Diferenta dintre acrilice si ulei. Si neasteptatele asemanari

Daca nu ai mai pictat pana acum, dar esti interesat de pictura, sigur ai auzit de culorile acrilice si de cele pe baza de ulei. Sau poate ai mai pictat pana acum si ai dobandit incredere, dar doar in ulei, sau doar cu acrilice, si te gandesti sa incerci si altceva.

Atunci ar trebui sa stii care sunt principalele asemanari si diferente dintre aculorile acrilice si uleiuri, sa stii cu ce sa incepi sau la ce sa te astepti daca schimbi mediul de pictura.

Mai jos vei gasi principalele asemanari si deosebiri dintre acrilice si uleiuri si recomandarile mele.

Suprafata de pictura

Nu sunt multe de spus aici. Castigatorul va fi in functie de suprafata pe care doriti sa pictati.

Pentru a-ti face decizia mai usoara vei gasi mai jos principalele suprafete pe care poti picta si daca sunt potrivite pentru acrilice sau pentru uleiuri:

SuprafataAcriliceUleiuri
panza de inxx
panza de bumbacxx
panza pe cartonxx
hartiexx
cartonxx
lemn (MDF)xx
sticlax
ceramicax
piatrax
textilex

Avantajul acrilicelor este ca poti picta pe orice: panza, hartie, lemn, ceramica, piatra etc. Astfel, poti incepe imediat sa pictezi, pentru ca nu ai nevoie de nicio pregatire. Deci, daca vrei o sedinta rapida de pictura, o pensula si unul sau mai multe tuburi de acrilice, si gata.

Uleiurile in schimb sau nevoie de anumite suprafete, speciale pentru uleiuri.

Castigator: Culorile acrilice

Timp de uscare

Aici depinde cum iti place sa lucrezi.

Daca iti place sa lucrezi repede, atunci acrilicele sunt pentru tine.

Daca ai nevoie de mai multe sedinte, dar vrei sa poti continua exact de unde ai terminat, atunci uleiurile sunt pentru tine.

Sfat acrilice: Daca nu pictezi destul de repede sau pe perioade lungi, atunci alege 2-3 culori pe care sa le intanzi pe paleta. Astfel vei putea picta o parte a tabloului, si mai adaugi culori cand treci la alta parte. Astfel nu iti vei umple paleta de culori, numai pentru a se usca.

Dezavantajul acrilicelor este ca se usuca repede, in 10-15 minute. Cand te apuci de pictat in acrilice, trebuie sa te dedici picturii.

Daca trebuie sa dai mancare la pisica, daca suna telefonul, daca suna cineva la usa, cand vei reveni la panza s-ar putea sa nu mai poti folosi culoarea de pe paleta, iar culorile de pe panza sa fie deja uscate.

Sfat acrilice: Poti impiedica acrilicele sa se usuce repede pulverizand apa peste culorile de pe paleta (cu un pulverizator).

Avantajul uleiurilor este ca te poti apuca astazi de o pictura si maine sa continui de unde ai ramas. Culorile de pe paleta inca vor fi maleabile, iar cele de pe pe panza inca vor putea fi amestecate.

Un alt avantaj este ca poti face retusuri mult mai usor. Daca vrei sa pictezi foarte detaliat si ai nevoie ca liniile sa fie perfecte, atunci iti recomand uleiurile.

Dezavantajul uleiurilor este ca ai nevoie de o panza deja pregatita pentru pictura. Nu este un mare dezavantaj, mai ales ca acum se gasesc peste tot panze deja pregatite.

Un alt dezavantaj este faptul ca, din cauza timpului de uscare indelungat, nu poti trece la urmatoarea parte a tabloului atunci cand vrei. Trebuie sa ai rabdare.

Castigator: egalitate (depinde de tine)

Saturatie (intensitatea culorilor)

Daca-ti plac culorile saturate si intense, atunci ar trebui sa alegi uleiurile. Acest lucru este determinat de compozitia celor doua medii de pictura. Uleiurile au mai mult pigment, pigmentul fiind cel care da culoarea.

Mai jos poti vedea ca am pus pe panza albastru ultramarin, umbra arsa si alb titan, acrilic langa ulei. Am asteptat sa se usuce ambele si se poate observa ca uleiurile sunt mai intense.

Aceasta vioiciune ajuta la crearea efectului tridimensional in pictura.

Castigator: Culorile pe baza de ulei

Durabilitate

Stim ca uleiurile sunt rezistente, pentru ca exista picturi in ulei de sute de ani, care s-au pastrat destul de bine. Acrilicele exista de cateva zeci de ani. Daca esti interesat de acrilice, inclusiv cand si cum au aparut, poti citi acest articol.

