Sfaturi pentru pictori incepatori – evita aceste greseli

Esti gata pentru a incepe sa pictezi? Sau ai inceput deja sa pictezi, dar esti la inceput de drum? Iata cateva sfaturi pentru pictori incepatori de care va recomand sa tineti cont. Eu, cand am inceput sa pictez, nu m-am informat prea mult si, privind in urma, as fi vrut sa stiu aceste sfaturi dinainte sa ma apuc de pictura. Le-am testat pe pielea mea si acum vi le impartasesc si voua.

Picteaza in culori acrilice

Culorile acrilice sunt perfecte pentru incepatori. Sunt ieftine, se gasesc usor, diversitatea culorilor este, uneori, coplesitoare si nu sunt toxice.

Pot fi amestecate cu apa pentru a putea fi manevrate mai usor, au intensitatea apropiata culorilor in ulei, au o rezistenta foarte buna in timp si devin impermeabile dupa ce se usuca.

Singurul dezavantaj este ca se usuca relativ repede dupa ce sunt scoase din tub sau din borcan (10-12 minute), dar pana si timpul de uscare poate fi prelungit.

Chiar mai este nevoie de alte beneficii? Daca doresti sa citesti mai multe despre culorile acrilice, inclusiv cine sunt marii artisti care le-au folosit, sau ce sa faci si ce sa nu faci cand pictezi cu acrilice, iti recomand acest articol scris de mine [Culorile acrilice – Cele mai bune culori pentru incepatori]

Incepe cu trei culori

Suna ciudat, nu? Par putine. Cand spun “incepe cu trei culori”, nu ma refer la rosu, galben si albastru (desi sunt patriot). Ma refer la albastru ultramarin (en. ultramarin blue), umbra arsa (en. burnt umber) si alb titan (en. titanium white).

Eu recomand aceste trei culori pentru ca, la inceput, este mai importanta tehnica de a picta decat culorile. Culorile vin mai tarziu in viata unui artist (da, esti artist in momentul in care ai pus pensula pe panza). Gasesti culori de la Maimeri aici, pe pictorulfericit.ro.

Prin combinarea acestor culori poti obtine diferite nuante de albastru (albastru + alb in diferite proportii), o culoare apropiata de negru (albastru + umbra arsa), diferite nuante pamantii (alb + umbra arsa) si multe altele. Paleta va fi cuprinzatoare pentru natura moarta, peisaje de iarna sau peisaje marine.

Incepe cu trei pensule

Acest sfat va va simplifica pictura si veti face si economie. Nu ai nevoie de 10-20 de pensule. Cand le vezi online sau intr-un magazin de specialitate, poate te tenteaza, dar ca incepator, mai putin e mai mult. Eu recomand sa incepi cu aceste patru pensule:

  • o pensula plata lunga;
  • o pensula lata conica;
  • o pensula filbert (sau limba de pisica);
  • o pensula rotunda.

Ca incepator, este destul. Poti gasi pensule aici, pe pictorulfericit.

Pensulele sintetice sunt cele mai bune pentru incepatori

Ca incepator, nu ai nevoie de pensule prea moi sau prea tari, de aceea pensulele sintetice sunt perfecte pentru incepatori. Nu cumpara pensule prea ieftine pentru ca lasa peri si nu vrei sa gasesti peri in pictura, mai ales dupa ce s-a uscat culoarea.

Ca si recomandare, nu cumparati pensule de la Lidl. Din cand in cand Lidl are oferte la obiecte pentru pictura. Am cumparat panze de la ei si au fost OK. In schimb, am cumparat pensule ieftine de la Lidl si pot spune ca sunt cele mai putin calitative pensule pe care le-am avut vreodata. 

Curata pensulele dupa sesiunea de pictura

Indiferent daca pictezi in ulei sau in acrilice, acest sfat trebuie urmat daca doresti sa pastrezi pensulele in stare buna. Dupa cum spuneam mai sus, acrilicele se usuca repede.

Daca nu curati pensulele, acrilicele se vor usca pe perii pensulelor si, indiferent cat le-ai curata, nu se vor curata perfect si cu timpul se vor deteriora.

Curata pensulele cu sapun si cu apa dupa fiecare sesiune de pictura si lasa-le la uscat pe orizontala (!!!) pentru a nu ajunge apa la baza perilor. Nu lasa pensulele in apa pentru mult timp.

Depoziteaza-ti pensulele cu perii in sus

Dupa ce le curati si dupa ce se usuca, depoziteaza pensulele cu perii in sus. Daca le pastrezi cu perii in jos, acestia se vor indoi sau rasuci si nu-si vor mai reveni.

Acrilicele devin mai inchise la culoare cand se usuca

Acesta este un sfat care va afecta felul in care arata pictura dupa uscare. Cu cat sunt mai ieftine acrilicele, cu atat se vor intuneca mai tare atunci cand se vor usca. Acest lucru este cauzat de proportia pigmentului: cu cat este mai mica proportia de pigment si mai mare proportia de liant, cu atat se vor intuneca mai tare.

