De ce isi fac artistii autoportrete si cu ce ii ajuta?

Daca ne gandim la cei mai cunoscuti pictori, chipurile unora dintre ei sunt la fel de cunoscute ca operele lor de arta. Acest lucru se datoreaza autoportretelor create de acestia. Inainte de Renastere, pictorii erau destul de timizi in ceea ce priveste pictarea fetelor lor.

Unii pictori se “plasau” in unele opere, dar discret, fie in anumite elemente din fundal, fie intr-un grup de persoane. De-abia in secolul XV pictorul german Albrecht Dürer a inceput sa picteze in detaliu chipul sau torsoul sau, autoportretul incepand sa fie un gen al picturii de sine statator.

Dar ce este mai exact un autoportret? Mai jos vom explora definitia autoportretului, un scurt istoric, precum si cativa artisti si opere importante ai acestui gen de pictura.

Cuprins

Ce este un autoportret?

Un autoportret este o reprezentare a unui artist creata de artist insusi. Reprezentarea poate fi in pictura, sculptura, fotografie, desen sau literatura. Mai jos ne vom referi la autoportretele pictate.

Aceasta definitie este cea folosita pentru a intelege reprezentarea fizica dintr-o pictura. Daca intrebi un artist “ce este un autoportret?” vei obtine un raspuns mult mai complex, prin care vei intelege reprezentarea organica din pictura. Pentru un artist, autoportretul reprezinta intregul artist: cum se vede pe sine, ce simte, ce sentimente nutreste sau cum vrea sa fie vazut de ceilalti.

Autoportretul nu este neaparat reprezentarea realista a sinelui, ci este, adesea, un exercitiu de autoexplorare.

Scurt istoric al autoportretelor

Antichitate

Reprezentari ale artistilor sculptand sau pictand sunt intalnite inca din Egiptul Antic sau Grecia Antica. Reprezentari s-au gasit in camere mortuare sau pe vasele grecesti.

De asemenea, se stie ca sculptorul grec Phidias, in Batalia Amazoanelor de pe Partenon, a inclus cateva reprezentari asemanatoare cu el insusi, desi acestea nu s-au pastrat.

Arta asiatica

In Asia, autoportretele au o istorie mai indelungata decat in Europa, in special in arta chineza. Reprezentarile erau, de regula, de mici dimensiuni, uneori fiind ilustrari apropiate de realitate sau chiar caricaturi.

Miyamoto Musashi - Autoportret (c. 1640)
Miyamoto Musashi – Autoportret (c. 1640)

Arta Europeana

Printre cele mai vechi autoportrete se numara doua fresce ale lui Johannes Aquila. Una se afla in vestul Ungariei, creeata in 1378, si una in nord-estul Sloveniei, creata in 1392.

Johannes Aquila - Autoportret (Martjanci, Slovenia, 1392)
Johannes Aquila – Autoportret (Martjanci, Slovenia, 1392)

Eadwine Scribul, al carui autoportret este insotit de inscriptia: “Eu sunt seful carturarilor si nici lauda, nici faima mea nu vor muri; striga, o, scrisoare a mea, cine sunt eu. Prin faima ei, manuscrisul te proclama Eadwine, pe care il reprezinta aceasta pictura, viu de-a lungul veacurilor, al carui geniu il demonstreaza frumusetea acestei carti. Primeste, Doamne, cartea si donatorul ei ca pe un dar acceptabil”. Canterbury, c. 1150.

Giotto di Bondone (1267-1337) si-a creat autoportretul atunci cand s-a inclus intr-un grup de oameni de vaza pe peretii Castelului din Napoli. Asemanator a procedat si Sandro Botticelli, cand s-a pictat ca fiind unul dintre personajele din opera Adoratia magilor (1475), fiind cel care-si intoarce privirea spre noi.

Sandro Botticelli - Adoratia magilor (1475)
Sandro Botticelli – Adoratia magilor (1475)
Sandro Botticelli – posibil autoportret

Primul creator prolific de autoportrete

Este recunoscut faptul ca autoportretele au inceput sa fie parte a unui gen de sine statator incepand cu Albrecht Dürer (1471-1528), primul autoportretist prolific. Maestrul german al Renasterii avea doar 13 ani cand si-a desenat primul autoportret, iar la 22 de ani picta Portretul artistului tinand un ciulin. 

