Cum sa desenezi umbre in creion pentru un efect dramatic

Daca sunteti incepatori, este foarte usor sa creati o compozitie care sa para plata, bidimensionala, in loc sa aiba adancime, sa fie tridimensionala. Daca sunteti avansati, este la fel de usor. Prin urmare, intelegerea modului in care functioneaza lumina si cum influenteaza umbra perceptia este o lectie buna pentru toata lumea. Felul in care se afiseaza umbrele, felul in care tremura, vor face tabloul sa arate real.

Realizarea formelor

Liniile creeaza proportiile, tonul creeaza forma unei picturi. Aceste principii vor functiona indiferent de subiectul pictat si, un lucru important, ele nu se schimba.

Mai jos va voi explica putina teorie pe baza unui desen, veti gasi cateva explicatii practice. Ulterior, va recomand sa accesati acest articol, in care veti vedea cum am pictat eu umbre pe treptele unei case din Grecia.

Valoratia este cea care ne spune ceva despre o forma. Valoratia este termenul de baza folosit pentru a descrie cat de luminoasa sau de intunecata este o culoare.

desen lumini si umbre

Daca ne referim la desenul in creion, valoratia reprezinta diferentele dintre lumina si umbre, acoperind intervalul de la alb la negru, prin griuri. Valoratia ne da aspectul tridimensional.

Dupa ce conturezi un subiect poti sa nuantezi subiectul respectiv prin aplicarea de lumini si umbre pentru o senzatie de profunzime optica. Scara de valoratie de mai jos ne arata tranzitia de la negru la alb, trecand prin mai multe tonuri de gri.

valoratie

Ce este logica luminii?

Fizica ne spune ca lumina circula in linie dreapta. 

Cel putin asa o percepem noi si e bine sa continuam in aceasta directie si in pictura sau desen. Umbrele difera in functie de suprafata pe care lumina o “loveste”, din ce unghi si de intensitatea luminii.

Atunci cand o floare este luminata de un soare de vara la amiaza, se creeaza o umbra scurta care nu “descrie” obiectul luminat. Cu cat trece timpul si cade soarele, umbra va fi din ce in ce mai lunga si va defini obiectul, se va intelege forma florii.

Umbra va fi asemanatoare cu forma “lovita”. Daca luminam o sfera, umbra va fi o elipsa. Daca luminam un cub, umbra va fi un patrulater.

Logica si previzibilitatea prin care interactioneaza lumina cu formele se numeste logica luminii. Lumina se comporta la fel si va puteti baza pe acest lucru.

Acum sa invatam cateva definitii de baza despre lumina si umbre (umbre proprii si umbre purtate), ce sunt, cum le identificam si cum le putem folosi in picturile noastre.

Umbre purtate

Ce este umbra purtata?

Umbra purtata este umbra unui obiect proiectata pe o suprafata. Lumina ne da formele si este previzibila daca vine dintr-o singura sursa. De cele mai multe ori, un peisaj pe care-l privim are multiple surse de lumina. Daca va uitati in jur, in camera, veti observa lumina de la telefon sau calculator, de la fereastra, de la televizor, de la bec sau de la o lampa. Crearea iluziei formei este dificila cand avem multiple surse de lumina.

Forma umbrei purtate depinde de sursa de lumina si de forma subiectului. Lungimea umbrei este si ea influentata de unghiul luminii fata de suprafata pe care este proiectata: cu cat e mai jos sursa de lumina, cu atat este mai lunga umbra.

desen lumini si umbre

Eu am invatat despre lumina si umbre exersand cu o singura sursa de lumina. O lumina puternica, aspra, care sa evidentieze clar zonele distincte caracteristice luminii si umbrelor reprezinta cel mai usor mod pentru un incepator de a invata diferentele de ton.

Umbrele purtate sunt foarte importante in desen si pictura. Ele ancoreaza subiectul pe o suprafata, ca sa nu para ca pluteste in aer. De asemenea, leaga obiectele intre ele, adaugand un plus de interes vizual.

Interesant! Cea mai lunga umbra proiectata pe mare este cea a Vulcanului Teide, din Tenerife, Spania. Umbra se intinde pe mai mult de 40km.
Umbra Vulcanului Teide

Daca invatati despre lumina si umbre exersand pe o sfera, veti sti cum sa pictati un obraz, o vaza sau un mar.

