Cum sa pictezi un peisaj de iarna dupa o fotografie (+video)

Bine ati venit la o noua lectie de pictura, cum sa pictezi un peisaj de iarna. Spre deosebire de celalalt peisaj de iarna pe care l-am pictat si pe care il gasiti in acest articol, in acest peisaj am folosit mai mult de 3 culori.

Informatii despre materiale si timpul necesar

Nivel pictura

– incepator.

Timp necesar pentru pictura

– 1,5 ore.

Materiale necesare pictura peisaj de iarna

Mai jos este lista materialelor pe care le-am folosit eu pentru a realiza aceasta pictura:

  • culori acrilice. Pentru aceasta pictura am folosit urmatoarele culori acrilice: albastru ultramarin (en. ultramarine blue), alb titan (en. titanium white), gri cald (en. warm grey), negru carbon (en. carbon black), umbra arsa (en. burnt umber). Am folosit tot culori de la Maimeri. Sunt o optiune foarte buna pentru incepatori. Sunt ieftine, de calitate medie, dar perfecte pentru incepatori. Le gasesti pe pictorshop, dar si pe alte site-uri cu materiale pentru pictura.
culori acrilice pictura peisaj de iarna
  • Panza pe sasiu pentru pictura, de 40×60 cm. Eu mi-am achizitionat-o de la un magazin local, dar gasesti si online.
  • Cutit pentru pictura. In loc de cutit poti folosi o pensula mare, dar cu ajutorul cutitului poti forma textura zapezii. Cutit gasesti aici.
  • 3-4 pensule. Pensulele pe care le-am folosit sunt urmatoarele: una cu varf subtire de 3/0, una mai marisoara de 1/4, o pensula lata de 6 si una rotunda de 10. Pentru a fi mai usor de inteles, de fapt ai nevoie de: doua pensule mari pentru a putea acoperi suprafetele mari (poti face acest lucru si cu o pensula subtire, dar iti va lua mult timp), o pensula medie pentru umbre si casa si o pensula subtire pentru detalii.
  • Burete pentru pictura. Pentru a uniformiza cerul, am folosit un burete mare pentru pictura, dar puteti folosi si unul mai mic. Daca nu aveti burete pentru pictura, incercati cu un burete de vase, de prin vasa.

  • Un borcan cu apa.
  • O paleta reutilizabila sau o paleta de lemn sau plastic.
  • Servetele de hartie sau cateva bucati de material de care nu mai ai nevoie
  • Un creion si o rigla pentru schita.
  • Un sevalet. Al meu e din lemn. Daca nu ai sevalet, poti picta pe o masa, dar sa tii tabloul inclinat spre tine. Daca vrei sa stii ce tipuri de sevalete exista si care sunt potrivite pentru incepatori, poti citi acest articol.
  • Imaginea originala. Imaginea apartine domnului Jeno Major. Gasiti imagini spectaculoase din tara noastra pe pagina de facebook a dumnealui. Iti recomand cu mare drag sa-i dati like/follow pe Facebook, vei avea parte destul de des de niste imagini care te vor face sa te indragostesti din nou de Romania.
imagine originala

Acum ca avem materialele, sa vedem care sunt pasii pentru aceasta pictura.

Mai jos va detaliez pasii pentru realizarea picturii, precum si explicatii si imagini.

Pasii pentru realizarea unui peisaj de iarna

1. Crearea spatiului si a starii pentru pictura

Pentru mine, starea de spirit este foarte importanta. De data aceasta, pentru ca nu am reusit sa potrivesc telefonul sa filmez dintr-un alt unghi, am ales pozitia pe care o poti vedea in video, mai jos. De obicei, pictez in coltisorul meu.

Acum m-am folosit de lumina artificiala. Am pregatit culorile, am umplut borcanul cu apa, mi-am pregatit pensulele, am pregatit servetelele de hartie si am fixat panza pe sevalet.

Dupa acest ritual, mi-am dedicat toata concentrarea asupra picturii.

Timp necesar pas 1: 10 min.

2. Crearea schitei

Materiale necesare: creion si rigla (optional).

De obicei, picturile mele au un substrat, adica o culoare care se regaseste sub culorile peisajului, care da tonul picturii. In cazul acestei picturi am sarit peste acest pas. Panza fiind alba si fiind vorba de o pictura peisaj de iarna, tonul este deja stabilit.

Inainte de a face schita, gandeste-te de unde vine lumina in pictura. Se observa in imagine ca lumina vine din partea stanga de sus, din afara tabloului. Astfel, am putut sa-mi fac o idee despre cum vin umbrele.

Schita am facut-o din ochi. Nu am pierdut mult timp cu ea. Am trasat in mare liniile copacilor si ale tufisurilor din stanga si liniile casei.

Daca esti incepator, este mai important sa te concentrezi pe amestecarea culorilor si pe folosirea pensulelor si a cutitului decat pe crearea schitei.

