Ghid complet pentru alegerea celui mai bun sevalet de pictura

In articolul acesta, despre materialele de pictura recomandate pentru incepatori, am scris ca este necesar si un sevalet. Sevaletul nu este cel mai important. Nu este mai important decat culorile sau pensulele, evident, dar acum ca am sevalet, eu nu as putea picta fara. Sau mi-ar fi foarte greu.

Acum vine intrebarea: ce sevalet mi se potriveste mie? Si raspunsul este “depinde”. Sunt multe tipuri de sevalete si la o cautare pe google vei ajunge sa fii si mai confuz. De aceea vei gasi mai jos tot ce ai nevoie pentru a alege sevaletul potrivit pentru tine si pentru picturile tale.

Ce este un sevalet?

Un sevalet este un suport de lemn sau metal pe care pictorii fixeaza panza intr-o pozitie aproape verticala, in timp ce picteaza, de obicei in picioare. Sevalete mai pot fi folosite si pentru a expune picturi finite. Designul sevaletelor s-a schimbat foarte putin de-a lungul timpului, dovedind astfel ca au fost gandite bine de la inceput si in interesul pictorilor, existand referiri la sevalet din secolul I, ale lui Pliniu cel Batran.

La ce foloseste un sevalet?

Sevaletul este folosit de catre pictori pentru a picta mai usor. De asemenea, sevaletul poate fi folosit in diferite situatii, pentru a picta afara sau in studio, pe o singura pictura sau pe mai multe, in picioare sau sezut. Este un instrument foarte important pentru orice pictor care se ia in serios.

Ce ai nevoie de la un sevalet?

Inainte sa iti cumperi un sevalet trebuie sa stii ce nevoi ai. Vei picta mai mult in casa/studio sau in aer liber? Cu ce tip de vopsea doresti sa pictezi? Ce tehnici de pictura vei folosi? Vrei sa pictezi din picioare sau din sezut? Ce dimensiuni vor avea picturile tale? Ai probleme de sanatate si ai nevoie de conditii speciale pentru a picta?

Toate aceste intrebari sunt pertinente si trebuie sa stii raspunsul la ele inainte de sa-ti alegi sevaletul. In functie de raspunsuri vei scurta lista optiunilor si alegerea va fi mai usoara.

Ca sa intelegi de ce sunt importante intrebarile de mai sus, pot sa-ti dau un exemplu. Unii artisti folosesc miscari largi, pline de energie, atunci cand picteaza. “Lovesc” panza cu pensulele pentru a crea efecte dramatice in pictura. Pentru ei sevaletele din lemn sunt mai potrivite decat cele metalice, pentru ca sunt mai stabile.

Pentru un artist care picteaza din incheietura mai mult, iar picturile sunt de dimensiuni mici sau medii, un sevalet metalic e la fel de bun.

Cat de mari sunt picturile tale?

Greutatea si dimensiunile picturilor tale vor influenta tipul de sevalet potrivit. Majoritatea sevaletelor iti vor sustine lucrarile, dar, daca lucrezi cu vopsea multa si nediluata, cu colaje si cu alte elemente lipite pe panza (ex. nisip), atunci probabil va trebui sa investesti intr-un sevalet de studio.

In schimb, daca lucrezi la scara mica, dar preferi sa pictezi la sevalet, trebuie sa te asiguri ca suportul de jos al panzei poate fi extins destul de sus astfel incat sa iti sustina pictura la o inaltime confortabila. [poza]

Unde vei folosi sevaletul?

Locul si mediul in care veti picta va avea un impact major in alegerea sevaletului potrivit. Daca pictezi in aer liber, precum van Gogh, vei avea nevoie de un sevalet compact si portabil. Daca pictezi intr-o camera din casa (sau pe balcon cum mai pictez eu uneori) vei avea nevoie de un sevalet care sa poata fi mutat sau depozitat atunci cand nu pictezi.

Daca ai un studio si mult spatiu disponibil, vei putea opta pentru un sevalet robust, pe care sa-l lasi in aceeasi pozitie atunci cand nu pictezi. Daca pictezi intr-o incapere mica unde nu dispui de suficient spatiu, atunci poti opta pentru un sevalet care se poate pune pe masa. Acesta ar fi de ajutor si daca ai copii si vrei sa pictezi cu ei.

