare. Depinde la ce ne referim. Daca vorbim despre pictura, culorile primare sunt cyan, magenta si galben. Daca vorbim despre fizica si lumina atunci culorile primare sunt rosu, verde si albastru.

Diferenta este data de faptul ca exista doua teorii diferite ale culorilor. O teorie este pentru culorile luminii, iar o alta teorie este pentru culorile pe care le putem atinge, materiale.

Aceste doua teorii sunt cunoscute ca sisteme ale culorilor aditive si subtractive.

Un mod simplu de a intelege diferentele este urmatorul: lumina patrunde in ochiul nostru prin doua moduri: fie direct de la o sursa de lumina, fie reflectata dintr-un obiect.

Daca patrunde direct ne gandim la culori aditive.

Daca este reflectata, ne gandim la culori subtractive.

Culorile aditive

Culorile aditive sunt cele care fac mai multa lumina atunci cand sunt amestecate impreuna. Pe cand avea 23 de ani, Isaac Newton a facut o descoperire revolutionara: folosind prisme si oglinzi a combinat culorile rosu, verde si albastru ale unui curcubeu pentru a crea lumina alba. Avand in vedere ca aceste culori combinate au creat lumina alba, Newton a considerat ca aceste culori sunt culori primare.

O modalitate simpla prin care puteti vizualiza lumina aditiva este sa va ganditi la trei lanterne care proiecteaza cercuri de lumini pe un perete. Acolo unde se intersecteaza doua lanterne, lumina este mai puternica. Acolo unde se intersecteaza toate cele trei lanterne, lumina este si mai puternica.

Acum, revenind la cele trei culori rosu, verde si albastru, acolo unde verde intersecteaza albastru se formeaza o culoare mai deschisa albastru-verde. Aceasta culoare este cyan.

Dupa cum se poate vedea in imagine, acolo unde rosu si albastru se intersecteaza, se formeaza magenta. Rosu si verde fac, de asemenea, o culoare mai deschisa surprinzatoare pentru toti, galben.

Prin urmare, rosu, verde si albastru devin culori primare, deoarece pot crea toate celelalte culori, inclusiv galben.

Sa nu uitam, vorbim despre culori create de lumina, nu de vopseluri.

Aceste culori primare sunt cele care se folosesc si in modul in care vedem lumina emisa de ecranele televizoarelor sau ale telefoanelor.

De retinut! Culorile aditive sunt rosu, verde, albastru (red, green, blue - RGB).

Culori subtractive

Amestecarea culorilor substractive are loc atunci cand amestecam vopseluri sau cerneluri. Vorbim acum de culorile pe care le vedem pe obiectele care nu emit lumina. Cateva exemple ar fi: textile, vopseluri, materiale plastice etc. Noi vedem aceste culori pentru ca sunt reflectate de catre aceste materiale.

O bucata de hartie alba reflecta toate culorile intr-un grad foarte mare. Daca adaugam o dunga de vopsea acrilica galbena pe foaia de hartie, atunci vopseaua galbena absoarbe lungimile de unda albastre si reflecta celelalte lungimi de unda, care se vad ca fiind galbene.

Prin urmare, spre deosebire de culorile aditive unde pornim de la culori si tot adaugam pana cand cream lumina alba, culorile subtractive sunt cele pe care le obtinem pornind de la lumina si tot adaugand culoare.

Distinctia se rezuma la compozitia chimica a obiectelor la care facem referire si la modul in care acestea reflecta lumina. Teoria culorilor aditive se bazeaza pe obiecte care emit lumina, in timp ce teoria culorilor subtractive se refera la obiecte materiale, cum ar fi carti, tablouri, textile.

Culorile primare ale pictorilor sunt considerate rosu, galben si albastru pentru ca sunt culori materiale, culori subtractive care, pe masura ce sunt combinate, se inchid si devin mai terne. Aceste culori au fost considerate multa vreme singurele culori care nu se pot obtine prin combinarea altor culori, dar acest lucru este fals.

