Tehnica pouring – Ghid complet pentru incepatori (CU IMAGINI)

Există foarte multe modalitati prin care putem aborda orice forma de arta. Este bine sa fii indrumat, mai ales daca esti incepator. In acest ghid vei gasi toate informatiile necesare pentru a putea crea tablouri incantatoare folosind tehnica pouring.

Iti recomand sa parcurgi tot articolul pentru a afla care sunt materialele necesare pentru pouring, ce tehnici poti sa incerci si care sunt avantajele si dezavantajele tehnicii pouring.

Ce este pouring?

Pouring-ul cu acrilice este o tehnica a artei abstracte prin care artistii toarna vopsea acrilica fluida pe o suprafata, creand arta. Pouring-ul, alaturi de cerneala pe baza de alcool si arta cu rasina, este considerata “arta fluida”.

Pentru a deveni lichida incat sa poata fi turnata, vopseaua acrilica este amestecata cu un mediu potrivit pentru aceasta tehnica. In urma amestecului, vopseaua acrilica poate fi turnata, in diferite moduri, pe o panza, care apoi poate fi inclinata in diferite directii. In urma acestor gesturi vopseaua se amesteca si creeaza niste urme si decoruri foarte greu de obtin prin tehnici simple (de exemplu, poti obtine un decor de marmura).

Mediul respectiv are si rolul de a mari timpul de uscare al acrilicelor. Vei reusi astfel sa “modelezi” acrilicele cu usurinta.

Doar imaginatia te poate limita. Poti turna vopseluri acrilice de culori diferite, pe rand, direct pe panza, sau le poti adauga pe rand intr-un pahar pe care apoi il poti rasturna pe panza. Poti folosi site, palnii, lantisoare, poti sufla dupa ce torni acrilicele pe panza si multe alte obiecte si modalitati prin care poti misca acrilicele astfel incat sa obtii ce efecte doresti.

Iata mai jos un efect de mare, vazut de sus, creat de sotia mea.

pouring

Materiale necesare pentru pouring

Indiferent de tehnica folosita, materialele de baza pentru pouring sunt cam aceleasi. Vei avea nevoie de vopsea, un mediu pentru pouring si o suprafata de pictat. Pentru anumite efecte mai adaug la lista si ulei siliconic.

Mai jos este lista si cateva informatii despre fiecare dintre materialele necesare pentru pouring:

Vopseluri acrilice

Principalul ingredient este, evident, vopseaua acrilica. Vei avea nevoie de diferite culori acrilice. Fiind vorba de turnat vopseaua pe o suprafata, vei folosi o cantitate destul de mare de vopsea. Nu trebuie sa folosesti anumite vopseluri acrilice.

culori acrilice

Nu conteaza daca sunt pentru artisti sau pentru studenti. Eu folosesc Maimeri/Polycolor. Daca nu ai mai pictat in acrilice, cumpara cele mai ieftine vopseluri pe care le gasesti si experimenteaza. Ai si posibilitatea de a cumpara seturi de culori acrilice pentru tehnica pouring.

Mediu pentru tehnica pouring

Mediul este special conceput pentru diluarea vopselurilor acrilice fara a modifica intensitatea culorilor, ci doar consistenta. Vopselurile acrilice sunt formate din pigmenti, liant si apa. Pigmentul da culoarea, liantul si apa dau consistenta. Mediul pentru pouring este acelasi lucru cu liantul din compozitia acrilicelor

Acrilicele se pot dilua si cu apa in loc de pouring, dar nu este recomandat. Pot aparea crapaturi pe suprafata picturii dupa ce se usuca. In plus, vopseaua isi va pierde din aderenta.

Un mediu bun pentru pouring este floetrolul. Acesta are un finisaj mat, se amesteca usor cu vopseaua, se usuca lent si nu creeaza un strat prea gros pe panza.

Suprafata de pictura

Ca si in cazul picturii clasice, poti picta pe aproape orice suprafata. Acest lucru se datoreaza versatilitatii acrilicelor. Poti picta pe panza de in sau de bumbac, pe lemn, carton, plastic sau chiar sticla. Pe unele suprafete fine, cum ar fi sticla, este posibil sa se decojeasca vopseaua.

pouring

Cel mai bine este pe panza pentru ca are aderenta potrivita. 