A continuat sa creeze autoportrete, pictate sau gravate, putand astfel sa vedem cum a evoluat pictura sa de-a lungul timpului. Fiecare lucrare arata ca artistul devenea din ce in ce mai sigur pe sine.

La 28 de ani (anul 1500), Durer si-a pictat cel mai cunoscut autoportret (mai jos), fiind complex si fascinant in acelasi timp.

In acest autoportret, Durer a folosit un fundal negru pentru acest autoportret, artistul fiind infatisat cu o haina de blana, pe care o trage cu un gest semnificativ: semnul binecuvantarii lui Dumnezeu. Pletele ondulate ii curg pe haina.

Renastere si Baroc

Pictorii italieni din Renastere nu au avut atat de mult “spor” precum Albrecht Durer. Acestia pictau autoportrete, dar nu formale, individuale. Deseori se includeau in picturi mai mari, ca personaje din fundal sau personaje secundare.

Aici ii putem aminti pe Michelangelo, care si-a “imprumutat” chipul pentru a-l reda pe Sfantul Bartolomeu in Judecata de Apoi, de pe tavanul Capelei Sixtine, sau pe Rafael in Scoala din Atena (1510), cand s-a reprezentat ca fiind unul dintre personajele din fundal.

Michelangelo - Sfantul Bartolomeu
Michelangelo – Sfantul Bartolomeu
Rafael – Autoportret in Scoala din Atena

Se crede ca Titian s-a pictat in Alegoria prudentei, impreuna cu fiul sau, Orazio, si cu un var, Marco Vecellio.

Marea artista din perioada Baroc, Artemisia Gentileschi, a creat unele dintre cele mai fascinante autoportrete. In Alegoria picturii (1638-1639) este reprezentata artista pictandu-se pe sine. Caravaggio si-a inclus chipul in cateva dintre operele sale, cea mai importanta fiind David tinand capul lui Goliat (1605-1610). In aceasta pictura, chipul lui Goliat este, de fapt, chipul lui Caravaggio.

Caravaggio - David tinand capul lui Goliat (1605-1610)
Caravaggio – David tinand capul lui Goliat (1605-1610)

Rembrandt si alti artisti

Rembrandt este considerat a fi cel mai mare creator de autoportrete al tuturor timpurilor. In momentul in care a inceput acesta sa picteze, artistii flamanzi si olandezi pictau destul de des portrete. Fiecare personalitate dintr-o anumita ramura a societatii voia sa fie imortalizat intr-un portret. Unii aveau finantele necesare, mai ales cei care faceau parte din regalitate sau care se ocupau de comert.

Multi isi includeau si familiile in portrete. Fiind ceva comun, dorinta a fost intalnita si printre artisti, acestia executand des autoportrete.

Rembrandt a facut, in schimb, ceva ce alti artisti nu au mai facut pana atunci: a creat autoportrete brute, acesta reprezentand inclusiv defectele sale. Autoportretele sale ne arata cum a decurs progresul sau in arta, de la un tanar nesigur la pictorul de succes al anilor 1630 si apoi la problemele batranetii.

Rembrandt - Autoportret (1629)
Rembrandt – Autoportret (1629)
Rembrandt - Autoportret (1655)
Rembrandt – Autoportret (1655)

Realismul si Gustave Courbet

In Spania ii avem pe Diego Velazquez si pe Bartolomé Estéban Murillo. De asemenea si Francisco Goya a pictat numeroase autoportrete.

Cam toti marii artisti ne-au lasat cel putin cate un autoportret, dar niciunul nu a continuat “traditia” lui Rembrandt, pana la Gustave Courbet.

Courbet a fost un autoportretist extrem de creativ, ceea ce putem observa din picturile de mai jos.

Autoportretele sale au fost create intr-un stil romantic, Courbet fiind de parere ca trebuie sa picteze ce se afla in jurul sau, inclusiv pe sine.

