Ce vopsea se foloseste pentru pictura pe perete

Pictura pe perete poarta numele de pictura murala, fiind practicata de zeci de mii de ani, de cand oamenii preistorici au pictat animale si scene din viata de zi cu zi pe peretii pesterilor. Desi in Italia se afla cele mai celebre picturi murale, avem si noi picturi murale. Le gasiti in cea mai apropiata biserica sau manastire. “Judecata de Apoi” de pe peretele Manastirii Voronet este, probabil, cea mai celebra pictura murala din tara noastra.

dav

Daca doriti si voi sa creati o pictura pe perete, dar nu stiti ce vopsea sa folositi, ce materiale aveti nevoie sau ce anume sa pictati, cititi mai jos si veti afla toate informatiile necesare.

Ce vopsea se foloseste pentru pictura pe perete

Daca ne referim la peretii interiori, exista doua etape de pictura. De fapt, e la fel ca in pictura pe panza.

Prima etapa e pictarea zonelor de dimensiuni mari (cerul, marea, o pajiste, un deal etc). Pentru acestea puteti folosi vopsea lavabila colorata, dar mata. Nu folositi vopsea lavabila lucioasa, nu va avea aderenta necesara.

Pictand zone mari cu vopsea lavabila este mult mai ieftin decat sa folositi acrilice si veti acoperi o suprafata mai mare si mult mai repede.

A doua etapa e pictarea detaliilor. Pentru detalii va recomand sa folositi acrilice pentru baie, bucatarie sau alte zone cu umiditate ridicata, iar pentru camera copilului puteti folosi culori non-toxice pe baza de apa.

Pictura de mai jos este facuta de sotia mea pe peretele nostru din dormitor cu acrilice de la Maimeri si, dupa cum se vede, arata foarte bine. Pictura a fost facuta acum 3 ani si nu s-a deteriorat deloc.

Avantajele acrilicelor pe perete sunt multiple si nu pot fi ignorate: au o foarte buna rezistenta in timp, se pot curata cu apa dupa ce se usuca, culorile sunt vii si aluneca foarte frumos si usor pe vopsea lavabila.

Daca doriti sa pictati un perete exterior, va recomand spray-uri pentru graffiti. Acestea au o rezistenta foarte buna in timp, mai ales la intemperii si schimbari de temperatura, si sunt usor de aplicat.

Ce materiale va trebuie pentru a picta pe perete

Trebuie sa va ganditi ca un perete este o panza mai mare. Ce va trebuie pentru o pictura pe panza, va trebuie si pentru o pictura pe perete, doar ca in dimensiuni mai mari.

Veti avea nevoie de urmatoarele materiale:

  • pensule (puteti folosi pensule pentru zugravit)
  • unelte de zugravit daca aplicati vopsea lavabila
  • culori acrilice
  • banda adeziva de hartie
  • o paleta pentru amestecarea culorilor
  • apa
  • servetele de hartie
  • un taburet sau un scaun bun
  • vernis
  • bureti, sabloane, pensula de machiaj (in functie de tehnica folosita)

Sa nu uitati sa folositi masca, manusi si ochelari de protectie. Nu este de joaca cu ele, sunt toxice.

Cum sa pregatiti peretele si camera inainte de a picta

Merita sa pregatiti peretele si camera inainte de a va apuca de pictura. Veti economisi timp si va veti putea concentra doar la pictaa. Pentru pictura de mai sus nu am avut nevoie de reparatii, peretele era numai bun de pictat.

Cel mai important lucru este sa fie uscat peretele. Daca peretii au goluri, fisuri sau au o vechime foarte mare, poate ar fi bine sa faceti niste reparatii inainte.

O idee foarte buna, daca peretele prezinta fisuri, sa pictati ceva sa ascundeti fisurile sau sa le scoateti in evidenta prin pictura. Daca peretii sunt in regula, trebuie doar curatati de murdarie sau de praf.

In ceea ce priveste camera, acoperiti piesele de mobilier si parchetul/gresia cu folie de plastic. Nu ati vrea sa scapati vopsea acrilica pe canapea, ca nu veti reusi sa o curatati. 