Desi nu au o istorie atat de bogata, picturile in acrilice de 60-70 de ani s-au pastrat foarte bine.

Castigator: egalitate.

Daca ai atins un nivel in pictura care te recomanda a fi un mare pictor sau daca vrei ca picturile tale sa reziste sute de ani, mergi pe uleiuri. Daca vrei sa te bucuri de picturi zeci de ani, poti alege oricare mediu.

O informatie “din interior”: acrilicele au inceput sa fie folosite din ce in ce mai mult in pictura bisericeasca, ceea ce inseamna ca sunt rezistente.

Amestecuri subtile sau linii aspre

Daca doresti sa pictezi linii aspre, dure, sau daca pictezi compozitii grafice sau abstracte, atunci acrilicele sunt varianta potrivita. Cu acrilice este usor sa acoperi alte zone, sa le maschezi si sa pictezi zone clare, in straturi groase si in culori intense, aprinse.

In schimb nu prea poti picta peste zone care inca nu s-au uscat si, din cauza timpului rapid de uscare, nu poti lucra pe toata panza, daca panza este mare. Trebuie sa lucrezi pe zone.

Daca doresti sa obtii amestecuri subtile, netede, atunci este mult mai usor cu uleiuri. Datorita timpului indelungat de uscare, acestea sunt potrivite pentru a fi amestecate direct pe panza, peste straturi umede.

Trecerea de la o culoare la alta se poate face foarte usor, tranzitia sa fie neteda.

De exemplu, daca pictezi lumina in jurul lunii, va fi mai neteda cu ajutorul uleiurilor.

Un alt exemplu ar fi trecerea fina de la un ton la altul al pielii, cand pictezi un portret.

In schimb, daca doresti sa obtii linii aspre cu ajutorul uleiurilor, va trebui sa astepti pana a doua zi, pana se usuca uleiurile pe panza. Este usor sa amesteci “culori murdare” tocmai pentru ca nu sunt uscate culorile de dedesubt.

Castigator: egalitate, depinde de stilul de a picta.

Schimbarea culorilor in timp

Conform testelor efectuate in laborator culorilce acrilice rezista si 200 de ani fara sa se descoloreze. In schimb, acrilicele se intuneca usor dupa ce se usuca.

Polimerul acrilic din aceste culori este alb in momentul in care culoarea este maleabila, dar in momentul in care se usuca, se limpezeste. Astfel, se intuneca atunci cand se usuca. Acest lucru poate avea o influenta majora in felul in care arata pictura la final, mai ales la portrete.

Cu cat acrilicele sunt de mai buna calitate, cu atat schimbarea in culoare va fi mai putin pronuntata.

In schimb, uleiurile nu isi schimba culoarea dupa ce este aplicat pe panza sau dupa ce se usuca. Se poate ca in anumite zone culorile sa fie absorbite mai bine de panza, rezultand in anumite zone mate, in timp ce altele vor fi lucioase.

Chiar daca nu isi schimba culoarea dupa ce se usuca, uleiurile au o tenta galbuie, cauzata de culoarea uleiului din compozitie. Din cauza oxidarii, in timp se ingalbeneste si mai tare.

Castigator: un usor avantaj pentru culorile pe baza de ulei

Straturi subtiri sau groase

Flexibilitatea acrilicelor este recunoscuta. Poti picta in straturi groase, folosind cutitul sau pensula, poti picta repede si usor peste alte straturi. In acelasi timp, poti picta in straturi subtiri, cu ajutorul glazurilor pentru acrilice.

Indiferent cum pictezi, acrilicele vor arata la fel, vor ramane flexibile (nu vor crapa in timp) si poti simula chiar si aspectul acuarelelor.

Informatie utila: acrilicele pot crapa, dar in conditii extreme de temperatura, mai ales temperatura scazuta.

Daca ai mult timp la dispozitie pentru o pictura, atunci poti apela si la uleiuri. Poti picta in straturi groase, doar ca trebuie sa astepti cateva zile sa se usuce uleiurile.

Informatie utila: Straturile groase de uleiuri se usuca diferit fata de acrilice. Mai intai se usuca stratul superior, apoi mijlocul. Pot parea uscate la atingere, dar stratul interior poate sa nu fie uscat.

Un alt dezavantaj al uleiurilor este faptul ca nu toate culorile se usuca in acelasi timp.

Umbra arsa, de exemplu, se usuca mai repede decat negrul, din cauza ca negrul are mai mult ulei si mai putin pigment. 