Chiar si acrilicele pe care le recomand, cele de la Maimeri, se intuneca dupa uscare, dar beneficiile depasesc acest neajuns. Sa tineti cont de acest aspect cand pictati si sa nu va mirati cand copacul intens colorat nu mai este la fel a doua zi.

Cu acrilice poti picta pe aproape orice suprafata

Sticla, panza, plastic, lemn, ceramica, piatra, textile sunt doar cateva din suprafetele pe care poti picta cu acrilice. Dupa cum vezi, am adaugat si textilele in lista pentru ca am descoperit acest lucru pe propriile haine.

Mare atentie cand pictati, sa aveti haine “rele” pentru ca, daca le murdariti, nu se mai curata nici macar in masina de spalat. Aceasta proprietate a acrilicelor le confera o mare flexibilitate. Sa va dau cateva idei suprafete si obiecte pe care le puteti picta cu acrilice:

  • Pietre decorative pictate;
  • Ghivece pictate (poate aveti un ghiveci cu un bonsai, puteti picta pe ghiveci o floare de cires specifica Japoniei si veti avea un minunat obiect decorativ in stil asiatic);
  • Icoane pe lemn/piatra/sticla
  • Vitralii
  • Puteti picta un mouse de calculator
  • Pictura pe perete
  • Pictura pe un suport de vin (cum este cel de aici realizat de mine [link catre decoratiundinlicheni] etc.

Nu picta pe panza alba

A doua cea mai mare greseala pe care o fac incepatorii (cea mai mare greseala fiind sa nu picteze) este sa picteze direct pe panza.

Recomandarea mea este sa aplicati INTOTDEAUNA un substrat. Substratul in pictura este un strat initial de culoare care va seta tonul viitoarei picturi. Daca pictura este un peisaj de iarna, este indicat un substrat cu tenta albastra. Daca pictati un peisaj de vara sau un peisaj marin, folositi un substrat cu tenta de ocru sau galben.

Panze bune si la preturi OK gasesti aici, pe pictorulfericit.ro.

Invata cum sa combini culorile

Indiferent daca ati mai pictat sau nu inainte, va recomand sa studiati putin teoria culorilor si lumina si umbrele. Ar fi bine sa stiti care sunt culorile primare, secundare, tertiare, cum se ajuta unele pe altele culorile complementare, cum sa identificati de unde vine lumina si din ce este formata o umbra.

Aceste informatii va vor ajuta in toate picturile, indiferent de stil. Daca va ajuta, puteti sa cumparati o roata a culorilor. O veti avea la indemana de fiecare data cand pictati si va va ajuta sa luati decizii cu privire la culorile folosite.

Foloseste un cutit pentru pictura pentru a combina culorile pe paleta

Va recomand sa folositi un cutit pentru pictura, pentru a combina culorile pe paleta, decat sa folositi pensula. De ce? Se curata usor, se combina usor culorile cu ajutorul unui cutit si nu influenteaza culoarea.

Pe pensula poti avea reziduuri de la alte culori sau iti poti strica pensula. Daca nu ai un cutit pentru pictura, poti folosi un cutit din plastic sau un card bancar care nu-ti mai trebuie.

Combina culorile pe paleta

Nu combinati culorile pe panza. Exista riscul sa stricati ce ati facut pana in momentul respectiv.

De asemenea, exista riscul sa obtineti o culoare nedorita si sa nu o mai puteti indeparta de pe panza.

Intotdeauna combinati culorile pe paleta.

Incepe cu zonele mari si termina cu detaliile

Acest sfat va va ajuta sa economisiti culoare. Pentru ca acrilicele se usuca repede, este mai usor sa adaugati un strat subtire de fundal si sa continuati apoi cu detaliile. Pentru a intelege mai bine, ganditi-va la cer: veti picta cerul mai intai, apoi norii.

Foloseste doua borcane cu apa

La inceput foloseam un singur borcan cu apa in care imi curatam si pensulele si foloseam apa si la diluarea culorilor. Cu timpul mi-am dat seama ca apa capata diferite nuante de la pensule si acestea influenteaza culorile.

Nu faceti si voi aceeasi greseala, mai ales ca nu este o cheltuiala in plus. Oricine are borcane prin casa. Eu folosesc un borcan mare, de 800, pentru a curata pensulele, si un borcan mic pentru a tine in el apa curata pentru dilutie.

Nu folosi prea multa apa pentru a dilua culorile

Nu este recomandat sa amestecati culorile cu mai mult de 25% apa, pentru ca nu veti avea o culoare uniforma. Mai bine folositi un mediu de dilutie, care va “lungi” culoarea fara a influenta tonul acesteia.

In schimb, daca doriti sa folositi acrilice, dar sa imitati acuarelele, atunci puteti folosi mai multa apa.

Foloseste un uscator de par pentru a usca mai repede culorile pe panza

Cand ma simt inspirat si nu am rabdare sa se usuce culoarea pe panza, folosesc un uscator de par pentru a grabi procesul de uscare al acrilicelor.