Gustave Courbet - Disperare (c. 1843-1845)
Gustave Courbet – Disperare (c. 1843-1845)

Van Gogh

Dupa Dürer, Rembrandt sau Courbet, a venit randul unui alt pictor olandez, Vincent van Gogh. Van Gogh a creat peste 40 de autoportrete, intre 1886 si 1889. Indiferent de evenimentele din viata artistului, acesta a continuat sa se picteze, uneori in culori mai vii, cu sau fara palarie, sau cu bandaje pe cap.

Ceea ce este misterios in autoportretele lui van Gogh este faptul ca acesta rareori are privirea indreptata direct spre privitor. De cele mai multe ori are privirea fixa, dar indreptata spre ceva din afara picturii.

Vincent van Gogh - Autoportret cu palarie de paie (1887)
Vincent van Gogh – Autoportret cu palarie de paie (1887)

Autoportretul in secolul XX

In secolul XX avem un numar mai mare de artisti recunoscuti pentru autoportretele create. Aici ii amintim pe Pablo Picasso, Edvard Munch sau Frida Kahlo.

Picasso si-a exprimat starea interioara prin autoportrete, dezvaluind perpective psihologice complexe. Edvard Munch a creat peste 70 de autoportrete, aratand in acestea suferinta generala a vietii sale si suferinta provocata de felul in care era perceput de femei.

Frida Kahlo si-a pictat suferinta fizica si mentala in autoportrete. A creat peste 50 de autoportrete, majoritatea de la brau in sus, unele dintre acestea fiind greu de privit.

Edvard Munch - Autoportret in iad (1903)
Edvard Munch – Autoportret in iad (1903)

Diferenta dintre portret si autoportret

Portretul este o reprezentare a unei persoane, in care fata si expresia sunt predominante. Aceasta forma de arta a aparut in Egiptul Antic, aceasta fiind singura forma prin care se putea imortaliza chipul cuiva, fie prin pictura, sculptura sau desen.

Autoportretul este un subgrup al portretului. De cand exista portrere exista si autoportrete, dar autoportretele au aparut ca o forma artistica de sine statatoare incepand cu secolul XV, in perioada Renasterii. Prin autoportret il putem recunoaste pe pictor si putem crea o legatura cu acesta.

In concluzie, un portret este o reprezentare a oricarei figuri umane, in timp ce un autoportret este o reprezentare a artistului care l-a creat, in stilul propriu.

Autoportretele pot fi identificate prin:

  • titlu, in acestea folosindu-se cuvantul “autoportret” de catre artisti.
  • context, artistul dand indicii privitorului despre cine este reprezentat in pictura.
  • actiune, artistul fiind deseori reprezentat in atelier sau in plin proces de a picta.

Diferenta dintre selfie si autoportret

Selfie-urile si autoportretele se aseamana. Ambele sunt reprezentari ale sinelui intr-un anumit moment, prin folosirea diferitelor tehnologii. Telefoanele si camerele foto sunt tehnologia folosita deseori pentru selfie-uri, panza si oglinzile fiind folosite pentru autoportrete.

Deci, care este diferenta? Selfie-urile sunt aparute din arta fotografica, autoportretele din arta plastica. Desi sunt aparute din fotografie, selfie-urile nu sunt considerate arta. Cel putin nu acum. In istorie vor fi, probabil, considerate o evolutie a autoportretelor, dar contextul interactiunii sociale si intentia creatorului lipsesc in selfie-uri.

Tipuri de autoportrete

Autoportretele ne spun o poveste, spun ceva despre o persoana. Ne arata cine este, ce isi doreste, cum a evoluat pictura ei in timp, cum s-a dezvoltat ca om. Unii se intreaba “cine sunt?”, sovaie, isi pun intrebari, isi schimba expresia fetei, isi analizeaza ochii. Altii sunt indrazneti, au incredere, spun lumii: “asta sunt eu, diferit de oricine altcineva”. Deosebim, astfel, diferite tipuri de autoportrete.

Autoportrete filosofice, emotionale, psihologice sau existentiale

Acest tip de autoportret poate fi usor de inteles daca ne uitam la autoportretul marelui pictor si sculptor italian Umberto Boccioni. Acesta se uita la noi cu o privire incordata, de concentrare, amestecata cu detasare filosofica. Aceste ganduri ale sale erau prezente si datorita varstei fragede pe care o avea cand a pictat acest autoportret, la doar 23 de ani.

