20 idei pentru a crea picturi abstracte simple sau complexe

Daca vrei sa creezi si tu picturi abstracte, simple sau complexe, trebuie sa tii cont de urmatoarele componente de baza: textura, culoare si compozitie.

Arta abstracta este controversata. E greu sa fim obiectivi cand o privim sau o analizam si multa lume spune “Pot sa fac si eu asta”. Intrebarea care-mi vine in minte este “De ce nu faci atunci?”. Un alt comentariu des intalnit este “Si un copil poate face asta”. Corect, un copil o poate face, dar nu o intelege. Nu toata lumea intelege arta abstracta si, din moment ce ai ajuns pe aceasta pagina, presupun ca-ti place.

Mai departe iti voi spune ce trebuie sa ai in vedere cand creezi picturi abstracte si precum si 20 de idei pentru a crea picturi simple abstracte si a-ti da motivatia de care ai nevoie pentru a incepe astazi.

Cele 3 componente de baza ale picturii abstracte

Textura

Cand treci cu mana peste un tablou clasic nu vei simti mare lucru. Vei simti uniformitatea panzei.

Cand vorbim de picturi abstracte, textura este foarte importanta. Este cea care face ca pictura sa iasa in evidenta. Pentru a crea textura recomand acrilicele pentru picturi abstracte, sunt foarte versatile. Poti crea diferite texturi prin diferite moduri, dar cea mai simpla tehnica este aplicarea acrilicelor in straturi groase.

Sa nu pici in plasa si sa aplici diferite tehnici pentru a crea textura. Simplitatea este cheia. Daca vrei sa incerci diferite texturi, mai bine iei o panza si exersezi pe ea, nu pe pictura pe care ai de gand sa o agati pe perete.

Culoarea

Culorile sunt foarte importante in pictura abstracta, pentru ca le observi prima data. Nu folosi toate culorile pe care le ai la dispozitie. Foloseste o paleta formata doar din cateva culori si amesteca-le inainte, nu le folosi direct din tub sau din borcan.

Gandeste-te la locul in care va fi expusa pictura si la ce tonuri doresti sa folosesti. Daca doresti sa creezi o pictura abstracta simpla pentru dormitor atunci nu este indicat sa folosesti culori complementare, pentru ca sunt pline de energie.

Daca nu stii ce sunt culorile complementare sau de ce trebuie sa ai grija cand le folosesti in pictura, iti recomand acest articol.

Compozitia

Chiar si o pictura abstracta are nevoie de un punct focal, un punct spre care se indreapta privirea. Daca tu nu creezi un punct focal, atunci acesta se va forma singur si s-ar putea sa nu-ti placa. Daca folosesti forme geometrice, de exemplu, ai grija unde si cum le plasezi.

20 de idei pentru a crea picturi abstracte simple sau complexe

Daca nu ai mai pictat de mult (poate din scoala) sau vrei sa te apuci de pictat, dar crezi ca nu ai talent, incearca pictura abstracta. Avantajul picturii abstracte este ca poti picta sentimentele si trairile.

Mai jos vei regasi cateva idei simple pentru a crea picturi abstracte, idei cu rezultate neasteptate pe care le poti aplica mai ales cand esti in pana de idei.

Foloseste telefonul si fotografiile

Un mod simplu de a crea inspiratie este sa folosesti telefonul si diferitele functii ale acestuia de a edita fotografiile. Le poti edita in atat de multe feluri.

Eu obisnuiesc sa fotografiez diferite obiecte, cu diferite forme si texturi si sa ma joc cu editorul foto al telefonului pentru a crea o fotografie abstracta. Incearca si tu si, ulterior, pune-o pe panza cu ajutorul acrilicelor. Iata 3 imagini cu aceeasi cladire din Oradea.

Lasa muzica sa te ghideze

Eu foloseste muzica oricand pictez, dar, de obicei, muzica relaxanta, lina. In schimb, atunci cand pictez abstract, imi pun muzica in functie de ce doresc sa pictez si de ce culori folosesc. Incearca si tu, lasa ritmul sa dicteze miscarile pensulei.