Cele 3 zone ale umbrei purtate

Umbra purtata este umbra care se poate vedea in imaginea de mai jos.

desen lumini si umbre

Umbra purtata difera in functie de intensitatea luminii. Daca lumina este puternica, umbra purtata va avea margini ascutite. Daca lumina este slaba, umbra va avea margini difuze.

Cele 3 zone ale umbrei purtate sunt:

  • Cea mai intunecata zona – cea care se afla direct sub subiect.
  • Zona tonala medie – cea care formeaza majoritatea umbrei.
  • Zona cea mai luminoasa – cea care se observa in coada umbrei.
desen lumini si umbre

O alta caracteristica de care sa tineti cont cand pictati umbra purtata este faptul ca aceasta este influentata de diferitele niveluri pe care cade. In imaginea de mai jos se poate observa acest lucru, umbra are unghiuri diferite cand cade pe trepte.

Mai trebuie sa tineti cont si de faptul ca umbra este mai blanda, mai delicata, cu cat este mai lunga. Umbra este mai intunecata sub sfera si devine din ce in ce mai deschisa pe masura ce se indeparteaza de subiect.

In pictura, sa tineti cont de unde vine lumina si daca umbrele pe care doriti sa le pictati fac sens.

Ce este linia umbrei?

Linia umbrei reprezinta linia care se situeaza intre zona luminoasa si zona umbrita a unui subiect. Ea este cea care defineste cele doua zone.

desen lumini si umbre

Aceasta linie este rareori bruta, dreapta si clara. De obicei este difuza si tranzitia de la o zona la alta ar trebui sa fie neteda, dar pastrand plenitudinea sferei. Acest lucru se poate obtine cu antrenament.

Umbrele proprii

Umbrele proprii sunt umbrele care se formeaza pe subiect. Acestea sunt alcatuite din zona umbrita a subiectului si din zona luminoasa a subiectului.

Zona umbrita a subiectului

Zona umbrita releva forma subiectului luminat si vine sub linia umbrei. 

Zona umbrita este formata din 3 parti:

  • Nucleul.
  • Umbra formei.
  • Lumina reflectata.

Nucleul

Cel mai intunecat punct din umbra formei este nucleul. In acest punct nu ajunge lumina ambientala, de aceea este mai intunecata. Se poate observa in imaginea de mai jos.

desen lumini si umbre

Umbra formei

Forma umbrei este formata din umbre moi, spre deosebire de umbra purtata. Este umbra care cuprinde majoritatea subiectului in partea intunecata a acestuia.

desen lumini si umbre

Lumina reflectata

Lumina reflectata se afla tot in partea intunecata a obiectului luminat. Este partea luminata de suprafata pe care este asezat obiectul. Aceasta zona este de multe ori pictata exagerat de luminos de catre incepatori.

De fapt, lumina reflectata este subtila, sofisticata. Cu cat suprafata pe care sta obiectul este mai deschisa, cu atat este mai luminoasa aceasta parte a obiectului.

desen lumini si umbre

Zona luminoasa a subiectului

Zona luminoasa este zona situata deasupra liniei umbrei si este formata din zona de maxima luminozitate si de tonuri medii. 

Zona de maxima luminozitate

Zona de maxima luminozitate este zona in care loveste direct lumina. Este un indicator foarte bun pentru a va da seama de unde vine lumina, din ce unghi.

desen lumini si umbre

Tonurile medii

Tonurile medii sunt cele care inconjoara punctul de maxima luminozitate si o fac sa para alba. Tonurile medii au tot timpul valori mai deschise decat oricare alta paret din zona umbrita a subiectului.

desen lumini si umbre

Recapitulare

Facem o scurta recapitulare pentru pictarea cu succes a umbrelor:

  1. Trebuie sa identificati de unde vine lumina. 
  2. In partea opusa luminii vom avea umbra purtata.
  3. Identificam linia umbrei. 
  4. In zona luminoasa trebuie sa identificam punctul de maxima luminozitate. 
  5. In jurul punctului de maxima luminozitate observam tonurile medii.
  6. In zona umbrita avem forma umbrei.
  7. Tot pe partea din umbra avem nucleul si lumina reflectata.
desen lumini si umbre

Concluzii

Unghiul, distanta si intensitatea luminii vor influenta atat umbrele subiectului (umbrele proprii), cat si umbrele proiectate de subiect pe alte suprafete (umbre purtate). Daca veti reusi sa stapaniti umbrele si lumina si veti reusi sa identificati zonele de mai sus, tablourile voastre vor arata tridimensionala si ii vor face pe cei care se uita la picturile voastre sa exclame “Wow. Cum ai facut asta?”.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.