Umberto Boccioni

Autoportrete ca manifest expresiv

Autoportretele ca manifest expresiv sunt, de regula, create de cei care trec prin intamplari tulburatoare sau au o anumita latura intunecata.

Salvator Rosa a fost un mare pictor din perioada Baroc, poet, tipograf si actor. Este recunoscut pentru pictarea peisajelor salbatice, dinamice, terifiante infatisand sudul Italiei, o zona in care banditii isi rapeau deseori calatorii neexperimentati. A fost un pictor “neortodox si extravagant”, devenind o figura de cult in secolele XVIII si XIX, acest lucru ducand la aparitia unor legende si mituri in ceea ce il priveste. Se credea ca insusi Salvator Rosa era un bandit.

In autoportretul de mai jos, Rosa fie transmite mesajul “sunt rau” fie “nu sunt rau, doar ma pictez asa”. Nu vom sti, dar e clar ca era furios, un romantic tulburat, intunecat.

Salvator Rosa

Autoportrete ca semnatura in cadrul unei capodopere

Probabil cel mai cunoscut exemplu al acestui tip de autoportret este capodopera lui Diego Velázquez, Las meninas (Domnisoarele de onoare). In pictura este reprezentata regalitatea, dar Velazquez reuseste sa se includa in pictura, ca o comemorare a statutului sau, acesta fiind foarte apreciat de catre cei de rang inalt.

Velázquez chiar se uita atent, concentrat, inspre privitor, nu care cumva sa nu fie observat.

Diego Velázquez - Las meninas (1656)
Diego Velázquez – Las meninas (1656)
Diego  Velázquez  - autoportret in Las meninas
Diego Velázquez – Autoportret in Las meninas

Autoportret ca naratiune personala a artistului

Autopotretul narativ a fost subiect des intalnit inca din vremea pictorilor din Renastere si Baroc. Autopotretul narativ este destul de usor de inteles: este vorba despre infatisarea artistului in studio sau in cadrul sau preferat in care picteaza, impreuna cu ustensilele de pictura, panze, vopsele, sevalet si paleta.

Van Gogh, mai jos, se picteaza in timp ce creeaza, observandu-se vopselele intinse pe paleta. Ceea ce este intrigant este faptul ca toate ustensilele sunt incomplet pictate, doar o parte din panza, din pensule, din paleta, asa cum nici artistul nu se vede complet, lipsindu-i mana stanga din pictura. Prin toate aceste elemente van gogh ne transmite ca ii lipseste ceva in viata.

van gogh

Autoportret ca afirmatie: trecerea timpului

De regula, pictorii care au reusit sa treaca de 30-40 de ani creeaza autoportrete intense, grave, obositi si deziluzionati probabil de lume. Putem observa acest lucru la autoportretele marelui pictor Neoclasicist Jean Auguste Dominique Ingres.

In stanga este un autoportret la 24 de ani, in dreapta la 78 de ani. Ambele variante sunt apropiate de adevar, dar de adevarul din momentul creatiei.

Jean Auguste Dominique Ingres
Jean Auguste Dominique Ingres

Autoportret ca prestidigitatie

Il stim pe MC Escher pentru celebrele sale litografii prin care se joaca cu perceptia, se joaca cu noi. Perspectivele sale posibile doar in planuri bidimensionale au fost aduse de catre acesta si in autoportrete.

In autoportretul de mai jos ne intriga, ne face sa cautam raspunsuri la intrebarile: “sunt chiar eu? Este o reprezentare a mea? Este o iluzie?”.

MC Escher

Autoportret: artistul este linia

Artistul se deseneaza desenandu-se. Artistul este creat de creatia sa. Mai jos vedem un exemplu al lui Saul Steinberg.

De ce isi fac artistii autoportrete?

Autopotretul este un exercitiu aparent simplu de pictura, modelul fiind la dispozitie tot timpul si fiind gratuit. Dar puterea crearii unui autoportret este mult mai mare, artistii folosind autopotretele ca pe niste carti de vizita, aratand capacitatea talentului lor.

