Cum sa pictezi un peisaj de iarna – Pas cu pas (+video)

Bine ati venit la o lectie de pictura, cum sa pictezi un peisaj de iarna.

Avand in vedere ca recomandarea mea pentru incepatori se bazeaza pe principiul celor trei culori, am decis sa pictez un peisaj de iarna folosind chiar aceste trei culori recomandate: albastru ultramarin (ultramarin blue), umbra arsa (burnt umber) si alb titan (titanium white). Am specificat si denumirile in engleza in paranteza pentru ca sunt sanse mai mari sa le gasiti in magazinele online sub aceste denumiri.

Pe de alta parte, nu voiam sa pictez un peisaj anost, ci voiam sa fie o pictura artistica. Am ales o imagine care mie mi-e draga. Am modificat-o putin (i-am adaugat umbrele) si iata rezultatul. Poti scrie in comentarii ce parere ai despre aceasta pictura si daca ai sfaturi pentru a o imbunatati.

Mai departe iti voi spune tot ce iti trebuie pentru a putea si tu crea aceasta pictura, de la materialele necesare, de unde sa faci rost de imagine, pana la cat timp mi-a luat si cum arata pe perete. La sfarsit vei gasi si video cu toti pasii. Sa incepem.

Informatii despre materiale si timpul necesar

Nivel

– incepator.

Timp necesar pentru pictura

– 2 ore.

Materiale necesare pictura peisaj de iarna:

  • 3 culori acrilice. Dupa cum am spus mai sus, e vorba de albastru ultramarin, umbra arsa si alb titan. Eu am folosit culori de la Maimeri. Sunt ieftine, de calitate medie, dar perfecte pentru incepatori. Le gasesti pe pictorshop, dar si pe alte site-uri cu materiale pentru pictura.
  • Panza pe sasiu pentru pictura, de 40×60 cm. Eu mi-am achizitionat-o de la un magazin local, dar gasesti si online.
  • Cutit pentru pictura. In loc de cutit poti folosi o pensula mare, dar cu ajutorul cutitului poti forma textura de la sfarsit, care da senzatia de zapada. Cutit gasesti aici.
  • 2-3 pensule. Pensulele pe care le-am folosit sunt urmatoarele: una cu varf subtire de 2/0, una mai marisoara de 1/4 si una lata de 16, cu aproximatie. Pentru a fi mai usor de inteles, de fapt ai nevoie de: o pensula mare pentru a putea acoperi toata suprafata cu alb titan (poti face acest lucru si cu o pensula subtire, dar iti va lua mult timp), o pensula medie pentru umbre si o pensula subtire pentru detalii.
  • Un borcan cu apa
  • O paleta reutilizabila sau o paleta de lemn sau plastic
  • Servetele de hartie sau cateva bucati de material de care nu mai ai nevoie
  • Un creion si o rigla pentru schita.
  • Un sevalet. Al meu e din lemn, dar si acesta din aluminiu este bun. Daca nu ai sevalet, poti picta pe o masa, dar sa tii tabloul inclinat spre tine. Daca vrei sa stii ce tipuri de sevalete exista si care sunt potrivite pentru incepatori, poti citi acest articol.
  • Imaginea originala. Pe aceasta o gasesti aici, pe site-ului unui foarte talentat fotograf roman, domnul Jeno Major sau pe pagina de facebook a dumnealui. Iti recomand cu mare drag sa-i dati like/follow pe Facebook, vei avea parte destul de des de niste imagini care te vor face sa te indragostesti a doua oara de Romania. Fotografia initiala este alb-negru, eu i-am adaugat umbrele albastre.

Acum ca avem materialele, sa vedem care sunt pasii pentru aceasta pictura. Veti gasi mai jos pasii, precum si explicatii si imagini.

Pasii pentru realizarea unui peisaj de iarna

Pasul 1. Crearea spatiului si a starii pentru pictura

Poate crezi ca glumesc, dar starea de spirit este foarte importanta. Eu dau drumul la muzica. Nu las televizorul pe vreo emisiune care sa imi distraga atentia. De asemenea, stiu dinainte unde urmeaza sa pictez, am spatiul meu.

