Top 15 picturi rupestre importante. Si Romania este in top

In ciuda faptului ca oamenii care au creat picturile rupestre erau considerati “oameni ai cavernelor”, acestia ne-au demonstrat ca aveau si un simt artistic dezvoltat, aveau creativitate si au reusit sa foloseasca aceasta forma de arta pentru a comunica, inainte sa fie inventate cuvintele si scrierea.

Desi nu putem sti care a fost scopul acestor picturi rupestre, putem sa le admiram si sa vedem care erau preocuparile principale ale oamenilor preistorici si cat de avansati erau in gandire si sentimente.

Mai jos regasiti un top al celor mai importante situri arheologice in care s-au gasit picturi rupestre, inclusiv in Romania.

15. Pestera Cosquer

Marsilia, Franta, 27.000 i.Hr.

Pestera Cosquer a fost descoperita in anul 1985 de catre scafandrul Henri Cosquer, sub nivelul marii. Picturile au fost mentionate de-abia in anul 1991, dupa ce trei scafandri au murit dupa ce s-au ratacit in pestera.

Galeria se inclina pana la aproximativ 110 metri sub apa pana cand se deschide o incapere imensa care a ramas partial deasupra marii si pe peretii careia se pastreaza multe picturi si gravuri preistorice. Este singura pestera din luma cu intrarea sub nivelul marii unde s-a pastrat arta rupestra.

Importanta pesterii a fost evidenta de la inceput, precum si arta rupestra de pe peretii acesteia. Este situata intr-o provincie a Frantei in care nu  fusesera facute descoperiri de arta paleolitica, nu pentru ca nu ar fi existat sau ar fi fost rare, ci pentru ca tarmul de-a lungul Marii Mediterane s-a scufundat in timp, pesterile fiind subacvatice acum.

Arta parietala din pestera Cosquer consta in 177 de figuri de animale pictate sau gravate, din 11 specii diferite. Animalele prezente sunt cai, zimbri, caprioare rosii, capre, o antilopa si o felina, foci, pesti, meduze, pinguini si calamari. In plus, o pictura extrem de interesanta reprezinta o figura antropomorfa formata din corp de om si cap de foca, fiind un fel de arta abstracta preistorica.

Sectiune Pestera Cosquer
Pestera Cosquer
Pestera Cosquer
Pestera Cosquer
Pestera Cosquer

14. Adaposturile in stanca din Bhimbetka

Madhya Pradesh, India, 10.000 i.Hr.

Pesterile Bhimbetka reprezinta o serie de aproape 750 de adaposturi in stanci, aflate pe o suprafata de 10 km lungime. In 500 dintre acestea s-au gasit picturi rupestre. Datorita semnificatiei lor istorice, pesterile au fost incluse in patrimoniul mondial UNESCO.

Arheologul Vishnu Wakandar le-a observat in 1957, din greseala, pe fereastra trenului ce ducea spre Nagpur. Si-a dat seama ca aceste structuri semanau cu structurile pe care le studiase in Franta si Spania. 

In adaposturile de la Bhimbetka se afla unele dintre cele mai vechi picturi din India, multe dintre acestea fiind realizate in rosu si alb. Temele alese de catre “artisti” au fost dansul, cantatul, vanatoarea si alte activitati ale oamenilor din acea perioada. 

Din totalul de peste 700 de asezari, doar 12-15 dintre acestea sunt deschise si accesibile vizitatorilor.

Legendele locale spun ca aceste pesteri au fost locuite de demoni, adaposturile fiind denumite ocazional “dant”, in traducere “dinti”, facandu-se referire la dintii demonilor care au locuit aici.

Bhimbetka
Bhimbetka
Bhimbetka

13. Placile din Pestera Apollo 11

Namibia, c. 25.500-23.500 i.Hr.

Toate dovezile indica faptul ca originea speciei noastre este in Africa, dar oare Africa este si locul de nastere al artei? 

Cele 7 placi de piatra cu urme de figuri de animale care au fost gasite in Pestera Apollo 11 din Muntii Huns din sud-vestul Namibiei au fost datate cu precizie neobisnuita pentru arta rupestra, placile fiind acoperite de straturi de sedimente de-a lungul timpului, acestea conservandu-se bine.

Pietrele au fost pictate in carbune, ocru si alb si au fost descoperite in 1969 de catre o echipa condusa de arheologul german W. E. Wendt. Wendt a numit pesterile “Apollo 11” dupa ce a auzit la radio despre misiunea de succes a celor de la NASA de a duce oameni pe luna, cu racheta Apollo 11.

