Fiind weekend, m-am apucat sa pictez. Am vrut sa pictez ceva. Mi s-a facut dor de Grecia si m-am gandit cum ar fi sa pictez un peisaj grecesc, mai exact, o casa din Santorini. Va voi arata si voua cum sa pictati umbre pentru a scoate in evidenta lumina.
Pe langa faptul ca am avut parte de relaxare, inspiratie si zen, am mai experimentat si cu luminile si umbrele in pictura. Daca vrei sa stii mai multe despre lumini si umbre, iti recomand sa citesc acest articol mai intai, apoi sa revii aici si sa incerci si tu acest peisaj.
Mai departe iti voi spune tot ce iti trebuie pentru a putea si tu crea aceasta pictura, de la materialele necesare, de unde sa faci rost de imagine, pana la cat timp mi-a luat si cum arata pe perete. La sfarsit vei gasi si video cu toti pasii. Sa incepem.
Cuprins
Informatii despre materiale si timpul necesar
Nivel
– incepator.
Timp necesar pentru pictura
– 2 ore.
Materiale necesare pictura peisaj de iarna:
- 4 culori acrilice. Dupa cum am spus mai sus, e vorba de Albastru Ultramarin (Ultramarin Blue), Umbra Arsa (Burnt Umber), Pamant de Sienna (Raw Sienna) si Alb Titan (Titanium White). Ca de obeicei, am folosit culori de la Maimeri (Polycolor). Sunt perfecte pentru incepatori. Le gasesti pe pictorshop, dar si pe alte site-uri cu materiale pentru pictura.
- Panza de carton pentru pictura, de 24×18 cm. Eu mi-am achizitionat-o de la un magazin local, dar gasesti si online. Eu am folosit o panza pe suport de carton, dar poti folosi o panza pe suport de lemn. Poti folosi si panza mai mare, dar sa tii cont de raportul de 4/3. Poti folosi panza de 20×15 cm, 40×30 cm, 60×45 cm etc.m
- Cutit pentru pictura. In loc de cutit puteti folosi o pensula mare, dar cu ajutorul cutitului poti da textura de la sfarsit, textura pietrelor. Cutit gasesti aici.
- 3 pensule. Pensulele pe care le-am folosit sunt urmatoarele: pensula rotunda de 3/0, pensula rotunda de 6 si pensula plata de 16. Pentru a fi mai usor de inteles, de fapt ai nevoie de: o pensula mare pentru a putea picta substratul (poti face acest lucru si cu o pensula subtire, dar iti va lua mult timp), o pensula medie pentru umbre si o pensula subtire pentru detalii.
- Un borcan cu apa
- O paleta reutilizabila sau o paleta de lemn sau plastic
- Servetele de hartie sau cateva bucati de material de care nu mai ai nevoie
- Un creion si o rigla pentru schita.
- Un sevalet sau o masa. Daca nu ai sevalet, poti picta pe o masa. Daca vrei sa stii ce tipuri de sevalete exista si care sunt potrivite pentru incepatori, poti citi acest articol.
- Imaginea originala. Am folosit imaginea de mai jos.
Acum ca avem materialele, sa vedem care sunt pasii pentru aceasta pictura. Veti gasi mai jos pasii, precum si explicatii si imagini.
Pasii pentru realizarea unui peisaj de iarna
Pasul 1. Colorarea panzei (aplicarea substratului)
Am mai spus-o si in alte articole, dar simt nevoia sa ma repet de cate ori am ocazia: nu pictam pe panza alba. Alege sa aplici o culoare panzei, o culoare de substrat. Aceasta va da tonul picturii. In acest caz, am ales raw sienna si alb pentru substrat.
Am amestecat raw siena cu alb si cu multa apa, nu doream sa fie culoarea prea puternica. Am folosit pensula cea lata pentru a aplica repede si usor culoarea. Nu am vrut sa pierd timp, am aplicat culoarea in toate directiile, cu miscari rapide.
Apoi am lasat sa se usuce. Desi am folosit apa, s-a uscat destul de repede.
Pasul 2. Crearea schitei
Dupa ce s-a uscat substratul am trecut la schita. Pentru schita, poti incerca sa o creezi singur sau poti folosi informatiile din imaginea de mai jos. Vei avea nevoie de un creion si de o rigla. Eu am folosit un creion mecanic.
Pasul 3. Incepem de la culorile inchise (albastru ultramarin)
Acesta este pasul in care pictura se naste. Am folosit pensula plata pentru a aplica albastru ultramarin nediluat, pe peretele casei. Astfel am reusit sa acopar repede suprafata.