Dau perdeaua la o parte sa vina multa lumina naturala (e si mai relaxanta). Lumina artificiala te poate induce in eroare cand privesti culorile. Pregatesc culorile, umplu borcanul cu apa, pun pensulele in el, pregatesc servetelele de hartie si fixez panza pe sevalet.

Vreau ca, in momentul in care incep sa pictez, toata atentia si concentrarea sa fie asupra peisajului de iarna.

Pasul 2. Pictarea fundalului peisajului de iarna.

Materiale necesare: culoarea alb titan si cutit sau pensula mare

De obicei, picturile mele au un substrat, adica o culoare care se regaseste sub culorile peisajului, care da tonul picturii. In cazul acestei picturi am sarit peste acest pas. Panza fiind alba si fiind vorba de o pictura peisaj de iarna, tonul este deja stabilit.

Eu am pictat fundalul cu ajutorul cutitului, folosind alb titan, fara sa diluez culoarea. Am dorit sa fie un strat gros, sanatos de “zapada”, sa am o baza texturata pentru capite. Daca nu ai cutit poti folosi o pensula mai mare, dar cu multa culoare.

Pasul 3. Crearea schitei

Materiale necesare: creion si rigla.

Inainte de a face schita, gandeste-te de unde vine lumina in pictura. Eu mi-am imaginat lumina venind din partea stanga de sus, din afara tabloului. Astfel, am putut sa-mi fac o idee despre cum vin umbrele si ce parti ale gardului acopera ele.

De obicei fac din ochi schitele, dar in acest caz am dorit sa pastrez pe cat posibil proportiile din fotografia initiala. Adaugarea umbrelor nu influenteaza pozitionarea capitelor, dar am considerat ca perfectiunea dimensiunilor trebuie pastrata.

Nu am facut schita in totalitate, ci am identificat doar zonele importante care sa ma ajute sa-mi dau seama cat de lunga si de lata sa fie capita, la ce distanta sunt capitele una de alta etc. In imaginile de mai jos gasesti distantele fata de margini, deja masurate, pentru a-ti fi mai usor.

Dimensiunile sunt pentru o panza de 40×60 cm. Daca ai o panza mai mica sau mai mare trebuie sa imparti sau sa inmultesti dimensiunile, atata timp cat pastrezi proportiile panzei (2/3). Iti trebuie doar o rigla si un creion.

Daca doresti sa fie compozitie proprie intr-o mai mare masura, poti sa sari peste schita facuta de mine. Schita este o recomandare pentru incepatorii care nu se pricep foarte bine la schitat. Daca esti incepator, este mai important sa te concentrezi pe amestecarea culorilor si pe folosirea pensulelor si a cutitului decat pe crearea schitei.

Dimensiuni schita (dimensiuni in cm):

Ai grija sa apesi usor cu creionul, sa poata fi acoperite usor urmele cu culoare.

Pasul 4. Pictarea primelor 2 capite (cele de sus)

Materiale necesare: amestec culorile albastru ultramarin si umbra arsa pentru a obtine o culoare aproapiata de negru si amestec albastru ultramarin si alb titan pentru umbre.

Pentru partea inchisa la culoare am amestecat albastru ultramarin cu umbra arsa. Poate vei fi surprins daca nu ai citit acest articol, dar aceasta combinatie va rezulta intr-o culoare apropiata de negru, dar nu chiar negru. Din punctul meu de vedere, nu exista negru in natura si il folosesc foarte rar in picturi. Prefer sa folosesc aceasta combinatie de culori acrilice. 

Avand schita de la pasul anterior, am pornit de la varful capitei si am inceput sa pictez. Am pictat partea inchisa mai intai, apoi zapada de pe capita.

