7 tehnici de pictura in acrilic pe care trebuie sa le stii

Pentru a avea succes in pictura trebuie sa ai o baza solida. Pe langa cunostintele despre culoare si perceptii, despre ton si subton, despre umbre si lumina, despre valori si nuante, compozitie, texturi si materiale disponibile, este foarte important sa stii tehnicile de pictura de baza.

Va voi prezenta mai jos 7 tehnici esentiale de pictura in acrilic pentru a da o nota profesionista picturilor tale. 

Tehnici esentiale de pictura in acrilice esentiale

1. Aplicarea substratului

Este important sa nu pornesti sa pictezi pe alb direct. In primul rand, este intimidant sa te uiti la o panza mare alba, in timp ce tu pui culori vibrante pe paleta. Contrastul este foarte mare.

De aceea este foarte important (aproape obligatoriu) sa aplici un substrat, adica un strat de vopsea acrilica diluat cu apa care va da tonul si contrastul picturii. Folosit corect, substratul va asigura uniformitatea picturii, va da tonalitatea dominanta si va uni valorile culorilor.

Sa pictezi substratul este simplu. Daca nu stii cum, citeste acest articol in care am detaliat pasii care trebuie urmati pentru o pictura reusita. Vei gasi aici si ce folosesc eu pentru substrat si cum se aplica.

Acestea sunt cateva exemple de substrat care poate schimba starea unei picturi:

  • Un substrat albastru poate face ca pictura sa para rece, chiar daca am picta un subiect cu rosu sau cu galben. Este potrivit pentru peisaje de iarna, cum ar fi o casuta luminata, pe un fundal alb;
  • Un substrat galben este foarte bun pentru un peisaj de desert sau de mlastina, pentru ca va da impresia unui climat fierbinte;
  • Un substrat violet este foarte bun pentru umbre.

Culorile acrilice sunt foarte bune pentru substrat deoarece se usuca repede si poti picta peste fara nicio problema, odata ce substratul s-a uscat.

2. Blocarea

Blocarea este procesul prin care blocam culorile si formele generale ale tabloului. Scopul este de a defini, in mare, contururile si de a stabili compozitia generala, fara a fi nevoie de detalii. De asemenea, puteti bloca cerul intr-un peisaj prin aplicarea unei culori de baza pentru cer (de exemplu, albastru ultramarin amestecat cu alb) inainte de a trece la copaci. Pentru aceasta tehnica folositi pensule mari.

3. Crearea texturii

Puteti crea textura cu ajutorul unui cutit pentru pictura (de exemplu cand vrem sa pictam zapada) sau cu ajutorul unei pensule vechi si uscate, pentru definirea unor linii. Puteti, de asemenea, folosi o periuta de dinti pentru a stropi panza, daca doriti sa pictati un cer instelat sau un peisaj de iarna cu ninsoare.

Textura mai poate fi obtinuta si prin amestecarea culorilor direct pe panza sau aplicarea unei culori peste un alt strat de culoare care nu este uscat.

4. Pictarea cu pensula uscata

Prin aceasta tehnica de pictura se aplica un strat de acrilice peste un alt strat, dar faca sa fie acoperit in totalitate primul strat. Se foloseste o pensula uscata, dar avand culoare pe ea, si se aplica miscari usoare peste un alt strat.

Poate fi folosit pentru a evidentia textura ierbii, de exemplu, sau, cum vedeti in exemplul de mai jos, am evidentiat textura paielor pe capita. Imaginea face parte dintr-o pictura de iarna realizata de mine. O puteti vedea apasand aici.

5. Sgraffito

Sgraffito este tehnica de pictura prin care o suprafata pictata umeda este zgariata pentru a expune stratul de dedesubt. Este foarte folositor pentru a picta zgarieturi, par, iarba si altele.

Pentru aceasta tehnica puteti folosi capatul pensulei sau alte obiecte ascutite, de preferat din plastic. Aceasta tehnica de pictura ne demonstreaza ca si eliminarea culorilor poate fi la fel de importanta ca si aplicarea lor.

6. Aplicarea unei glazuri

Prin aceasta tehnica se aplica un strat subtire transparent sau semi-transparent de culoare peste o zona deja pictata si uscata. Este folosita pentru a intensifica umbrele sau culorile. Pentru aceasta tehnica se foloseste un mediu acrilic, numit glazura (il puteti gasi aici, pe pictorshop), in combinatie cu o culoare.

Daca doriti sa intensificati culoarea cerului, dar numai in partea de sus, puteti amesteca albastru ultramarin cu glazura si veti obtine o substanta lichida deschisa pe care o puteti aplica peste cer. Va crea o folie lucioasa si va intensifica realismul.

7. Pictarea cu medii

Mediile acrilice sunt substante fluide menite sa modifice acrilice, timpul lor de uscare, consistenta si textura. Sunt mediumuri care pot face acrilicele mate sau lucioase. Unele pot modifica atat de mult consistenta incat puteti aproape “sculpta” pe panza.

Picturile pouring sunt realizate prin aceasta tehnica. Daca doriti sa stiti mai multe despre tehnica pouring, am creat un ghid complet pentru cei care vor sa incerce aceasta tehnica. Il puteti gasi apasand aici.

Concluzii

Desi unele tehnici au fost folosite de mari maestri ai picturii, nu trebuie sa va limitati la acestea. Puteti combina aceste tehnici de pictura, explorand tipul de pictura care vi se potriveste.

Pe masura ce va veti dezvolta aptitudinile, vezi observa ca anumite tehnici vor deveni ca o a doua natura in ceea ce priveste pictura si vor face parte din propriul vostru stil.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.