Ulei siliconic

Desi exista multe elemente care sunt necesare pentru a crea o pictura prin pouring (culoarea, textura, detaliile etc), niciun element nu este mai cautat si apreciat ca formarea celulelor, iar acestea se realizeaza cu uleiul siliconic. Uleiul siliconic nu este un material obligatoriu pentru pictura pouring, dar e bine de avut.

Poti crea efecte incredibile cu el. Efectul de celule este foarte cautat si apreciat si nu se poate obtine fara uleiul siliconic. Daca nu gasesti ulei siliconic pentru pouring poti folosi si WD40 sau lapte de cocos. Trebuie doar sa gasesti un recipient potrivit prin care poti picura substanta aleasa pe vopseaua acrilica.

Materiale auxiliare

Pe langa materialele de mai sus, in functie de tehnicile folosite, e posibil sa mai ai nevoie si de alte materiale, cum ar fi: pahare de unica folosinta, cutit pentru pictura, apa, betisoare pentru a amesteca vopselurile, cearceafuri, manusi chirurgicale, servetele.

Consistenta si reteta pentru un pouring profesionist

Indiferent de tehnica folosita, vei dori sa ai vopselurile pregatite de fiecare data la fel. Desi sunt nenumarate feluri in care poti crea un amestec bun pentru pouring, iti recomand sa folosesti urmatoarea reteta daca esti incepator:

  • Vopsea acrilica (1 parte)
  • Floetrol (2 parti)
  • Apa distilata (1 parte; apa de la robinet sau apa plata va afecta felul in care curge vopseaua)
  • Optional – Ulei siliconic (cateva picaturi)

Daca urmezi aceasta reteta vei avea aceeasi consistenta de fiecare data si nu vei avea parte de surprize. Consistenta va fi de sirop de artar sau miere calda. Pe masura ce capeti experienta poti “umbla” cantitatile retetei.

pouring

Avantajele si dezavantajele pouring-ului

Pouring-ul are si avantaje si dezavantaje, ca orice hobby de altfel. Inainte sa te apuci de pouring, iti voi da cateva sfaturi pentru a sti la ce sa te astepti

Avantajele pouring-ului

  1. Este potrivita pentru incepatori. Nu ai nevoie de multa tehnica sau de ani de studii, poti picta prin aceasta tehnica oricand. Ai nevoie doar de materiale. Efectele create sunt cele care dau frumusetea.
  2. Timpul realizarii unui tablou este redus. La un tablou clasic pot lucra si 10 de ore in mai multe sesiuni. Un tablou prin tehnica pouring, de aceleasi dimensiuni, il pot realiza si in 2 ore. Prin urmare, este potrivit pentru cei care nu au mult timp la dispozitie pentru pictura.
  3. Este potrivit pentru copii. Daca doriti sa-i introduceti pe copii in arta picturii, atunci pouring-ul sigur le va capta atentia. Este vorba de vopsea care curge si de multa culoare si mizerie. Normal ca le place.
  4. Nu ai nevoie de multe materiale. Ai nevoie doar de cele trei materiale enumerate mai sus. Nu ai nevoie de paleta pentru amestecat culorile sau de pensule.
  5. Te vei distra. Este o activitate distractiva si relaxanta in acelasi timp. Nu trebuie sa te gandesti nici la rezultatul final, nici la felul in care potrivesti culorile.
  6. Rezultatul final. Vei obtine o suprafata aproape tridimensionala si vei reusi sa creezi efecte aproape imposibil de creat prin pictura clasica.

Dezavantajele pouring-ului

  1. Costurile materialelor. Desi nu ai nevoie de pensule sau de paleta pentru amestecarea culorilor, vei avea nevoie de vopsele acrilice. Stratul de vopsea va fi gros. Vei avea nevoie de multa culoare.
  2. Mizeria. Ai nevoie de un spatiu potrivit pentru pictura pouring pentru ca vei face multa mizerie. Ai nevoie de cateva cearceafuri pe care sa curga vopseaua cand ajunge in marginea panzei.
  3. Timpul de uscare. Dureaza mult pana se usuca o pictura pouring. In functie de grosimea vopselei, poate dura si pana la 16 ore. De obicei, eu las pictura la uscat peste noapte.

