Am fost si eu aceasta situatie si m-am intrebat: oare sa pictez peste pictura veche sau sa o iau de la capat pe o panza noua? Nu exista un raspuns corect. Se poate picta peste o pictura veche, asa cum se poate incepe si pe o panza noua.
Daca totusi te intrebi cum este mai bine, iti recomand sa continui sa citesti. Vei afla ce sa faci pentru a picta peste o pictura veche, ce riscuri sunt si ce ai putea face cu o pictura veche daca doresti sa o iei de la capat pe o panza noua.
Cuprins
Ce trebuie sa stii inainte sa pictezi peste o pictura veche
Inainte sa te hotarasti daca este o idee buna sa pictezi peste o pictura veche, trebuie sa tii cont de cateva lucruri. Ai o pictura in curs la care te chinui de cateva zile. Adaugi cate un pic aici, cate un pic acolo, te indepartezi de ea, revii, analizezi si parca nu e ceea ce trebuie. Intre timp culorile s-au uscat si nu le mai poti potrivi, sa continui de unde ai ramas.
Si iti spui “o iau de la capat”.
Ti se pare o idee buna, dar ai luat in calcul timpul pe care l-ai petrecut deja? Sau banii investiti in culori si altele? Oare va fi la fel suprafata? Nu e mai bine sa faci altceva cu vechea pictura?
Inainte sa te apuci sa pictezi cu alb peste, ar trebui sa stii urmatoarele:
- Nu poti folosi culori diluate
Din cauza ca straturile deja sunt suprapuse si uscate, picturile diluate nu se vor suprapune la fel. In plus, straturile diluate vor fi semitransparente, ceea ce va evidentia nuantele de dedesubt.
- Suprafata pe care pictezi nu va fi la fel
Acrilicele se vor comporta diferit. Nu vor alune la fel, nu se vor prinde pe panza la fel de usor si de discret.
- Pierzi din stralucirea suprafetei
Cand pictezi un substrat direct pe panza, trebuie sa fie aplicat un strat destul de gros incat sa fie semi-opac, dar destul de subtire incat sa treaca putina lumina, pentru ca acrilicele sa capete stralucire. In momentul in care pictezi peste o pictura veche, pierzi aceasta stralucire. Nici nu poti picta un alt substrat pentru ca panza nu va mai absorbi culoarea.
- Suprafata va avea aspectul de creta
Suprafata va avea aspect de creta cand vei picta peste, indiferent cu ce culoare acoperi vechea pictura.
- Suprafata va fi alunecoasa
Din cauza ca acrilicele sunt pe baza de plastic, acestea vor forma o suprafata tare, lucioasa si alunecoasa. Nu vei putea picta bine peste aceasta suprafata.
- Iti va lua timp
Va trebui sa aplici minim 2 straturi de culoare peste vechea pictura pentru a avea siguranta ca ai acoperit tot. Cat aplici straturile si astepti sa se usuce, vei pierde timp.
- Te va costa
Dupa cum spuneam mai sus, va trebui sa aplici minim 2 straturi de culoare. Acestea vor trebui sa fie nediluate. In functie de marimea picturii, te va costa cativa lei.
- Nu picta cu ulei peste acrilice sau invers
Nu doresti sa pictezi cu acrilice peste ulei sau ulei peste acrilice pentru ca straturile se vor descuama sau exfolia.
Cum sa pictezi peste o pictura veche
Daca totusi te hotarasti sa pictezi peste o pictura veche, gasesti mai jos pasii pe care trebuie sa-i urmezi.
Smirgheluieste pictura veche
Secretul folosirii unei picturi vechi este pregatirea panzei. Cel mai usor (si cu rezultatele cele mai bune) este sa folosesti smirghel. Da, smirghel. Acrilicele se plastifica in momentul in care se intaresc. Daca aplici straturile de vopsea direct peste, dupa cum am spus mai sus, vei intamina diferite probleme.
Cel mai bine este sa smirgheluiesti suprafata cu un smirghel fin, prin miscari circulare. Vei dori sa obtii o suprafata neteda, uniforma.
Atentie la praful care se creeaza. Cel mai bine este sa efectuezi operatiunea afara. Daca te hotarasti sa faci acest lucru in interior, sa ai la indemana un aspirator.
Ai grija sa nu smirgheluiesti prea tare, sa nu ajungi la panza.
Aplica grund gesso
Cand cumperi panze, acestea vin cu 3 straturi de gesso deja aplicate. Aceasta operatiune trebuie sa o faci acum, dupa smirgheluire. Avantajul este ca poti adauga putina culoare si astfel vei avea deja un fundal.
Sa spunem ca doresti sa pictezi o creanga de mar inflorita, pe un fundal albastru (ca cea de mai jos). Poti sa adaugi cerulean blue sau ultramarin blue in gesso si sa obtii deja fundalul pentru urmatoarea pictura.
Atentie la tipul de gesso. Trebuie sa aplici un gesso special pentru mediul de pictura folosit. Daca pictezi in acrilice, trebuie un gesso pentru acrilice.
Cum sa refolosesti o panza deja pictata
Acum sa ne gandim daca se merita. Sa spunem ca te-ai hotarat sa pictezi peste o pictura veche. Procesul, imperfect cum este, consta in smirgheluire, timp, gesso, din nou timp, vopsea peste, atentie la imperfectiuni, iar rezultatul poate fi asa si asa. Eu zic ca nu se merita, mai ales daca esti incepator. Ce poti face in schimb este:
- Lasa-i pe copii sa picteze peste vechea pictura
Sau ii poti indruma sa continue pictura de unde ai ramas. Indiferent ce alegi, ei se vor bucura, vor exersa si vor avea o activitate recreativa si creativa in acelasi timp.
- Creeaza o pictura abstracta
Poti crea o pictura abstracta peste vechea pictura. Astfel nu mai trebuie sa smirgheluiesti sau sa-ti bati capul cu pasii de mai sus. Poti crea graffiti sau orice doresti. Vezi aici 20 de idei de picturi abstracte, daca ai nevoie de inspiratie.
- Pastreaza pictura ca referinta a progresului
Poti invata din greseli. Poti vizualiza progresul artei tale daca vei pastra picturile vechi, neterminate.
- Creeaza aceeasi pictura, din nou
Poti incepe aceeasi pictura, pe care chiar sa o termini, si le poti expune pe amandoua. Astfel, vei crea doua opere de arta in care, in prima pictura vei arata privitorilor mijlocul procesului, iar in a doua pictura, tabloul final. Il vei trece pe privitor prin procesul tau de creatie.
Concluzii
Avand in vedere procesul greoi prin care transformi o pictura veche intr-o panza numai buna de pictat, eu prefer sa folosesc o panza noua. In schimb, ideile prin care poti refolosi o pictura sunt foarte bune si te vor ajuta sa te impaci cu ideea ca nu ti-a iesit pictura sa cum te asteptai. Din orice semi-esec poti invata ceva si, la fel de important ca rezultatul final, este si procesul de creatie.
Cateva recomandari de la mine
Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.
Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.
Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.
Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.
Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.
Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.