Nu picta pe alb

Poate suna ciudat, pentru ca oricum trebuie sa pictam pe panza. Eu ma refer la faptul ca poti aplica o culoare de fundal inainte de a te apuca de pictura. Poti cumpara o panza neagra, de exemplu, ceea ce va reprezenta o provocare.

Poti aplica un strat mai lichid de vopsea acrilica si poti lasa acrilicele sa se scurga pe panza. Foloseste-ti imaginatia pentru a crea un fundal naucitor. Indiferent ca vorbim de pictura abstracta sau nu, eu oricum recomand aplicarea unui substrat.

Creeaza picturi semi-abstracte

Poate ca nu ai incredere in aptitudinile tale de a crea o pictura complet abstracta. Alternativa este sa creezi o pictura semi-abstracta. De exemplu, pictura de mai jos creata de sotia mea, Anca, reprezinta un apus sau un rasarit. Este destul de usor de inteles de toata lumea, are textura si a fost creata in stil semi-abstract.

Sfat: Daca esti incepator, iti recomand sa incepi cu un apus sau cu un rasarit. Este o compozitie simpla si de efect.

Foloseste diferite forme ale panzei

Tot sotia mea a creat si pictura de mai jos. Cand am ajuns la magazinul local de pictura si a vazut forma rotunda a panzei a spus imediat “o vreau”, stiind deja ce vrea sa picteze. Pictura a fost realizata prin tehnica pouring, dar poti folosi orice tehnica.

Poti cauta panze de pictura rotunde, patrate, lungi si inguste, panze care sa surprinda prin forme si dimensiuni.

Invarte panza

Ce zici ca, dupa ce pictezi un sfert sau jumatate de tablou, sa intorci panza si sa continui sa pictezi?! Sau sa pictezi ceva din camera si, la un moment dat, sa intorci panza si sa pictezi altceva din camera peste?

Este o idee atat de simpla de a picta abstract si totusi atat de distractiva. Vei avea culori si texturi diferite si vei picta si forme usor de recunoscut, astfel incat sa fie si ceva familiar pentru privitor.

Uita regulile

Jackson Pollock isi folosea tot corpul cand picta. Poti folosi si tu miscari ample, scurte, energice. Poti stropi panza, poti picura vopsea, sunt atat de multe tehnici. Lasa imaginatia sa-si faca de cap.

Sfat: Foloseste o periuta de dinti pentru a stropi culoare pe panza.

Foloseste colaje

Daca ai prin casa fotografii, ziare, reviste sau caiete vechi, le poti folosi in pictura abstracta. Decupeaza diferite forme si lipeste-le pe panza. Apoi poti aplica vopsea acrilica pe langa sau peste ele. Vei adauga textura si elemente inedite picturii. 

Sfat: Poti folosi chiar si pagini dintr-o carte de telefon sau din caiete sau manuale din generala sau liceu.

Adauga si elimina culoare

O idee foarte simpla pentru a crea picturi abstracte este sa elimini culori. Nu ma refer aici la a corecta greseli, ci, atunci cand stergi un strat sau o culoare, ramane urma acesteia pe panza. Astfel, vei aplica straturi subtile de culoare.

Sfat: La fiecare cateva aplicari de culoare, sterge o urma. Aplica 2-3 straturi, sterge una, aplica din nou si tot asa.

Foloseste materiale de pictura mari

Cu cat este mai realista pictura, cu atat pensulele sunt mai mici. Eu cand vreau sa castig expresivitate trec la materiale mari pentru pictura si incerc urmatoarele: panza mare, pensule mari (peste 1,5 cm), cutit de pictura mare, vopsea multa, miscari largi. Pierd din controlul, dar castig in sugestivitate.

Renunta la materialele clasice

O alta idee simpla pe care eu am incercat-o si ti-o recomand este sa renunti la materialele clasice de pictura si sa folosesti ce gasesti prin casa pentru a aplic vopseaua: carti de credit, perii, tacamuri de unica folosinta, pensule pentru var, bidinele, bureti etc. Poti folosi chiar si degetele.

Le poti folosi pe toate, in ce ordine doresti si cum iti vine. Foloseste-te de instinct.

Sfat: Incearca sa te uiti prin camera si sa identifici cel putin cinci obiecte cu care poti aplica vopseaua pe panza.