Culori primare subtractive

Confom Profesorului de Stiinta Culorilor, Stephen Westland, de la Universitatea din Leeds, Anglia, “cele mai bune culori primare de utilizat sunt cyan, magenta si galben.”. Acestea sunt culorile identificate de marile companii de imprimari, care folosesc aceste culori in tonurile lor, alaturi de negru. Imprimantele folosesc sistemul CMYK (cyan, magenta, yellow, black).

“Ideea ca vopselurile primare subtractive sunt rosu, galben si albastru este confuza si nu ar trebui predata in scoli. Cyan si magenta nu sunt doar nume luxoase pentru albastru si rosu.”, spune Westland.

Acestea nu sunt singurele 3 culori primare din care putem obtine multe alte culori, doar ca din cyan, magenta si galben se poate obtine cea mai larga paleta de culori.

De retinut! Culorile subtractive sunt cyan, magenta si galben (cyan, magenta, yellow - CMY).

Diferenta dintre aditive si subtractive

Motivul pentru care exista aceste neconcordante este lumina. Cyan controleaza cantitatea de rosu care ajunge la ochi. Magenta controleaza cantitatea de verde. Galbenul controleaza cantitatea de albastru.

Daca am merge pe sistemul pe care l-am invatat cu totii, si anume ca rosu, galben si albastru sunt culorile primare, atunci nu avem cum sa explicam ca in sistemul culorilor aditive avem rosu, galben, verde, iar in cel al culorilor subtractive avem rosu, galben si albastru, pentru ca rosu si galben s-ar repeta.

Nu putem avea aceleasi culori si cand este emisa lumina, si cand este absorbita lumina, pentru ca sistemul aditiv este in oglinda cu cel subtractiv.

De retinut! Exista o relatie intre culorile aditive si cele subtractive. Culorile primare aditive optime sunt rosu, verde, albastru (RGB), in timp ce culorile primare subtractive optime sunt cyan (care absoarbe rosu), magenta (care absoarbe verde) si galben (care absoarbe albastru). Acum nu mai exista niciun conflict intre cele doua sisteme.

Adevarul despre rosu si albastru

Desi am fost invatati sa credem ca rosu si albastru sunt culori “pure”, acest lucru este fals. O imprimanta care are tonuri de magenta, galben si cyan poate imprima o foaie rosie, pentru ca poate combina magenta si galben. Aceeasi situatie este si cu albastru.

De fapt, in video-ul de mai jos putem observa ca putem obtine albastru combinand cyan si magenta. De asemenea, a se observa in video cum arata un violet format din cyan si magenta si cum arata un violet format din albastru si rosu. Vom vedea ca cel format din albastru si rosu este spalacit si inchis.

Important! Nu putem obtine toate culorile doar din 3 culori primare, indiferent cat de bine am alege acele culori. Nici in sistemul culorilor aditive, nici in sistemul culorilor subtractive. Culorile foarte vii sunt foarte greu de obtinut.

Un ghid usor de retinut al amestecurilor de culori primare:

Albastru = Magenta + Cyan

Verde = Cyan + Galben

Rosu = Galben + Magenta

Pornind de la culorile primare cyan, magenta, galben am obtinut rosu, albastru, verde.

Interesant! Aproximativ 40% din populatia lumii considera albastru ca fiind culoarea preferata. Pe locul doi este violet, cu 14%.

Concluzii

Culorile primare ale luminii sunt rosu, verde, albastru, culorile pe care le folosesc ecranele telefoanelor si ale televizoarelor.

Culorile primare ale vopselurilor, inclusiv acrilice, sunt cyan, magenta si galben. Prin amestecarea acestor 3 culori se poate obtine cea mai mare gama de culori posibila, inclusiv culorile rosu, albastru si verde.

Sistemul culorilor primare  invatat la scoala este eronat, sau cel putin incomplet. Ca artist, este important sa stiti care sunt culorile primare pentru ca sigur doriti sa puteti o gama cat mai larga de culori si sa fie cat mai intense.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.