Mai jos iti explic ce tipuri de sevalete exista si vei intelege mai bine.

Ce tip de vopsele folosesti pentru pictura?

Sevaletul este destul de flexibil pentru a putea acomoda exigentele chiar si a celor mai pretentiosi pictori. Abilitatea sevaletelor de a se inclina (dupa cum spune si Andi Moisescu) ofera beneficii si pentru diferitele tehnici de pictura. 

Daca preferi acuarelele, nu vei dori ca unghiul panzei sa fie aproape vertical, abrupt, din cauza ca iti vor curge acuarelele sau chiar vor picura. Pentru acuarele vei dori ca pozitia panzei sa fie cat mai aproape de orizontal.

Inclinarea orizontala a panzei este folositoare si pentru aplicarea vernisului, unghiul permitand aplicarea uniforma si egala a straturilor. 

Daca lucrezi in mai multe sesiuni la acelasi tablou, vei dori ca panza sa fie verticala pentru a nu se depune praful. Daca pictezi in pastel pozitia verticala va ajuta la indepartarea prafului lasat de culori pe panza.

Pozitia verticala ajuta si la evaluarea picturii. Poti sa te indepartezi de pictura si sa o privesti de la distanta, ca si cum ai fi la un muzeu. Astfel, vei observa mai usor ce zone necesita mai multa atentie si daca perspectiva este cea potrivita.

Acum ca stii la ce sa te uiti, stii care sunt beneficiile unui sevalet si ai raspunsurile la intrebarile de mai sus, hai sa ne uitam la tipuri de sevalete.

Tipuri de sevalete

Sevalete in forma de A

Sevaletele in forma de A (sau sevaletele lira, cum li se mai spune) poarta numele acesta pentru ca, privite din fata, se aseamana cu litera “A”. Acestea au trei “picioare”, sau puncte de sprijin pe sol, doua in fata si unul in spate. Aceasta forma este practica pentru a fi depozitate in dulap, pentru ca picioarele pot fi pliate.

sevalet

De asemenea, forma permite amplasarea sevaletului intr-un colt. In functie de model, poti fixa panze de la 40cm la 200cm. Nu sunt la fel de robuste la sevaletele in forma de H (vezi mai jos), dar, daca aveti de gand sa pictati pe panze de 40-120cm, sunt foarte bune.

Preturile difera, de la 120 de lei pana la aproximativ 600 de lei. Mai jos sunt cateva recomandari.

Sevalet in forma de A de la Colorit – apasa aici.

Sevalet in forma de A de la Pictorshop – apasa aici.

Sevalet in forma de A de la Artpic – apasa aici.

Sevalete in forma de H

Dupa cum le spune si denumirea, aceste sevalete au forma literei “H” cand sunt privite din fata. Avantajul major este ca au o baza solida, fiind foarte robuste. Datorita robustetii iti permit sa pictezi gestual, cu miscari rapide si bruste.

sevalet

Dezavantajul acestei forme este ca ocupa mult spatiu si nu sunt foarte usor de depozitat. Daca ai un spatiu dedicat picturii (sau un studio), atunci sunt perfecte. In functie de model, unele sevalete in forma de H au tavite foarte practice pentru asezarea culorilor sau a pensulelor.

Un alt avantaj este faptul ca suporta dimensiuni mari ale panzelor, de pana la 250 cm. Preturile variaza destul de mult, in functie de calitate, de la 120 de lei pana la 1000 de lei.

Sevalet in forma de H de la Pictorshop – apasa aici.

Sevalet in forma de H de la Pictorshop – apasa aici.

Sevalet in forma de H de la Colorit – apasa aici.

Sevalet in forma de H de la Artpic – apasa aici.

Sevalete gigante

Sevaletele gigant sunt pentru adevaratii profesionisti. Sunt denumite astfel pentru ca se preteaza pentru panze de mari si foarte mari dimensiuni. Datorita felului in care este construita baza, avand cel putin patru puncte de sprijin, se preteaza panzelor de peste 250 cm.

Sunt extrem de solide si de robuste, dar ocupa si mult spatiu. Vei avea nevoie de un studio dedicat picturii.  Sunt grele si voluminoase, greu de transportat si de depozitat.

De asemenea, pretul este pe masura si pot ajunge pana la 20.000 lei.

Sevalet gigant de la Colorit – apasa aici.

Sevalet gigant de la Pictorshop – apasa aici.