Atentie, insa, sa nu-l folositi pe caldura si nici pe o treapta de viteza prea mare. Veti afecta consistenta si forma acrilicelor. Eu il folosesc uneori pentru fundal, dar niciodata pentru detalii

Cumpara panze deja pregatite pentru pictura

Veti gasi, pe multe siteuri, informatii despre gesso si cum sa aplicati gesso pe panza. Puteti sari peste acest pas, ca incepator. Va recomand sa incepeti cu panze deja pregatite pentru pictura.

Panzele vin deja pregatite cu trei straturi de gesso, de ce sa va irositi timpul cu acest proces? De asemenea, panzele sunt relativ ieftine si, mai ales ca incepator, iti doresti sa incepi sa pictezi imediat.

Amenajeaza-ti un spatiu pentru pictura

Pictura tine de starea de moment. Cel putin, pentru mine asa este. Nu pot picta daca sunt nervos, ingrijorat sau daca nu am o anumita stare.

Cand am inceput sa pictez, m-am instalat in primul loc acceptabil pe care l-am gasit. Intre timp mi-am format un coltisor langa geam, pentru a avea lumina naturala, si lumina sa-mi vina din spate stanga (pictez cu mana dreapta).

Cand vremea e buna, pictez in balcon sau afara. Astfel, coltisorul meu de pictura este pregatit tot timpul, cand imi vine inspiratia umplu cele doua borcane cu apa si incep sa pictez.

Cand va alegeti coltul de pictura, sa aveti in vedere ca lumina sa fie naturala sau artificiala neutra, iar umbra mainii care picteaza sa nu acopere ce pictati. 

Pleaca de langa pictura

Dupa ce petreci cateva ore in fata unei picturi, este greu sa o poti observa obiectiv. Este dificil sa te opresti din a picta si sa analizezi.

De aceea, va recomand sa va indepartati de pictura pentru cateva zeci de minute pentru a o vedea cu alti ochi cand reveniti la ea. Veti observa unele lucruri pe care nu le-ati fi observat inainte.

Eu mai fac un lucru: iau pictura de pe sevalet si o duc in alta camera, o las acolo jumatate de ora si apoi ma duc sa o vad. Fiind in alt mediu observ anumite zone din pictura pe care le-as putea corecta sau imbunatati.

Picteaza ce-ti place si foloseste internetul

Avand tehnologia la indemana, e pacat sa nu o folosim pentru altceva in afara de facebook sau instagram. Folositi internetul pentru inspiratie.

Daca doriti sa vindeti ceea ce pictati, nu va recomand sa pictati orice imagine pe care o gasiti. Veti avea nevoie de acordul persoanei care detine imaginea sau sa gasiti imagini gratuite.

Daca e pentru voi, folositi fara griji orice imagine gasiti.

Un alt sfat pretios, cel putin la inceput, este sa pictati ce va place. Pictura este o placere, nu o transformati intr-un job. Daca cineva va solicita o pictura (o ruda de exemplu), nu acceptati sa va spuna ce sa pictati. Pictati ce simtiti si oferiti-o cadou.

Pune semnatura si data pe picturi

La inceput mi se parea ciudat sa ma semnez. Imi puneam intrebarea “cine sunt eu sa ma semnez ca marii artisti?”. Ulterior mi-am dat seama ca semnatura imi da senzatia de apartenenta.

Este a mea, creata de mine, pentru mine si vreau sa acest lucru sa-l imortalizez. Semnati fiecare lucrare, chiar si prima. 

In plus, puneti data pe pictura. Eu nu am pus data pe primele mele picturi si regret acest lucru. Acum nici nu stiu cand le-am facut. Nu mai stiu cati ani au trecut si cum a progresat pictura mea in timp.

Nu te compara cu altii

Picturile tale si calatoria ta in aceasta minunata arta sunt unice si nu le vei gasi la altcineva. Nu te compara cu altii, mai ales daca tu esti la inceput de drum. Poate altii picteaza de ani de zile. Ar trebui sa aspiri spre ce fac alti pictori talentati si sa inveti de la ei, nu sa te simti coplesit.

Ai rabdare, experimenteaza si picteaza mult

Pictura este o arta care necesita timp pentru imbunatatire. Daca pictezi cu orice ocazie si daca nu te blochezi intr-un anumit stil, mai ales ca incepator, atunci rezultatele vor veni. 

Cere opinii si nu te descuraja

Stiu la ce va ganditi: daca ii arat cuiva ce am pictat si ma intreaba “ce e aia?” nu stiu daca voi mai putea picta. Nu va descurajati. Cereti opinii de la altii. Intrebati-i daca pare finalizat tabloul.

Este bine sa va ajute cineva care nu a stat ore intregi privind la tablou, este posibil sa observe ceva ce voi nu ati observat. Fiti increzatori in propriile forte si in ceea ce creati.

Concluzii

Sfaturile de mai sus sunt gandite pentru a te scuti de cheltuieli inutile, de timp pierdut si pentru a-ti imbunatati stilul si aspectul picturilor. Eu le-am experimentat pe toate, de aceea le recomand.

O ultima recomandare ar fi sa mai citesti si alte articole de pe acest blog, vei gasi o multime de informatii folositoare si distractive.

Acestea sunt sfaturile mele pentru pictorii incepatori.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.