Timp necesar pas 2: 5 min.

3. Conturarea cerului

Materiale necesare: albastru ultramarin si alb titan.

Am decis sa incep cu cerul aceasta pictura de iarna. Cerul vine in spatele copacilor, fiind usor ulterior sa trec cu liniile coroanelor copacilor peste cer.

Am amestecat putin albastru ultramarin in alb titan pentru a obtine un albastru foarte deschis, aproape alb.

Timp necesar pas 3: 5 min.

4. Pictarea zonelor inchise

Materiale necesare: gri cald si alb titan.

Dupa ce am pictat doar primul strat subtire de cer, mai mult pentru a-l contura, am trecut la pictarea zonelor mai inchise, de umbra. Am facut acest lucru pentru a-mi da seama cat de intuncat ar trebui sa fie cerul.

Am pictat cele 3-4 zone intunecate, de umbre si am trecut la pasul 5.

Timp necesar pas 4: 4-5 min.

5. Pictarea cerului

Materiale necesare: albastru ultramarin si alb titan.

Acum ca mi-am facut o idee cam cat de inchis sau de deschis ar trebui sa fie cerul, am inceput sa-l pictez. Am amestecat albastru peste alb si l-am pictat in miscari ample, rapide.

Tineti minte! Cerul va fi mai deschis la orizont si mai inchis in partea de sus.

Dupa aceea am trecut de la pensula la burete. Am folosit un burete mare pentru pictura pentru a uniformiza culorile cerului. Doream cat mai putine urme de pensula. Am folosit buretele pe tot cerul, in miscari rapide, circulare, inainte sa se usuce acrilicele.

Dupa operatiunea “Buretele” am mai adaugat putin alb in partea de jos a cerului, pentru ca mi se parea prea intunecat.

Timp necesar pas 5: 6-7 min.

6. Pictarea coroanelor copacilor

Materiale necesare: alb titan si gri cald.

Am inceput sa pictez din partea stanga de sus. In general am pictat dinspre intunecat spre zonele luminoase. M-am uitat pe fotografie cand am decis ordinea, dar m-am gandit si cum e logic. Am pictat mai intai cu gri, apoi cu alb, apoi am trecut la detalii, atat cu gri, cat si cu alb.

Dupa straturile fine, am adaugat mai multa culoare, pentru a crea textura, dupa cum se poate vedea mai jos.

Timp necesar pas 6: 25-30 min.

7. Pictarea detaliilor

Materiale necesare: negru carbon si alb titan

Am continuat cu pictarea trunchiurilor copacilor si a crengilor care se vad printre zapada. Folosind pensula cea mai mica am sprijinit mana pe pictura (atentie sa fie uscata) si, cu grija am trasat trunchiurile si crengile. Nu conteaza ordinea.

detaliu

Apoi am mai adaugat cateva detalii cu alb titan peste, aceasta fiind zapada care se vede pe varfurile crengilor.

Timp necesar pas 7: 10 min.

8. Pictarea zapezii din primul plan

Materiale necesare: alb titan si albastru ultramarin

Pentru acest pas am folosit cutitul pentru pictura si alb titan. Am intins repede si usor albul pe suprafata din primul plan. Apoi am adaugat foarte putin ultramarin peste alb si am pictat umbrele lasate de tufisurile din stanga.

Timp necesar pas 8: 6 min.

9. Pictarea casutei si a capitei

Materiale necesare: umbra arsa si alb titan

Casuta am pictat-o dupa schita. Am pictat mai intai cu umbra arsa toate zonele inchise, apoi am adaugat detaliile: barnele, ferestrele, usa. Am pictat si capita, cu alb titan si putina umbra arsa.

Dupa aceea am pictat acoperisul cu alb titan, cu ajutorul cutitului.

detaliu

Am mai adaugat cateva detalii cu alb (ex. gardul alb din fata capitei) si am mai facut mici retusuri.

Timp necesar pas 9: 10 min.

10. Semnatura

Materiale necesare: alb titans i albastru ultramarin

Ultimul pas si unul foarte important este semnatura. Mandreste-te cu pictura pe care ai realizat-o. Eu am folosit albastru ultramarin si alb (culoarea pe care am folosit-o la cer) pentru semnatura sa nu fie foarte stridenta, dar, in acelasi timp, sa fie observata.

Video

Asa cum am promis, mai jos gasesti si video cu aproape tot procesul.

Concluzii

Acestia sunt cei 10 pasi pentru a picta un peisaj de iarna. Pictura poate fi realizata in diferite stiluri. Stilul de mai sus este destul de usor de invatat si de aplicat, dar puteti incerca in stilul vostru.

pictura pas cu pas

Am expus tabloul de iarna sub o lumina calda, placuta, care-l pune si mai mult in evidenta.

Va provoc sa-l pictati!

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.