Cele doua placi care se vad mai jos au fost descoperite la o diferenta de 3 ani una de cealalta. De-abia cand a fost descoperita placa din dreapta care a reintregit desenul si-au dat seama arheologii ca au de-a face cu o descoperire extrem de importanta.

Pestera Apollo 11

12. Pestera Chauvet

Ardèche, Franta, 30.000-28.000 i.Hr.

Descoperite accidental de trei exploratori locali in 1994, picturile rupestre care impodobesc peretii Pesterii Chauvet din Franta sunt printre cele mai vechi si mai frumoase picturi de arta figurativa din istoria omenirii.

Cu aproximativ 30.000 de ani in urma artistii antici au desenat animale intr-un stil realist, care par sa galopeze sau sa se zbata. In total sunt reprezentate 14 tipuri diferite de animale, aproximativ 50 de desene cu lei, cai, reni, hiene, dar si animale care au disparut, precum lei de pestera, mamuti sau rinoceri lanosi.

Tot in aceasta pestera s-au descoperit si amprentele picioarelor unui copil de aproximativ 1.35 m in inaltime, datand de acum aproximativ 26.000 de ani.

Pestera este deschisa doar studentilor si cercetatorilor, dar exista o copie fidela in apropiere care este deschisa vizitatorilor.

Pestera Chauvet
Pestera Chauvet
Pestera Chauvet

11. Tadrart Acacus

Libia, 12.000 i.Hr.

Desi au supravietuit timp de 14.000 de ani in desertul Sahara din sudul Libiei, pastrandu-se destul de bine, picturile rupestre de la Tadrart Acacus sunt amenintate serios. Incepand cu anul 2009, vandalismul a fost o problema permanenta, acestea fiind vopsite cu spray sau si-au sculptat oamenii initialele in stanci.

Picturile rupestre de la Tadrart Acacus reflecta mediul in schimbare din desertul Sahara, care avea o clima mult mai umeda cand au fost create picturile. Imprejurimile erau verzi, cu lacuri si cu paduri, cu turme mari de animale salbatice, asa cum ne demonstreaza picturile de animale precum girafe, elefanti sau struti.

Tadrart Acacus
Tadrart Acacus

10. Laas Geel

Somalia, 18.000 i.Hr.

Laas Geel este un complex de pesteri si adaposturi in stanci situat in nord-vestul Somaliei, care contine unele dintre cele mai vechi picturi rupestre de pe continenul african. Cele mai vechi picturi de aici au fost datate ca avand aproximativ 20.000 de ani vechime, ele reprezentand vaci, caini domestici, oameni si chiar si o girafa, fiind un indicator clar al importantei animalelor pentru oamenii din acele vremuri.

Picturile de aici sunt cunoscute localnicilor de foarte multa vreme. De-abia la inceputul anilor 2000 un grup de arheologi francezi a inceput sa le studieze si facandu-le cunoscute lumii intregi.

Pesterile se afla in regiunea autonoma Somaliland, o zona relativ sigura de vizitat, dar in care industria turistica se afla abia in primele etape de dezvoltare. Pesterile Laas Geel se afla pe un platou, la aproximativ 950 de metri deasupra nivelului marii.

Denumirea “Laas Geel” se poate traduce “unde se adapau candva girafele”.

Laas Geel
Laas Geel

9. Serra da Capivara

Piaui, Brazilia, 23.000 i.Hr.

Serra da Capivara este un parc national din Brazilia, facand parte din patrimoniul UNESCO din 1991. Are cea mai mare si mai veche concentratie de picturi rupestre din America, fie ca vorbim de America de Nord sau America de Sud.

Picturile descoperite infatiseaza animale, copaci, ritualuri si scene de vanatoare, aratand cu ce se ocupau oamenii preistorici pentru a supravietui.

Unii oameni de stiinta sunt de parere ca cele mai vechi picturi rupestre gasite aici au fost create acum 25.000 de ani. Momentan nu exista suficiente dovezi, vechimea aceasta intrand in conflict cu data acceptata in prezent a primelor asezari umane in America.

Serra da Capivara
Serra da Capivara
Serra da Capivara

8. Pestera Inotatorilor

Egipt, 8.000 i.Hr.

Pestera Inotatorilor se afla in Egipt si a fost descoperita in 1933 de catre exploratorul maghiar László Almásy. Numele pesterii este dat de picturile rupestre descoperite, infatisand oameni cu picioarele indoite, ca si cum ar inota.

Pe langa oameni mai sunt infatisate si animale, cum ar fi hipopotami si girafe.

Avand in vedere ca pestera se afla in desertul Sahara, oamenii de stiinta au inaintat diverse ipoteze pentru a explica pozitiile oamenilor infatisati, cum ar fi faptul ca un mare lac sau un rau a existat aici in vremuri preistorice, inainte de desertificare.