Aceasta nu este o pictura realista, prin urmare nu trebuie sa te ingrijorezi ca liniile sa fie perfecte, iar pictura sa fie exact ca fotografia. Nu trebuie sa creezi o noua fotografie, o avem deja.
Pe la marginile ferestrelor, a usii si a peretelui, am folosit pensula rotunda de 6.
Pasul 4. Dam viata usilor si ferestrelor
Pentru acest pas am trecut la pensula rotunda de 6. Am adaugat albastru ultramarin peste alb pentru a crea un albastru deschis. Am folosit acest albastru pentru cadrele usilor si ale geamurilor, scaldate de soare. Parca incepe sa prinda contur.
Am amestecat albastru ultramarin cu umbra arsa pentru a obtine o culoare inchis, apropiata de negru. Este culoarea pe care o folosesc in picturile mele in loc de negru, pentru zonele foarte intunecate.
Cu aceasta culoare am pictat geamurile din partea stanga si de deasupra usii. Acestea creeaza un efect superb de contrast cu albastrul deschis aplicat mai devreme.
Pentru cadrele din umbra ale usii si ale geamurilor aveam nevoie de un albastru mai inchis decat albastrul ultramarin. Pentru a inchide albastrul, am adaugat culoarea apropiata de negru de mai sus la albastru ultramarin. Am obtinut astfel un albastru cu un ton mai inchis.
La acest albastru inchis am adaugat alb pentru a crea un albastru cu un ton mai deschis, pentru partea usii aflata in umbra si pentru partile din umbra ale ferestrelor.
Continuam cu “aproape negrul” creat mai devreme pentru umbra creata de masa si de scaune pe casa.
Pasul 5. Continuam cu siena si cu alb
Am trecut apoi la raw sienna. Am folosit siena nediluat pentru culoarea care delimiteaza usa si ferestrele. Am folosit tot pensula rotunda de 6.
Apoi am trecut la alb, tot nediluat, pentru incadrarea ferestrelor si a usii, dar pentru partea aflata in bataia soarelui. Tot cu alb am pictat si masa si treptele din partea din dreapta jos.
Pasul 6. Pictam restul umbrelor in jurul usii si a ferestrelor
In mod normal, usa este inconjurata de un cadru alb, dar, atunci cand lumina este puternica, avem trei zone mai mult sau mai putin luminoase.
Avem albul pe care l-am pictat mai devreme (1), avem un albastru deschis pentru umbra proiectata pe alb pe lateral (2) si un alb cu o mica tenta de albastru pentru umbra proiectata pe alb in partea de sus (3). Am continuat cu acelasi alb albastrui si pentru trepte.
Pasul 7. Pictam scaunul
Desi scaunul din imagine este rosiatic, nu am dorit sa mai adaug vreo alta culoare. Am continuat cu burnt umber si raw sienna pentru scaun.
Aici poti sa-ti folosesti imaginatia. Eu am aplicat burnt umber initial, apoi putin raw sienna pentru zonele aflate in lumina.
Pasul 9. Adaugam detaliile
Am trecut la pensula rotunda de 3/0. Am pictat detaliile ferestrelor si usii cu un albastru ultramarin la care am adaugat alb.
Am trecut inapoi la pensula rotunda de 6 pentru a picta strada din fata casei. Pentru asta aveam nevoie de un gri si am combinat putin “aproape negru” cu alb. Pentru zonele strazii aflate in umbra (sub mada, scaun) am adaugat putin burnt umber peste griul obtinut mai devreme.
Am trecut apoi la alb si la pensula mica de 3/0 pentru a picta picioarele mesei.
Pentru ca nu prea imi placea cum se vede griul strazii, fiind prea monoton si plictisitor, am decis sa-i adaug ceva textura.
Am amestecat un gri mai deschis (am mai adaugat alb peste griul pe care-l avea deja) si am aplicat cu un cutit noua culoare peste strada deja pictata. Am folosit miscari rapide, ca si cum as unge cu unt o felie de paine prajita.
Pasul 10. Semnatura, titlul si data
Nu uita sa te semnezi, sa simti ca iti apartine si sa te mandresti cu ea. Pe spate poti adauga titlul si nu uita sa adaugi data. Imi vei multumi peste ani cand iti vei da seama cat de mult ai progresat in pictura.
Video
Asa cum am promis, mai jos gasesti si video cu aproape tot procesul.
Concluzii
Asa arata pictura mea Santorini – Lumini si umbre. Incearc-o si tu si vei vedea ca nu este dificila. In plus, vei avea o satisfactie aparte cand o vei finaliza.
Poti sa-mi trimiti si varianta ta pe mail. O voi afisa pe site si-ti voi da cateva sfaturi.
Cateva recomandari de la mine
Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.
Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.
Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.
Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.
Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.
Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.