Mai jos sunt motivele pentru care artistii isi fac autoportrete.

Practica

Cu cat un artist exerseaza mai mult, cu atat mai bine. Omul prin formele sale devine un organism complex, greu de definit, care nu are linii drepte si este diferit in functie de stare.

Modelul este la indemana

De-a lungul timpului, artistii au trebuit sa-si angajeze modele pentru a picta. Cel mai la indemana model, si cel mai ieftin, este insusi artistul. Nu toti artistii aveau finantele necesare pentru a-si angaja modele.

Din cauza problemelor financiare, van Gogh a realizat foarte multe portrete ale concubinei sale care era prostituata si, de asemenea, foarte multe autoportrete.

“Inregistrarea” momentului din viata artistului

Autoportretele au fost folosite, de-a lungul timpului, pentru a consemna felul in care arata artistul in momentul picturii. De asemenea, mai multe autoportrete realizate in timpul vietii pot crea o cronologie a schimbarilor fiziologice si spitrituale ale artistului.

Explorarea diverselor teme si idei

Autoportretele pot fi realizate si pentru a explora sinele. Pot fi folosite in serie, ca analiza introspectiva.

Revendicarea locului in istoria artei

Inainte de aparitia fotografiei, artistii isi doreau sa fie stiuti nu doar prin operele lor, ci si prin aspect. Cum altfel puteau face acest lucru daca nu prin autoportrete? Dupa aparitia fotografiei, artistii si-au schimbat focusul si au inceput sa creeze autoportrete ale sufletului, ale trairilor.

Datorita autoportretelor stim acum cum aratau Rembrandt sau van Gogh.

La ce ajuta pictarea unui autoportret?

Desi oamenii isi fac milioane de selfie-uri in fiecare zi, autoportretele sunt in continuare apreciate. Este un proces  creativ care nu se va demoda. Intrebarea este: de ce nu s-a demodat si ce putem invata din acest proces?

Autoportretele ajuta la invatare si experimentare

Modelul fiind la indemana tot timpul, avand nevoie doar de o oglinda, pictarea unui autoportret ajuta la experimentarea unor tehnici si idei. Te poti juca cu liniile, culorile, texturile. De asemena, poti lucra fara a fi judecat, fara a fi presat de timp si in linistea propriei camere sau a propriului studio.

Autoportretele ne amintesc de radacini

Autoportretele ne amintesc de locurile din care ne tragem. Regasim in autoportrete semne ale vietii noastre, ale mediului in care am trait si, poate, semne transmise din generatie in generatie. Ne putem identifica radacinile si le putem expune cu mandrie.

Autoportretele favorizeaza autoacceptarea

Cand iti auzi vocea intr-o inregistrare, nu-i asa ca ai impresia ca nu e vocea ta? Asa e si cu autoportretele. Parerea ta despre tine este diferita fata de parerea celorlalti fata de tine. Autoportretele ne ajuta sa ne acceptam asa cum suntem, sa vedem ce e mai bun din noi.

Autoportretele ofera o evadare

Daca vrei sa evadezi intr-un alt mediu, te poti folosi de autoportrete. Te poti picta intr-o alta lume, imbracat diferit, facand ceva ce in mod normal nu ai face sau nu ai apucat sa faci, ca o modalitate de a “evada” din realitate.

Autoportretele deblocheaza imaginatia

Artistii au o imaginatie mai bogata decat media. Acest lucru poate fi folosit cu succes si in crearea unui autoportret. Te poti picta in diferite stiluri, in diferite culori, stari de spirit, stiluri, si-ti poti extinde imaginatia si creativitatea.

Autoportretele ajuta la transmiterea unor idei

Autoportretul cuiva ne poate ajuta sa ne exprimam. Putem incerca si noi stilul respectiv, eventual sa-l modificam usor si sa-l facem al nostru. Ne putem “conecta” astfel la un alt artist.

Autoportretele ne amintesc cine suntem

Autoportretul poate fi o exclamatie, un mod de a spune “asta sunt”. Cand il privim peste cativa ani putem observa cum eram, cum a evoluat pictura noastra, cum ma vedeam in trecut, si putem compara cu prezentul.

