Din ce culori se face verde. Nu este chiar asa de simplu

Iti pot spune foarte usor ca amestecand albastru cu galben vei obtine verde. Dar ce verde? Verdele a fost intotdeauna o culoare greu de tinut in frau de catre incepatori. Poate fi din cauza ca e greu de perceput verdele. Sau poate din cauza ca exista foarte multe variatii de verde.

“Iti vor vinde mii de nuante de verde. Verde de Verona si verde smarald si verde cadmiu si orice fel de verde v-ar placea, dar niciodata “acea” nuanta de verde.”

Pablo Picasso

Obtinerea unui verde nu difera de obtinerea oricarei alte culori secundare. Va voi invata, mai jos, din ce culori se face verde si, mai ales, ce culori sa folositi pentru a crea un verde aprins.

Din ce culori se face verde?

Se stie ca verde se obtine din albastru si galben. Cel putin asa ne spune teoria. Daca nu sunteti familiarizati cu amestecurile de baza, puteti citi acest articol in care veti gasi toate informatiile de care aveti nevoie pentru a intelege teoria culorilor.

Ce verde obtin din ce galben si din ce albastru?

In schimb, intrebarea corecta nu este “din ce culori se face verde?”, ci “ce nuanta de verde vei obtine amestecand galben si albastru?”. Ca pictori, nu avem un galben sau un albastru absolut. Avem variatii de culori, cum ar fi albastru ultramarin, albastru cobalt, galben ocru, galben cadmiu si tot asa.

Aceste culori apartin fie familiei albastre, fie familiei galbene, dar fiecare din aceste culori are o tendinta spre o anumita culoare.

De exemplu, albastru ultramarin tinde spre rosu, in timp ce albastrul de mangan tinde spre galben. Pentru a obtine un verde aprins trebuie sa amestecati un albastru si un galben care sunt mai aproape de verde pe roata culorilor, deci mai reci, dupa cum se vede in imaginea de mai jos.

In teorie, galbenul mai rece va avea mai mult albastru in compozitie si va tinde spre verde. Galbenul cald va avea mai mult rosu in compozitie si va tinde mai multe spre portocaliu.

Daca amestecati un galben cald si un albastru cald, avand in vedere ca ambele contin rosu, veti obtine un verde murdar.

Ca si culori, pentru a obtine un verde intens incercati sa amestecati Cadmium yellow light (Galben deschis cadmiu) cu un Manganese blue (Albastru de mangan).

La polul opus, pentru un verde plictisitor, apropiat de gri, amestecati Yellow ochre (Galben ocru) cu Ultramarine blue (Albastru ultramarin).

Rezumat si sfaturi despre cum sa folositi verde in picturile voastre

Trebuie sa tineti cont ca, pentru a obtine culori aprinse, trebuie sa amestecati culori cu o saturatie ridicata.

Evitati sa aveti toate cele 3 culori primare in amestecul pentru verde. Trebuie sa amestecati doua culori apropiate de culoarea verde pe roata culorilor.

Din pacate, culorile nu sunt atat de simple incat sa poti lua un rosu, un galben sau un albastru si sa obtii culorile curcubeului, asa cum este in teorie. Asta nu inseamna ca trebuie sa te descurajezi.

Citeste acest articol si vei gasi o multitudine de informatii despre culorile primare, secundare si tertiare, ton si subton, tendinde si multe altele, explicate pe intelesul oricui.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.