Castigator: Culorile acrilice

Miros

Daca pictezi intr-un spatiu inchis, atunci acrilicele sunt alegerea logica. Mirosul acrilicelor este sesizabil doar daca te apropii la cativa centimetri de panza si inspiri adanc. Dupa ce se usuca, mirosul dispare.

Uleiurile, in schimb, au un miros puternic si pot produce chiar si iritatii. Daca pictezi afara, nu vei resimti mirosul la fel de tare.

Sfat: E bine sa aveti o camera ventilata indiferent de mediul in care pictati.

Informatie utila: Unele acrilice contin urme de amoniac. Unii oameni pot experimenta iritatii usoare la nivelul ochilor, nasului si gatului.

Castigator: Culorile acrilice

Curatare

Uleiurile sunt mult mai greu de indepartat, intr-atat incat exista solutii speciale de curatare a uleiurilor. Daca nu curatati pensulele bine, se vor deteriora foarte repede.

Acrilicele se curata foarte usor. Nu ai nevoie decat de apa si sapun. Daca nu ai o zona speciala pentru curatarea pensulelor si a altor materiale, atunci iti recomand acrilicele.

Sfat: Pentru a curata pensulele de ulei, poti folosi diluanti speciali pentru uleiuri, cum este acesta. De asemenea, poti folosi produse de indepartare a grasimilor, ca Fairy sau Pur.

Poti folosi o carpa din panza pentru a indeparta grosul de pe pensula, apoi inmoi pensula in diluant si apoi folosesti aceeasi carpa pentru a sterge restul de ulei de pe pensula.

Castigator: Culorile acrilice

Aspect final

Aspectul final al acrilicelor este mat, in timp ce uleiurile au un aspect usor lucios.

In zilele noastre acest lucru nu reprezinta un avantaj sau un dezavantaj, deoarece poti aplica un vernis mat sau lucios peste oricare dintre ele si vei avea aspectul dorit.

Trebuie sa tii cont, dupa cum spuneam mai sus, ca uleiurile capata o tenta galbuie dupa ce se usuca, in timp ce acrilicele se intuneca usor, tot dupa ce se usuca.

Castigator: egalitate

Pret

Cand vorbim de pret, diferenta este semnificativa.

Iti dau un exemplu: am cumparat ieri tuburi de acrilice si tuburi de uleiuri. Un tub de acrilic de 75 ml, de la Maimeri, a ajuns 19 lei. Un tub de culoare pe baza de ulei, de 60 ml, tot de la Maimeri, a ajuns 31 lei.

Continuand calculele ajungem la urmatoarele rezultate:

  • pret acrilice = 2.53 lei/10 ml;
  • pret uleiuri = 5.16 lei/10 ml.

Calculele sunt simple, uleiurile sunt de doua ori mai scumpe decat acrilicele.

Daca luam in considerare si faptul ca acrilicele pot fi diluate cu apa cand pictezi, atunci ajungi la un cost mult mai avantajos.

Castigator: Culorile acrilice

Sumar

Avand in vedere cele de mai sus, putem completa un tabel in care se pot observa diferentele dintre acrilice si uleiuri, si-ti poti face singur o parere despre ce este potrivit pentru tine.

Diferente dintre acrilice si uleiuriCulori acriliceCulori pe baza de ulei
Suprafata de pictura x
Timp de uscare xx
Saturatie (intensitatea culorilor) x
Durabilitatexx
Amestecuri subtile sau linii asprexx
Schimbarea culorilor in timpx
Straturi subtiri sau groasex
Mirosx
Curatarex
Aspect finalxx
Pretx
Total96

Recomandare pentru incepatori

Pentru mine alegerea e clara: prefer si recomand acrilicele. Au si ele dezavantajele lor, dar aspectele care ma intereseaza pe mine, si anume flexibilitatea, lipsa mirosului, usurinta de a-mi curata materialele si pretul sunt clar castigate de acrilice.

In plus, nu pot astepta o zi sa se usuce o zona. Cand intru in starea potrivita pentru a picta, nu ma pot opri si nu voi avea aceeasi stare a doua zi.

Le poti incerca pe amandoua si sa vezi care ti se potriveste. Eu le-am incercat si am ramas la acrilice. Din cand in cand ma mai intorc la uleiuri, pentru ca-mi place saturatia lor, dar dupa ce termin pictura, deja stiu ca ma voi intoarce la acrilice.

Bineinteles, alegerea este a ta. Acum macar stii care sunt diferentele si asemanarile dintre acrilice si uleiuri si poti lua o decizie informata.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.