Tehnici de baza pentru pouring

Imaginatia nu are limite, dar, daca nu stii de unde sa incepi, iata cateva tehnici pentru pouring.

Pouring traditional

Pouring-ul, in forma sa de baza, inseamna crearea de culori fluide cu ajutorul unu mediu si aplicarea lor pe o suprafata. Pouring-ul traditional asta inseamna, fara alte materiale, fara nimic sofisticat. De aici ar trebui sa incepi daca esti nou in pouring.

pouring

Tehnica cercurilor

Se aseamana cu pouring-ul traditional, doar ca acrilicele sunt turnate una peste alta, in forma de cercuri. Cercurile pot fi aliniate, la intamplare sau chiar in modele, ca la X si 0.

Tehnica paharului

Dupa cum sugereaza si numele, vei avea nevoie de un pahar. In acesta vei turna culorile una peste alta, fara sa le amesteci cu ceva. Dupa ce umpli paharul cat ai nevoie, il intorci direct pe panza si lasi vopseaua ca curga. In functie de locul de pe panza unde torni vopseaua, vei obtine diferite efecte. 

Atentie cand intorci paharul sa nu sara vopseaua din el.

Tehnica strecuratorii

Plaseaza o strecuratoare de paste pe panza si toarna vopsea acrilica diluata in ea. Vopseaua va curge prin gauri pe panza. Vei obtine un efect incredibil, hipnotizant.

Tehnica palniei

Ca si in cazul de mai sus, aici poti folosi o palnie prin care sa torni vopseaua pe panza. Poti misca palnia pe panza, in diferite locuri, cu aceeasi culoare, sau poti aplica vopseaua in spirala, invartind palnia in timp ce curge vopseaua.

Tehnica sforii

Cu ajutorul unei sfori sau a unui lant, poti obtine efectul unei flori de orhidee. Introdu sfoara sau lantul in vopseaua acrilica si aseaz-o pe panza, in forma de S. Apoi, prinde-o de un capat, trage-o spre exteriorul panzei si admira efectele. Iti recomand sa folosesti tehnica peste o panza nearga si folosind culori vii.

Tehnica balonului

Pune vopsea intr-o farfurie, umfla un balon si introdu-l in vopsea. Apoi, preseaza balonul pe panza si vei vedea cat de imprevizibil esta pouring-ul.

Tehnica paiului

Dupa ce torni vopseaua pe panza o poti sufla cu ajutorul unui pai in ce directie doresti, Te va lua ameteala la un moment dat, asa ca nu uita sa faci pauze.

Dupa ce ai incercat cateva dintre tehnicile prezentate mai sus, vei avea destula experienta pentru a incerca si alte tehnici. La o simpla cautare pe youtube vei descoperi zeci de tehnici, care mai de care mai ciudata si mai de efect.

Sfaturi pentru incepatori in pouring

  1. Fa-ti un plan de la inceput. Mai exact, gandeste-te ce culori doresti sa folosesti, ce tehnica folosesti si unde vei aplica vopselurile.
  2. Lucreaza la un singur tablou. Incearca sa rezisti tentatiei de a lucra la mai multe tablouri in acelasi timp.
  3. Amesteca-ti acrilicele cu mediul de la inceput. Vopseaua amestecata cu mediu se usuca greu, deci poti amesteca diferite culori, le poti lasa in pahare si le poti folosi la timpul lor.
  4. Uita-te la videouri si ia notite. Vei gasi sute de videouri pe Youtube si vei avea de unde sa te inspiri.
  5. Experimenteaza. Indiferent ce gasesti in videouri, sigur nu sunt acoperite toate tehnicile care pot fi folosite in pouring. Posibilitatile sunt nelimitate.

Concluzii

Dupa cum vezi mai sus, am scris de cateva ori “experimenteaza”. Aceasta este cheia tehnicii pouring. Si sa ai curaj.

Sper sa-ti fie de folos articolul de mai sus si sa te incurajeze sa incepi si tu pictura, fie ca e vorba de pouring sau de cea clasica. Daca doresti sa stii mai multe despre pictura acrilica clasica, iti recomand acest articol in care vei afla care sunt culori acrilice perfecte pentru incepatori.

pouring

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.