Frumusetea si gratia cailor a fost un subiect preferat pentru pictura si desen de mii de ani. Calul poate parea un animal dificil de schitat, dar va voi arata, in acest articol, cat este de simplu sa desenati un cal. Am facut doua desene. Primul este desenul unui cap de cal, partea mai dificila a calului, si al doilea desen este al unui cal naravas.
Dupa fiecare articol veti gasi si un video cu tot procesul pe care l-am parcurs.
Cuprins
Cum desenam un cap de cal
Incepem cu primul desen, capul de cal. Va voi prezenta mai jos pasii pe care i-am urmat eu pentru a realiza acest desen.
Pasul 1. Stabilirea unghiului capului
Mai intai a trebuit sa stabilesc unghiul din care doream sa desenez capul si gatul. Am ales acest unghi, privind spre stanga calului.
Mai intai am trasat linia din centrul capului. Am continuat cu celelalte linii lungi pentru a trasa planurile verticale. Am continuat cu marcarea planurilor orizontale prin linii de reper, pentru stabilirea locurilor in care vin narile, gura si ochii.
Dupa cum se observa, primul pas e pentru liniile brute realizate cu miscari largi si lejere.
Pasul 2. Schitarea urechilor, a narilor si a ochilor
Folosind liniile initiale ca reper, am stabilit pozitiile in care vin urechile, narile si ochii. Am desenat doar conturul ochilor.
Atentie! Ochii sunt amplasati la o treime din lungimea capului, calculand din partea de sus.
Am desenat urechile indreptate inainte, ca si cum ar fi auzit calul un zgomot din acea directie. Puteti desena si in alta directie urechile. Narile au fost destul de usor de desenat avand in vedere liniile deja trasate in pasul 1.
Pasul 3. Stergerea liniilor ajutatoare
Am sters liniile ajutatoare (cele de constructie). Au fost de mare ajutor pentru pasul 2, dar nu mai aveam nevoie de ele. Cu linii fine am adaugat coama dintre urechi, dar fara prea multe detalii.
Tot cu ajutorul liniilor fine am incercat sa ofer putina adancime desenului. Am trasat cateva linii de-a lungul botului si am adaugat cateva detalii ochiului.
Pasul 4. Adaugarea detaliilor
In acest pas am desenat, in detaliu, coama dintre urechi si parul de pe urechi. Am hasurat in tuse scurte parul de pe bot, in directia de crestere a parului.
Am adaugat linii lungi de-a lungul gatului si coamei de pe gat.
Pasul 5. Adaugarea umbrelor prin hasurare
La final, am adaugat cateva umbre prin hasurare, cu un creion cu mina mai groasa. Puteti sa-i oferiti personalitate in ce fel doriti, fie prin umbre pe desen, fie in afara desenului, fie il puteti colora, cum va place.
Mai jos aveti cateva poze cu detalii.
Primul desen mi-a luat aproximativ 6-7 minute.
Video cum sa desenezi un cap de cal
Cum desenezi un cal naravas
Acum continuam cu pasii pentru a desena un cal naravas. Daca urmati pasii si va uitati la video, veti vedea ca nu este chiar atat de dificil. Desenul corpului unui cal este relativ simplu daca reusiti sa descompuneti animalul in forme geometrice de baza si apoi legati aceste forme intre ele, prin linii.
Pasul 1. Surprinderea corecta a posturii
In acest pas este important sa surprinzi corect postura calului. L-am desenat ridicat pe picioarele din spate. Trebuie sa avem grija la centrul de greutate, pentru a nu parea dezechilibrat.
In primul pas am trasat liniile de contur foarte lejer, bidimensional. Dupa cum se observa, nu i-am desenat in acest pas piciorul din planul indepartat, ci doar picioarele din prim plan.
Burta calului veti observa ca este asemanatoare cu un ou.
Am incercat sa surpind constitutia gratioasa a calului si fizicul suplu, dar puternic in acelasi timp.
Pasul 2. Desenarea detaliilor capului
Am continuat cu desenarea detaliilor capului si cu ingrosarea liniilor de contur. Am definit mai bine urechile, dar fara sa adaug detalii prea multe.
Pasul 3. Adaugarea hasurilor
In acest pas am inceput hasurarea si adaugarea detaliilor. Am conturat picioarele, gatul si capul. Prin linii rapide si spontane am hasurat anumite zone ale desenului, pentru a oferi adancime si textura.
Pasul 4. Adaugarea piciorului din fata din planul secund
De-abia in acest pas am desenat piciorul din fata aflat in planul secund. L-am hasurat si pe acesta.
Dupa cum se observam picioarele din spate sunt paralele, dar cele din fata nu. Acestea din fata sunt folosite de cal pentru a-si pastra echilibrul si nu vor fi paralele.
Pasul 5. Adaugarea detaliilor si a umbrelor
Am adaugat umbrele. In zonele intunecate am apasat mai tare pe creion pentru a accentua iluzia de profunzime a campului vizual. A se vedea in schita de mai jos.
Dupa cum vedeti, pasii pentru a desena un cal naravas sunt cam aceeasi cu pasii pentru a desena un cap de cal si pot fi aplicati si altor tipuri de desen.
Acest desen mi-a luat aproximativ 15 de minute. A fost ceva mai complex, dar si satisfacator.
Video cum sa desenezi un cal naravas
Cuvinte de final
Si aici rezultatul final al celor doua desene.
Daca exersati cu aceste doua desene si urmati pasii de mai sus, sigur veti reusi sa desenati un cal, indiferent de postura.
Cateva recomandari de la mine
Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.
Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.
Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.
Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.
Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.
Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.