Sevalete multifunctionale sau hibride

Sevaletele multifunctionale sunt potrivite pentru artistii care lucreaza cu diferite vopsele. Panza poate fi pozitionata aproape vertical, pentru acrilice si uleiuri, sau orizontal, ca o masa, pentru acuarele. Daca nu stii in ce mediu vrei sa pictezi sau pictezi deja in mai multe medii, atunci acest sevalet este pentru tine.

Avand aceasta caracteristica, sunt construite pentru a fi robuste, avand patru puncte de sprijin, dar sunt mai greu de transportat. In functie de model, suporta dimensiuni de pana la 200 cm, unele avand chiar si tavita de suport pentru culori.

Cand sunt pliate, sunt aproape drepte, putand fi depozitate usor, dar sa tii cont de faptul ca ocupa mult spatiu in momentul in care vrei sa lucrezi la ele. Fiind mai de nisa, nu le vei gasi pe stoc tot timpul, iar preturile variaza intre 400 si 800 lei.

Sevalet multifunctional de la Colorit – apasa aici.

Sevalet multifunctional de la Artpic – apasa aici.

Sevalete cu un singur catarg

Aceste sevalete sunt simple: simplu de instalat, simplu de depozitat. Dezavantajul este ca nu sunt robuste. Sunt potrivite pentru incepatori, avand posibilitatea de a lucra pe panze de pana la 150 cm. Avand un singur catarg nu au o stabilitate foarte buna, fiind potrivite pentru cei care picteaza din incheietura.

Nefiind la moda, va trebui sa cauti pe site-urile de profil din strainate daca nu te multumeste oferta din piata din Romania. Pretul va fi in jur de 600-700 de lei.

Sevalet cu un singur catarg de la Pictorshop – apasa aici.

Sevalete de masa

Dupa cum sugereaza si numele, sevalete de masa sunt destul de mici pentru a fi puse pe… masa. Sunt potrivite pentru artistii care lucreaza din incheietura, la scara redusa. Deoarece sunt de mici dimensiuni, pot fi depozitate foarte usor.

Vei gasi sevalete de masa care au si sertar pentru culori si pensule, fiind potrivite pentru calatorii sau pentru scoala. Le poti gasi in forma de A, de H sau cu un singur catarg. Sunt robuste pentru dimensiunile lor, dar dimensiunile suportate sunt de pana la 80 cm.

Sunt extrem de accesibile, in piata existand si un model pana in 10 lei, dar, daca vreti calitate si sertar pentru materiale, atunci pot ajunge si la 500-600 lei.

Sevalet de masa de la Pictorulfericit – apasa aici.

Sevalet de masa de la Pictorshop- apasa aici.

Sevalet de masa de la Artpic – apasa aici.

Sevalet de masa de la Colorit – apasa aici.

Sevalete portabile (plein air)

Sevaletele portabile sunt potrivite pentru artistii care prefera sa picteze in aer liber. Pot fi folosite si la interior, dar nu acesta este scopul lor principal. Sunt usor de transportat, fiind usoare in greutate. Au trei puncte de sprijin si pot fi atat din lemn, cat si din aluminiu.

Unele modele au tavita de suport pentru vopsele si sertar pentru transportarea mai usoara a materialelor. Suporta dimensiuni de pana la 150 cm, desi la aceste dimensiuni nu au o stabilitate prea buna. Eu folosesc un sevalet portabil si este foarte bun pentru ce am nevoie.

Raportul calitate-pret este excelent, poti gasi sevalete intre 100-400 lei.

Sevalet portabil de la Pictorulfericit – apasa aici.

Sevalet portabil de la Pictorshop – apasa aici.

Sevalet portabil de la Artpic – apasa aici.

Banci pentru pictura

Bancile pentru pictura sunt indemanoase pentru ca sunt o combinatie dintre un sevalet si o banca. Nu sunt foarte raspandite si nu veti gasi foarte multe modele pe piata din Romania. Sunt potrivite mai ales pentru artistii care sustin demonstratii de pictura.

Necesita mai mult spatiu, fiind voluminoase, suportand dimensiuni medii ale panzelor, de pana la 60-70 cm. Modelul de mai jos permite ajustarea panzei, in trei puncte. Preturile, in schimb, sunt accesibile.

Banca pentru pictura de la Pictor shop – apasa aici.

