Quattrocento – istorie, artisti renumiti si picturi celebre

Quattrocento (din italiana, insemnand “patru sute”) este prima parte a Renasterii si reprezinta perioada artistica cuprinsa intre anii 1401-1500.

Quattrocento a aparut in Italia si este una dintre cele mai importante perioade in arta, influentand pictura, sculptura, arhitectura, literatura si muzica.

Scurta istorie

Quattrocento este incadrat, in istorie, intre Trecento (anii 1300) si Cinquecento (anii 1500). Aceste perioade au fost stabilite pentru a evidentia schimbarile culturale si intelectuale din Italia, inainte si dupa epoca medievala, in special in Roma, Florenta, Milano, Venetia si Napoli.

Trecento este, de exemplu, perioada care a facut trecerea de la stilul Gotic la Renastere, dar care a fost abrupt oprit din cauza ciumei aparute in 1348.

Quattrocento este perioada cuprinsa in Renastere, dar care a pavat drumul catre armonia atinsa in varful Renasterii de catre marii maestri.

Cei mai multi istorici considera ca perioada a inceput in anul 1401 cu un concurs pentru a crea cele mai frumoase usi pentru Baptisteriul din Florenta, castigator fiind Lorenzo Ghiberti.

Lorenzo Ghiberti – Portile paradisului (1401)

A continuat sa castige popularitate mai ales datorita familiei Medici si s-a incheiat in anul 1503, odata cu alegerea cardinalului Giuliano della Rovere in functia papa, acesta devenind Papa Iulius al II-lea.

Pictori celebri din Quattrocento

Desi in aceasta perioada au activat si Leonardo da Vinci sau Michelangelo Buonarroti, acestia au creat operele cele mai importante in Cinquecento.

Cei mai importanti pictori din Quattrocento sunt:

  • Sandro Botticelli (1445-1510) – Botticelli a studiat la scoala din Florenta, fiind descoperit de Lorenzo de Medici. Acesta l-a angajat pe Botticelli, fiind incantat de nudurile feminine specifice lui Botticelli.
Sandro Botticelli – Nasterea lui Venus (c. 1484-1486)
Sandro Botticelli – Primavera (c. 1480)
  • Sassetta (c.1395-1450) – Stilul sau combina stilul decorativ gotic cu noile idei aparute la inceputurile Renasterii. Este cunoscut pentru cele 8 paneluri infatisand scene din viata Sfantului Francisc, care se afla in Biserica Sfantul Francisc din Borgo San Sepolcro. Influenta sa a scazut rapid dupa moartea acestuia, dar a fost “redescoperit” de catre istoricul Bernard Berenson la inceputul secolului XX.
Sassetta – Sfantul Francisc (detaliu)
  • Masaccio (1401-1428) – Desi a trait putini ani, a avut o influenta extrem de importanta, stilul sau ajutand alti pictori sa vada lucrurile altfel. Doar o mica parte a picturilor sale au fost pastrate.
Masaccio – Banii Tributului (1424-1428)
Masaccio – Tripticul Sfantului Juvenal (1422)

Alti artisti celebri din Quattrocento

Dupa cum spuneam mai sus, Quattrocento a fost un punct de cotitura si pentru alti artisti.

In sculptura il avem pe marele Donatello (1386-1466), unul dintre cei mai mari sculptori din toate timpurile. 

In arhitectura il avem pe Filippo Brunelleschi, cel care a creat schitele pentru domul Catedralei din Florenta.

In literatura, Quattrocento a fost influentata de catre scriitorul Niccolò Machiavelli (1469-1527) si poetul Ludovico Ariosto (1474-1533).

Machiavelli este cunoscut pentru scrierile sale despre filosofia politica si teoria realismului, iar Ariosto pentru cea mai importanta epopee romantica italiana, Orlando Furioso.

Picturi celebre

Cea mai importanta pictura din Quattrocento este, fara indoiala, Cina cea de taina a lui Leonardo da Vinci. Desi da Vinci este considerat mai mult un artist al Cinquecento, Cina cea de taina a fost pictata intre 1495-1498.

Tot Leonardo da Vinci detine o alta pictura foarte importanta, Fecioara intre stanci, realizata intre 1483-1485, in care se observa cum foloseste da Vinci perspectiva atmosferica pentru a crea adancime picturii.

Leonardo da Vinci – Mona Lisa (c. 1503-1506)
Leonardo da Vinci- Fecioara intre stanci (1483-1485)

O alta pictura de o deosebita insemnatata este cea pe care ati putut sa o admirati mai sus, Nasterea lui Venus (1484-1486) a lui Sandro Botticelli, fiind capodopera acestuia.

Nasterea lui Venus si Cina cea de taina sunt incluse in topul meu al celor mai importante 50 de picturi din toate timpurile. Daca vrei sa afli ce alte picturi am inclus in aceasta lista, poti accesa aici articolul.

Sfarsitul perioadei Quattrocento

Quattrocento s-a sfarsit odata cu numirea Papei Iulius al II-lea in 1503, supranumit Papa razboinicul sau Papa neinfricatul, acesta fiind unul dintre cei mai importanti si mai influenti papi din istoria Bisericii Catolice.

Acesta a creat Muzeul Vaticanului si a reinceput construirea Basilicii Sfantul Petru.

Quattrocento a fost urmata de Cinquecento, perioada in care au creat opere marii artisti Leonardo da Vinci si Michelangelo Buonarroti.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.