Cum agati un tablou pe perete? 8 metode usoare

Nu-i asa ca un perete gol parca te striga sa-l “imbraci”? Poate ai terminat o pictura de care esti foarte mandru sau poate ti-ai cumparat un tablou sau un goblen, si vrei sa umpli peretele. Acum vin intrebarile: cum sa agat tabloul sa reziste mult timp pe perete? Cum as putea sa-l agat fara sa gauresc peretele? Daca-l gauresc, cu ce sa-l gauresc? Ce materiale am nevoie pentru a agata un tablou pe perete?

Mai jos vei gasi informatii utile pentru a agata un tablou pe perete.

Ustensile necesare

Indiferent de metoda aleasa, ai nevoie de cateva ustensile de baza. Unele dintre ele probabil stau prin sertare prin casa ta:

Aceste ustensile te vor ajuta sa parcurgi cu usurinta pasii de mai jos.

Sfaturi pentru agatarea corecta a tablourilor pe perete

Nu exista un ghid pentru a agata un tablou pe perete, dar exista cativa pasi pe care iti recomand sa-i urmezi. Te poti ghida dupa sfaturile de mai jos pentru a-ti usura munca:

  1. Masoara panza/tabloul.
  2. Cantareste tabloul (unele sisteme de mai jos se gasesc in functie de greutatea suportata).
  3. Curata peretele inainte sa agati tabloul.
  4. Masoara de doua ori locul unde doresti sa amplasezi tabloul.
  5. Masoara distanta de la podea pana la mijlocul tabloului. De asemenea, masoara distanta de la de piesele de mobilier pana la mijlocul tabloului. Recomandarea mea este sa amplasezi tabloul la inaltimea ochilor si la cel putin 20 cm deasupra unei piese de mobilier.
  6. Muta piesele de iluminat sau de mobilier (daca se poate) din jurul locului in care doresti sa amplasezi tabloul. De exemplu, daca ai un scaun, birou, lampadar, nu te intinde peste/pe langa ele, muta-le si continua-ti treaba.
  7. Amplaseaza protectii adezive pe perete, pentru a se sprijini pe ele pictura. Daca ai un tabloul fara rama, acesta e posibil sa lase urme pe perete, de aceea e bine sa apelezi la protectii adezive.
  8. Daca pictura are sub 60 cm pe orizontala, poti agata tabloul intr-un singur punct si regleaza-l cu nivela. Nu are rost sa folosesti doua puncte (de exemplu doua cuie) pentru ca trebuie sa fie perfect batute pentru a fi drepte.

Mai jos iti voi enumera cele 8 metode prin care poti agata un tablou pe perete

8 metode pentru a agata un tablou pe perete

Acum ca esti pregatit cu ustensilele si sfaturile de mai sus, sa vedem ce metode ai putea folosi pentru a agata un tablou pe perete, cu sau fara a face gauri.

Cuie

Nu puteam incepe lista cu altceva. Cuiele functioneaza pentru picturile de dimensiuni mici si medii.

Materiale suplimentare necesare:

  • Ciocan
  • Cuie

Foloseste cuie de calitate, de otel. Cuiele se potrivesc pentru peretii din caramida, rigips, dar nu si pentru peretii din beton.

Nu bate cuiul prea adanc si nici din foarte multe miscari. Una-doua miscari sunt de ajuns, nu vrei ca gaura creata de cui sa fie prea larga si instabila. Daca ai o pictura pe panza, fara rama, trebuie doar sa sprijini tabloul pe cui.

Le poti gasi la orice magazin de bricolaj.

Dibluri

Daca vorbim de pereti de rezistenta, de beton, lucrurile se complica putin.

Materiale suplimentare necesare:

  • Rotopercutor
  • Dibluri de beton

Si pe acestea le poti gasi la orice magazin de bricolaj, dar nu recomand aceasta metoda. Este anevoioasa si vei lasa gauri mari in perete.