Sevalete pentru expozitii

Sevaletele pentru expozitii, dupa cum sugereaza si numele, sunt potrivite pentru expunerea picturilor si mai putin potrivite pentru a fi folosite pentru a picta. Sunt robuste (chiar grele), dar ocupa spatiu si nu ofera prea multe ajustari.

Au un design placut, unele chiar modern, potrivit pentru opere abstracte. In functie de model, pot suporta panze de pana la 200 cm. Preturile sunt relative, pentru ca depinde de ce aveti nevoie. Sunt, de regula, intre 300 si 700 lei.

Sevalet pentru expozitii de la Offceidirect – apasa aici.

Sevalet pentru expozitii de la Colorit – apasa aici.

Sevalete pentru copii

Pentru viitorii Picasso sau Artemisia Gentileschi exista sevalete ajustabile, de mici dimensiuni. Unele au chiar doua parti, pentru a putea picta doi copii in acelasi timp. Sunt portabile, usor de depozitat si sigur ii vor incanta pe cei mici.

Preturile sunt accesibile, 200-300 de lei pentru un sevalet la care pot picta doi copii nu m ise pare mult.

Sevalet pentru copii de la Colorit – apasa aici.

Sevalet pentru copii de la Artpic – apasa aici.

Sevalet pentru copii de la Profiart – apasa aici.

Sevalet pentru copii de la Profiart – apasa aici.

Banci de lucru

Daca ai un studio si vrei sa faci o singura achizitie care sa te ajute sa-ti organizezi culorile, pensulele, panzele, sa te ajute sa pictezi, poti opta pentru un banc de lucru. Acestea sunt potrivite si pentru artistii cu dizabilitati, avand toate materialele la indemana.

Sunt ceva mai scumpe, dar aici confortul primeaza.

Banca de lucru de la Pictorshop – apasa aici.

Tabel pentru alegerea celui mai bun sevalet

Mai jos am completat informatiile de mai sus intr-un mod bine structurat. Am dat note de la 1 la 5 (5 fiind nota cea mai buna) pentru principalele caracteristici pe care ar trebui sa le aiba un sevalet. Pe ultima coloana gasesti si un punctaj total.

CaracteristiciRobusteteDimensiuni panzePortabilitateUsurinta depozitareUsurinta in amplasarePret (lei)Functii suplimentarePunctaj total
Forma de A33444120-600nu18
Forma de H44333120-1.000nu17
Gigant551113.000-20.000nu13
Multifunctional44243400-800sertar+tavita17
Cu un catarg23444~600nu17
De masa335547-600sertar20
Portabil34555100-400sertar+tavita22
Tip bancuta53212~350nu13
Pentru expozitii55132300-600nu16
Pentru copii3155550-250cu doua fete19
Banca de lucru54111~3.500sertar+tavita+dulap12
Caracteristicile principale ale sevaletelor (note)

Avand in vedere informatiile de mai sus, sevaletul portabil este cel mai echilibrat dintre toate. Suporta o mare varietate de panze, este portabil si costul este accesibil. Tabelul de mai sus este facut sa te ajute, dar nu sa ia decizia in locul tau. Decizia inca iti apartine.

Recomandari

Mai jos regasesti informatii despre cele mai bune sevalete in functie de nevoile tale.

Recomandate pentruForma de AForma de HGigantMultifunctionalCu un catargDe masaPortabilTip bancutaPentru expozitiiPentru copiiBanca de lucru
incepatorixxxxxx
avansatixxxxxx
profesionistixxxxx
persoane cu dizabilitatix
copiix
expozitii si prezentarixxx
Potrivire sevalete in functie de nevoi

In urma informatiile structurate mai sus, recomandarile mele sunt urmatoarele:

  • Daca esti incepator cea mai buna varianta este sevaletul portabila.
  • Daca esti avansat cele mai bune variante sunt sevaletul in forma de A sau sevaletul multifunctional daca pictezi in mai multe medii si tehnici.
  • Daca esti profesionist cele mai bune variante sunt sevaletul gigant sau sevaletul multifunctional.

Concluzii

Poate nu iti dai seama acum, dar sevaletul te va ajuta mult in crearea tablourilor dorite. Am creat ghidul acesta de alegere a celui mai bun sevalet special pentru a te ajuta sa iei o decizie informata de la inceput.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.