Cei mai cunoscuti maestri ai autoportretelor din istoria picturii

Mai jos regasiti o lista cu cei mai cunoscuti 10 pictori de autoportrete din istoria picturii, de la Dürer la Picasso.

Albrecht Dürer (1471-1528)

A creat primul autoportret la doar 13 ani, in alb negru (primul), iar la 22 de ani a creat celebrul sau autoportret Portretul artistului tinand un ciulin (1493), primul color (al doilea).

A creat numeroase portrete in cariera, capodopera sa fiind autoportretul la 28 de ani (1500) (al treilea). In acest autoportret, Durer s-a pictat asemanator cu salvatorul lumii, Isus Christos.

Albrecht Dürer
Albrecht Dürer
Albrecht Dürer

Frida Kahlo (1907-1954)

Frida Kahlo a fost o mare artista mexicana, cunoscuta pentru autoportretele teribil de intense si pline de suferinta. Artista a suferit un cumplit accident de autobuz pe cand avea 18 ani si a ramas cu multiple sechele, atat fizice, cat si psihice. Cel mai mare impact l-a avut vestea ca nu va putea avea copii, acest gand chinuind-o toata viata.

S-a pictat alaturi de animale si plante luxuriante, specifice tarii sale, fiind mandra de originile ei. Chipul ei a ramas intiparit in mintea mexicanilor, scotand in evidenta trasaturi care pentru altii ar fi fost motiv de rusine, cum ar fi sprancenele negre, groase si unite.

Frida Kahlo - Autoportret cu colier de spini si colibri (1940)
Frida Kahlo – Autoportret cu colier de spini si colibri (1940)

A creat peste 50 de autoportrete, cel mai cunoscut fiind Cele doua Fride, fiind infatisate Frida de dinainte de accident si Frida de dupa accident.

Frida Kahlo - Cele doua Fride (1939)
Frida Kahlo – Cele doua Fride (1939)

Vincent van Gogh (1853-1890)

Poate ca nu am fi stiut ca van Gogh si-a taiat urechea daca nu ar fi fost celebrele sale autoportrete cu urechea bandajata. Van Gogh a creat 43 de autoportrete intre 1885 si 1889, de obicei create in serii. In general, autoportretele sale au fost create cu scopul de a studia, in special in perioade in care nu avea bani pentru a angaja modele.

Vincent van Gogh - Autoportret (1889)
Vincent van Gogh – Autoportret (1889)

Au fost create in perioade insemnate din viata sa, conditia sa fizica si mintala fiind aparenta. Rar are doua autoportrete care sa semene intre ele. In unele are parul roscat, in altele cenusiu, in unele are barba, in altele nu. Il vedem ba nebarbierit, ba cu ochii obositi sau adanciti, rareori cu privirea spre noi.

Vincent van Gogh - Autoportret (1887)
Vincent van Gogh – Autoportret (1887)
Autoportret cu palarie gri din pasla (1887)
Autoportret cu palarie gri din pasla (1887)

Pablo Picasso (1881-1973)

Picasso a fost un artist care a experimentat enorm. Se poate observa acest lucru in cronologia catorva dintre autoportretele sale (mai jos), fiind vorba de 5 autoportrete. Primul este la 15 ani, urmeaza apoi versiunea la 20 de ani, din perioada albastra (1901). Al treilea autoportret de jos este la 25 de ani, apropiat de stilul care l-a consacrat. Urmeaza un autoportret la 56 de ani si incheind cu o versiune fragmentata la 90 de ani.

Pablo Picasso
Pablo Picasso
Pablo Picasso
Pablo Picasso
Pablo Picasso

Autoportretul de la 15 ani este o versiune stilizata, mai apropiata de stilul lui J.M.W. Turner. Versiunea de la 90 de ani pare un experiment, fiind obosit, vulnerabil, resemnat si, poate, pregatit sa-si intalneasca creatorul.