Agatatoare cu dinti

Agatatoarele cu dinti se prind pe spatele tabloului. Acestea se gasesc in diferite dimensiuni, prin urmare alege una potrivita pentru marimea tabloului.

Materiale suplimentare necesare:

  • Ciocan
  • Cuie (daca nu sunt incluse in pachet)
  • Agatatoare cu dinti

Amplaseaza agatatoarea pe mijlocul tabloului, folosind ruleta, si bate cuiele. Poti gasi astfel de agatatori la Dedeman.

Agatatorile cu dinti sunt potrivite pentru tablourile de dimensiuni mici spre medii.

Agatatoare din alama

Sistemul de prindere este asemanator cu cel al agatatoarelor cu dinti, doar ca prinderea se realizeaza in 3 puncte (cuie, holsuruburi) si trebuie fixate obligatoriu pe mijlocul tabloului.

In functie de felul in care doresti sa prinzi tabloul, materialele suplimentare de care ai nevoie sunt:

  • Ciocan/Masina de insurubat
  • Cuie/Holsuruburi

Si pe acestea le poti gasi la Dedeman.

Agatatoare in forma de J

Agatatoarele in forma de J sunt potrivite pentru tablourile de mari dimensiuni, in care lungimea este mai mare decat inaltimea. Acestea se prind de perete in una sau doua cuie/holsuruburi. Pentru a le prinde usor si drept, foloseste creionul pentru a marca locul unde trebuie sa dai gaurile si nivela pentru a te asigura ca sunt drepte.

Materiale suplimentare necesare:

  • Ciocan/Masina de insurubat
  • Cuie/Holsuruburi

Si pe acestea le gasesti tot la Dedeman.

Agatatoare cu inel

Agatatoarele cu inel sunt foarte populare pe la expozitiile de arta, dar vei fi surprins cat de usor le poti instala si tu. Carligele se infileteaza pe rama. Ai nevoie de doua agatatoare cu inel si nailon de pescuit. Avantajul acestor agatatoare cu inel este faptul ca poti ajusta inaltimea din nailon pentru a agata tabloul la inaltimea dorita.

Materiale suplimentare necesare:

  • Agatatoare cu inel
  • Nailon

Agatatoarele cu inel pot fi gasite la orice magazin de bricolaj, cu ar fi la Dedeman.

Carlige adezive

Carligele adezive sunt perfecte daca nu doresti sa gauresti peretii. Le gasesti la Dedeman si sunt de sarcini diferite. Acestea, de exemplu, suporta 0.5 kg, mai mult decat suficient daca e vorba de o pictura pe panza, fara rama.

Sunt foarte usor de lipit pe perete, sunt albe si sunt ascunse in spatele tabloului.

Pentru aplicarea acestor carlige cat mai bine, nu uita sa curati peretele bine inainte de aplicare si sa aplici carligul conform instructiunilor. Avantajul acestor carlige adezive de la Tesa este faptul ca pot fi indepartate usor de pe perete, fara sa se ia varul, si pot fi utilizate ulterior pe un alt perete.

In acest video va explica cei de la Tesa exact cum se folosesc carligele adezive:

Sistem tip arici

Avantajul sistemului cu arici pentru tablouri este faptul ca se aplica usor si tablourile stau fixe. Daca nu vrei ca animalutele sau copiii sa dea peste tablouri (mai ales daca tabloul are si sticla), poti folosi acest sistem.

Insa nu te zgarci cu ele, foloseste cate sunt necesare, patru, sase, opt, in functie de dimensiunile tabloului. Le poti gasi aici.

Concluzii

Depinde de preferintele fiecaruia cum isi agata tablourile, dar sigur una dintre aceste metode se potriveste si pentru tine. Preferata mea e numarul 7, carligele adezive de la Tesa, dar am picturi agatate pe pereti si cu ajutorul cuielor si cu ajutorul diblurilor.

Acum ca stii cum sa agati un tablou pe perete este important sa ai ce agata. Nicio metoda nu este gresita, gresit este sa ai un tablou si sa nu te bucuri de el. Nu sta, agata!

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.