Pestera Inotatorilor a devenit celebra si datorita cartii “Pacientul englez” a lui Michael Ondaatje si a filmului de Oscar cu acelasi nume, realizat dupa carte in 1996. Mai multe informatii despre film gasiti pe IMDB apasand aici.

Parti din pestera au fost avariate, dar autoritatile locale au reusit sa impiedice daunele provocate de vizitatori, angajand ghizi.

Pestera inotatorilor
Pestera inotatorilor

7. Pestera Magura

Belogradchick, Bulgaria, 6.000-2.000 i.Hr.

Pestera Magura este una dintre cele mai mari pesteri din Bulgaria, situata in partea de nord-vest a tarii. Desi vechimea nu este la fel de mare ca a altor situri arheologice din lista noastra, este o pestera de o importanta deosebita, aici gasindu-se peste 700 de desene.

Desenele au fost realizate cu guano (excremente de liliac) si sunt reprezentati oameni care vaneaza si danseaza, o mare varietate de animale, cum ar fi vaci, caini, pasari de mari dimensiuni, precum si motive geometrice: linii paralele, linii in zigzag, romburi, cercuri etc.

Pe peretele pesterii Magura exista si un calendar solar cu 366 de zile si cinci festivaluri ale oamenilor de atunci, aratandu-ne cat de sofisticata era societatea acelor vremuri.

Este cel mai vechi calendar solar descoperit pe continentul european.

Pestera Magura
Pestera Magura
Pestera Magura
Pestera Magura
Pestera Magura

6. Pestera Cueva de las Manos

Santa Cruz, Argentina, 9.300 i.Hr.

Cueva de las Manos este situata in Patagonia, in partea de sud a Argentinei.

Numele pesterii se traduce prin “Pestera mainilor”, primind acest nume datorita sutelor de contururi de maini pictate pe peretii pesterii. Majoritatea mainilor reprezentate sunt maini stangi. Vechimea picturilor a fost calculata cu ajutorul ramasitelor de tevi din os folosite pentru pulverizarea vopselei.

Pigmentii minerali naturali precum oxidul de mangan sau oxidul de fier au fost utilizati pentru prepararea culorilor.

Contururile mainilor au fost realizate in jurul anului 5.000 i.Hr. In pestera mai sunt reprezentate si animale terestre, pasari si modele geometrice, precum si scene de vanatoare, acestea fiind acolo inainte de picturile mainilor.

Pestera a fost explorata prima data in 1949 si a fost inclusa in patrimoniul UNESCO in 1999.

Pestera Cueva de las Manos
Pestera Cueva de las Manos
Pestera Cueva de las Manos
Pestera Cueva de las Manos

5. Ubirr

Parcul National Kakadu, Australia, 40.000 i.Hr.

Ubirr este un grup de stanci din Parcul National Kakadu, o zona protejata din nordul Australiei.

Unele picturi au o vechime de aproximativ 42.000 de ani, fiind infatisate animale, precum broaste testoase, pesti sau alte animale terestre, precum si schelepe de animale, scene de vanatoare sau ritualuri. Parcul contine peste 5.000 de situri arheologice.

Majoritatea picturilor au fost realizate in ultimii 2.000 de ani, cea mai recenta datand din anul 1986, dar aborigenii care au trait aici inca de acum 65.000 de ani aveau obiceiul de a picta peste alte picturi.

Picturile din Ubirr sunt de o importanta incredibila, spunand istoria oamenilor din Australia, din timpuri preistorice si pana la primul contact cu colonisti si exploratori.

Ubirr
Ubirr
Ubirr

4. Pestera Coliboaia

Bihor, Romania, 33.000-30.000 i.Hr.

Pestera Coliboaia este situata in Parcul National Apusei, in Bihor, si contine cele mai vechi picturi rupestre din Europa Centrala descoperite pana acum. Datarile cu carbon au rezultat ca aceste picturi ar avea peste 30.000 de ani.

Pestera a fost mentionata in literatura inainte de anul 1900, dar de-abia in 1982 a fost studiata. Pestera a fost relativ necunoscuta pana in anul 2009 cand au fost descoperite picturi rupestre.

Picturile si desenele reprezinta animale, realizate in carbune negru. Printre animalele desenate amintim bizoni, ursi si rinoceri, dar si animale neidentificate inca. Rinocerii erau rari acum 30.000 de ani, unii cercetatori nefiind convinsi de vechimea acestor picturi rupestre.

Un element comun al multor desene este faptul ca sunt reprezentate doar capetele animalelor.