Rembrandt van Rijn (1606-1669)

Maestrul olandez a creat peste 100 de reprezentari ale sale, de la inceputul carierei sale de artist si pana aproape de moartea sa. Daca ne uitam la autoportretele sale observam cum se vedea acesta in tinerete, cand avea pielea neteda ca de portelan, parul fiind buclat si ascunzandu-i partial fata. Incepand cu varsta a doua renunta la autoportrete stilizate si prefera sa se arate lumii asa cum este, natural si sincer, cu riduri si par carunt. 

Rembrandt este recunoscut pentru sinceritatea din autoportretele sale.

Rembrandt - Autoportret (la 20 de ani) (1628-1629)
Rembrandt – Autoportret (la 20 de ani) (1628-1629)
 Rembrandt - Autoportret (c.1665 - la c. 60 de ani)
Rembrandt – Autoportret (c.1665 – la c. 60 de ani)

Artemisia Gentileschi (1593-1656)

Artemisia Gentileschi a fost una dintre putinele femei care au practivat pictura la nivel inalt, in secolul XVII. A fost prima femeie acceptata in Academia de Design din Florenta. A creat autoportrete intens colorate, dupa cum se poate vedea mai jos in Alegoria picturii. Aici artista se transforma in arta insasi.

Artemisia Gentileschi

O celebra pictura intensa, in care este reprezentata o scena biblica, este considerata a fi un autoportret, Iudita ucigandu-l pe Olofern (1614-1620). Pictura a fost realizata ca o dorinta de razbunare asupra unui profesor de pictura care a violat-o pe artista pe cand aceasta avea doar 17 ani.

Artemisia Gentileschi Iudita ucigandu-l pe Olofern

Andy Warhol (1628-1987)

Warhol a fost constient de imaginea sa, aceasta fiind la fel de importanta ca operele de arta pe care le-a creat. Acesta obisnuia sa spuna ca a creat autoportrete pentru “a-si aminti ca inca este prin preajma”. A inceput cu loturi de autoportrete in 1963, avand o imagine de superstar.

Andy Warhol

Spre sfarsitul vietii a preferat sa creeze autoportrete cu un puternic sentiment de constientizare a mortii, asemenea lui Picasso. Autoportretul rosu creat in 1986 face parte dintr-o serie de 6 autoportrete, in diferite culori, dar toate avand fundalul negru, abisal.

Andy Warhol

Hokusai (1760-1849)

Probabil cel mai cunoscut artist al Asiei, Hokusai a fost cunoscut si pentru autoportretele sale, nu doar pentru ilustratiile Muntelui Fuji. Este artistul asiatic care a influentat cel mai mult pictura vestica. Acesta a creat autoportrete in a doua jumatate a vietii, observandu-se in operele sale ca era fericit si linistit.

Hokusai
Hokusai la 53 de ani
Hokusai
Hokusai
Hokusai la 83 de ani

Jan van Eyck (inainte 1390-1441)

Conform istoricului Ernst Gombrich, Jan van Eyck a inventat pictura in ulei. Acesta a creat picturi pentru diversi clienti de vaza. Nu s-au pastrat foarte multe picturi de-ale sale, dar Portret al unui barbat din 1433 este considerat, de fapt, un autoportret al artistului. Importanta sa in istoria artei este data de faptul ca nu era ceva obisnuit pentru perioada respectiva ca artistii sa picteze autoportrete.

Jan van Eyck

Gustave Courbet (1819-1877)

Nu putem incheia aceasta lista fara Gustave Courbet. Acesta si-a dat frau liber sentimentelor si trairilor in autoportretele create, paleta de culori si de situatii fiind foarte larga. Ne putem uita la doar aceste 3 autoportrete pentru a intelege faptul ca a fost un pictor inaintea vremurilor.

Gustave Courbet
Autoportret (1842-1844)
Gustave Courbet
Buna ziua, d-le Courbet (1854)
Disperare (c. 1843-1845)

Concluzii

Autoportretele au devenit la fel de importante pentru artisti precum natura statica, fiind o forma de a invata si experimenta. Unii artisti au reusit sa transmita propriile trairi astfel, ajungand la privitori chiar si peste sute de ani.

Poate incerci si tu un autoportret data viitoare cand vrei sa pictezi. Este un proces prin care orice artist ar trebui sa treaca.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.