Ulterior am pictat gardul cu “aproape negru”. Nu am pictat acum prajina in jurul careia este cladita capita. Am lasat acest pas pentru mai tarziu pentru ca acolo aveam nevoie de foarte multa concentrare si de o mana sigura.

Pasul 5. Pictarea capitei din mijloc

Am urmat pasii de la primele capite. Am pictat in aceeasi ordine: partea inchisa a capitei mai intai, apoi zapada de pe capita, apoi gardul.

Deja aceasta capita ar trebui sa fie usor de pictat, dupa ce le-ai pictat pe primele doua. Este aceeasi reteta, difera putin dispunerea zapezii de pe capita.

Pasul 6. Pictarea zonei capitei stranse

Este minunat cum curge timpul in aceasta compozitie. Aceasta zona este putin mai dificila din cauza crengilor prinse in gard, a scarii rezemate de gard si a faptului sa este atipica, dupa primele doua zone cu capite.

Avantajul este ca poti sa pictezi cum vrei crengile. Apoi pictezi umbrele, folosind tot alb titan combinat cu albastru ultramarin. Atentie la proportii.

Pasul 7. Pictarea gardului din partea de jos a peisajului de iarna

Aici vei avea nevoie de schita mea de mai sus. Distanta dintre garduri o poti calcula impartind lungimea gardului la numarul de stalpi. Ar trebui sa fie in jur de 5 cm. Daca ai grija la distante si la proportii, nu este complicat deloc.

Am folosit aceeasi combinatie de albastru ultramarin cu umbra arsa si pentru gard. Apoi am pictat umbrele.

Pasul 8. Pictarea prajinelor

Dupa cum spuneam mai sus, aici aveam nevoie de concentare si de o mana sigura. De aceea le-am lasat pentru sfarsit. Eu am folosit creionul si o rigla pentru a trasa o linie usoara, de-abia vizibila. Apoi am pictat peste aceasta linie si a iesit relativ drept, asa cum este o prajina in realitate.

Pasul 9. Pictarea zapezii de pe garduri

Am pictat zapada de pe gard cu alb titan, pentru ca este in soare. Acolo unde zapada de pe gard este in umbra capitelor, am adaugat putin albastru ultramarin la alb.

Pasul 10. Imbunatatirea texturii zapezii

Am adaugat mult alb pe langa capite cu ajutorul cutitului pentru a crea textura zapezii. De la distanta nu se observa, dar cand te apropii de tablou, ai impresia ca lumina se joaca in zapada.

Pasul 11. Pictarea marginilor

Acest pas se poate face de la inceput, dar in acest caz l-am facut la sfarsit. Trebuie pictate marginile cu alb pentru a fi uniforma pictura si cand este privita din lateral.

Pasul 12. Semnatura, titlul si data

Ultimul pas si unul foarte important este semnatura. Nu te sfii, este munca ta si ar trebui sa te mandresti cu pictura creata. Eu am folosit albastru ultramarin pentru semnatura sa nu fie foarte stridenta, dar, in acelasi timp, sa fie observata.

Nu uita sa ii dai un nume si sa scrii data cand a fost finalizat. Ulterior, vei putea sa-ti urmaresti progresul.

Video

Asa cum am promis, mai jos gasesti si video cu aproape tot procesul.

Concluzii

Acestia sunt cei 12 pasi pentru a picta un peisaj de iarna. Pentru incepatori este perfecta aceasta pictura, vei invata sa amesteci culorile, sa te obisnuiesti cu modul de lucru, cu pensulele, cu lumina, si, in acelasi timp, este si o pictura care nu este coplesitoare.

claudiu stefan peisaj de iarna
Claudiu Stefan – Timp

Eu am expus tabloul pe un perete verde si se vede foarte bine. Contrastul dintre alb si verde impreuna cu lumina care vine de la lampadarul din partea stanga m-au facut sa aleg acest loc. Te astept in comentarii sa-mi spui ce parere ai.

claudiu stefan peisaj de iarna

Sa ai o zi creativa!

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.