Foloseste diferite medii si materiale

In afara de acrilice, poti folosi multe alte medii de pictura si multe alte substante si materiale. Poti folosi nisip, creta, poti stropi panza cu cafea si multe altele. Poti sa lipesti scotch, sa pictezi peste si pe langa, apoi dezlipeste scotch-ul si vei avea linii perfect drepte intr-o pictura abstracta.

Sfat: Daca vrei sa pictezi un apus la mare, picteaza norii si cerul si asteapta sa se usuce culorile. Apoi lipeste scotch acolo unde va fi linia orizontului si picteaza marea. La sfarsit, cand vei dezlipi scotch-ul, linia orizontului va fi dreapta.

Foloseste-ti mana non-dominanta

Poate ca nu-ti va placea aspectul naiv si incomod al picturii, dar, crede-ma, rezultatul te va surprinde. Vei reusi sa creezi linii ciudate, dar care au caracter. Incearca sa rezisti tentatiei de a reveni la a folosi mana dominanta si picteaza cu aceeasi viteza cu care pictezi in mod normal.

Sfat: Poti picta jumatate de tablou cu mana stanga si jumatate cu mana dreapta. Picteaza fundalul si planul secund cu mana non-dominanta si cu mana dominanta poti picta prim-planul.

Foloseste regula 60/30/10

Poti imprumuta acest sfat din design. Foloseste in mare o culoare, putin din alta culoare si un strop din a treia culoare. Mai exact, 60% o culoare, 30% alta culoare, 10% alta culoare. Te poti folosi de caracteristicile culorilor, prin folosirea unei culori calde, a unei culori neutre si a unei culori reci.

Foloseste o mana de culori

Stiu ca, in pictura abstracta, cand aparent nu ai restrictii, iti vine sa folosesti toate culorile din lume. Trebuie sa te abtii. Poti crea o pictura din diferite tonuri de albastru sau doar din culori calde.

Sfat: Alege trei culori, cu trei tonuri diferite: inchis, mediu, deschis. Foloseste culoarea cu ton inchis pentru punctul focal, iar celelalte doua culori peste tot prin tablou. Poti folosi putin din culoarea deschisa peste sau in jurul culorii inchise, pentru a crea contrast.

Inchide ochii

Stoarce acrilice pe paleta, baga pensula in ele, inchide ochii si picteaza. Atat de simplu. Vei capata incredere, te vei descatusa, vei picta din instinct si vei avea o surpriza cand vei deschide ochii si-ti vei admira opera.

Estompeaza pictura

O alta idee simpla pentru pictura abstracta este sa estompezi culorile spre margine, fie spre negru, fie spre alb. Poti face acest lucru pe toate marginile sau doar intr-o margine. Simplitatea este cheia aici.

Incepe cu alb si negru

Daca esti incepator in pictura abstracta, iti recomand sa incepi cu alb si negru. Este mai putin intimidant si te vei putea concentra pe compozitie si pe forme. Incepe cu forme simple.

Uneste puncte

Daca iti place geometria, sigur iti va placea aceasta idee. Marcheaza puncte pe panza (recomand mai mult de 5), apoi uneste-le prin linii drepte sau ondulate. Acum umple formele create, folosind diferite medii, culori sau texturi. Este o idee foarte buna si pentru a-i invata pe copii sa picteze, prin joaca.

Combina cat mai multe idei

Si ultima idee: combina idei. Poti combina doua sau mai multe idei din cele de mai sus pentru a crea ceva deosebit.

Ca sa intelegi ce vreau sa spun, uite o idee: lipeste o banda de scotch peste panza, dintr-un capat in altul, alege trei culori deschise, inchide ochii si aplica 4-5 linii, deschide ochii, sterge a cincea linie, dezlipeste scotch-ul, schimba mana, aplica alte cateva linii, toate acestea pe o panza rotunda, neagra.

Concluzii

Arta abstracta iti ofera libertatea de care ai nevoie. Iti va da culoare sentimentelor si va fi ceva ce doar tu vei intelege pe deplin. Va fi secretul tau.

Acum ai toate armele necesare pentru a picta abstract. Poate vei picta chiar urmatorul tablou care va fi agatat deasupra canapelei.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.