Pestera Coliboaia
Pestera Coliboaia
Pestera Coliboaia
Pestera Coliboaia

3. Pesterile Maros-Pangkep karst

Sulawesi, Indonezia, 43.500 i.Hr.

Pesterile Maros-Pangkep de pe insula indoneziana Sulawesi au atras foarte multa atentie deoarece aici au fost identificate picturi rupestre cu o vechime de peste 40.000 de ani, conform datarii cu Carbon 14.

Daca aceasta datare este corecta, acest lucru ar insemna ca oamenii care au trait aici au creat picturile acestea inaintea celor create de europeni in Franta si Spania.

In pesteri s-au gasit contururi de maini asemanatoare celor din pestera Cueva de las Manos din Argentina.

Pe langa aceste contururi s-au mai gasit si reprezentari de animale si scene de vanatoare. Inca exista aici multe pesteri care nu au fost studiate, precum si picturi care nu au  fost inca datate.

In 2021, o imagine din pestera Leang Tedongnge, din acest complex de pesteri, a fost datata ca avand o vechime de 45.500 de ani, fiind astfel cea mai veche pictura rupestra cunoscuta momentan.

Pesterile Maros-Pangkep
Pesterile Maros-Pangkep

2. Pestera Altamira

Cantabria, Spania, 34.000 i.Hr.

Dupa ce a vizitat Pestera Altamira, Picasso a spus “dupa Altamira, totul este decadenta”. Nu se insela, reprezentarile din aceasta pestera fiind printre cele mai mari opere de arta create vreodata.

Pestera este renumita pentru arta rupestra parietala preistorica, avand desene in carbune si picturi policrome ale faunei locale si contururi de maini.

Situl arheologic a fost descoperit in 1868 de catre Modesto Cubillas si studiate ulterior de Marcelino Sanz de Sautuola. Initial, societatea stiintifica s-a indoit de veridicitatea acestora deoarece calitatea picturilor este uluitoare si chiar l-a acuzat pe Marcelino de fals. Abia in 1902, la 34 de ani de cand au fost descoperite, picturile au fost recunoscute ca fiind autentice.

Picturile s-au pastrat foarte bine deoarece au fost ferite de intemperii si datorita faptului ca intrarea in pestera a fost blocata acum 13.000 de ani. Intre timp, din cauza dioxidului de carbon eliberat de vizitatori, picturile au inceput sa se deterioreze.

Administratorii pesterii Altamira au creat, in schimb, o replica identica a acesteia, pentru a permite unui numar mai mare de vizitatori sa o admire.

Daca sunteti interesati de aceste picturi rupestre, exista si un film intitulat “Altamira”, cu Antonio Banderas, despre viata lui Marcelino si despre descoperirea pesterii. Mai multe detalii despre film puteti gasi pe IMDB apasand aici.

Pestera Altamira
Pestera Altamira
Pestera Altamira

1. Pesterile Lascaux

Franta, 15.000 i.Hr.

Supranumita “Capela Sixtina preistorica”, Pesterile Lascaux din sud-vestul Frantei sunt un complex de pesteri reprezentand unele dintre cele mai impresionante si cunoscute picturi rupestre din lume.

Acestea sunt estimate la o vechime de 17.000 de ani, majoritatea fiind la o distanta considerabila de intrare, probabil fiind nevoie de lumanari pentru a fi create. In acest complex exista peste 2.000 de picturi rupestre.

Cea mai faimoasa zona este Sala Mare a Taurilor, unde sunt infatisati tauri, cai si caprioare. Unul dintre tauri are o lungime de 5,2 metri, fiind cea mai mare reprezentare rupestra a unui animal gasita pana acum.

Imaginile au fost descoperite in 1940 de un grup de adolescenti, iar pestera a fost desemnata sit al Patrimoniului Mondial UNESCO in 1979.

Din pacate, Lascaux este acum inchis publicului din cauza faptului ca picturile au inceput sa se estompeze si s-a descoperit mucegai in pestera. Calatorii curiosi trebuie sa se multumeasca cu Lascaux II, o replica identica a picturilor din cele mai mari sali ale pesterii, aflat la 200 de metri distanta de adevarata pestera.

Pesterile Lascaux
Pesterile Lascaux
Pesterile Lascaux
Pesterile Lascaux

Rezumat

Exista sute de situri arheologice in care s-au descoperit picturi rupestre, dar acestea 15 consider ca merita sa fie in top datorita frumusetii si importantei lor.

Descoperirile acestor picturi ne ofera o ocazie rara de a privi in trecut si in stilul de viata al oamenilor din acele vremuri. Picturile rupestre sunt marturie a vietilor predecesorilor nostri si sunt o sursa bogata de istorie.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.