Daca pictati pana la tocul unei usi sau a unei ferestre, sa acoperiti usa cu banda adeziva de hartie.

 Cel mai important lucru este sa fie uscat peretele. 

Ce tehnici puteti folosi pentru a picta pe perete

Aici interveniti voi. Puteti picta simplu, asa cum o faceti pe panza. Nu trebuie sa inovati, peretele va va ajuta.

In principiu, puteti folosi orice tehnica pe care o folositi pe panza. Puteti picta in cutit, cu pensule mari, cu pensule mici, in ce culori doriti, sau puteti folosi banda adeziva de hartie pentru a crea picturi abstracte. Daca aveti nevoie de inspiratie, puteti vedea in acest articol cateva idei simple de picturi pe perete.

In plus, desi vorbim despre pictura pe perete, nu trebuie sa va limitati la aceasta. Puteti picta si usile din lemn, ferestrele din lemn, chiar si ramele ferestrelor de termopan. Ganditi-va la usa de la balcon care nu mai este cum era, sau la usa din camera copilului, care poate fi un drum catre un teren de basm.

Cateva tehnici care-mi vin acum in minte pentru picturi murale sunt:

  • Folosirea buretilor

Puteti folosi bureti pentru a da impresia de textura. Puteti picta norii de pe cer sau frunzele dintr-un copac. In functie de dimensiunile picturii, puteti folosi chiar si bureti de bucatarie.

Pentru a folosi cu succes aceasta tehnica, imbibati buretele in apa, stoarceti apa, scufundati usor buretele in vopsea, apoi stergeti excesul cu un servetel de bucatarie. Nu vreti ca buretele sa aiba vopsea in exces. 

  • Folosirea unei pensule de stippling

Prin aceasta tehnica puteti obtine texturi frumoase si detalii, dar la scara larga.

De exemplu, pentru a picta un camp verde, puteti folosi si alte culori peste verdele campiei, aplicate prin aceasta tehnica. Puteti picta un verde pentru campie, apoi, dupa ce s-a uscat, pictati un galben-verzui peste.

Cat timp a doua culoare este umeda, tamponati vopseaua umeda cu o pensula pentru stiplling. Continuati pana cand incepe sa iasa in evidenta stratul uscat de dedesubt.

La sfarsit ar trebui sa obtineti un camp cu diferite nuante de verde, scaldat in lumina galbena a soarelui.

  • Folosirea unor sabloane

Aceasta tehnica este destul de usor de folosit, chiar si daca nu aveti abilitati dezvoltate de a picta. Puteti cumpara sabloane cu animale, litere, copaci, planete, aproape orice. Puteti chiar sa va faceti propriile sabloane.

Pentru aceasta tehnica, lipiti bine sabloanele cu banda adeziva de hartie si pictati fara grija. Aproape fara grija, pentru ca trebuie sa fiti atenti sa nu se adune vopsea la marginile sablonului.

Ce greseli sa evitati cand pictati pe perete

Pentru un proces lin si pentru un rezultat cel putin satisfacator, va recomand cateva sfaturi care va vor scuti de probleme.

  • Acoperiti bine suprafetele pentru a nu regreta mai tarziu. In pictarea peretilor, pregatirea este foarte importanta. Nu va grabiti. 
  • Aveti grija la copii sau la animale curioase in timp ce pictati. Nu ati vrea sa va chinuiti cateva ore, apoi sa va treziti cu o urma de manuta sau de labuta pe undeva pe pictura.
  • Aveti grija, daca folositi apa pentru a dilua acrilicele, sa nu picurati pe jos vopsea sau sa se prelinga pe perete. Spre deosebire de panza, peretele este vertical si curge mai usor vopseaua de pe el.
  • Aerisiti incaperea in timp ce lucrati si dupa ce terminati, pentru a se usca bine.
  • Priviti pictura de la diferite distante si din diferite unghiuri. Departati-va de perete dupa fiecare etapa sau cat de des simtiti nevoia, pentru a privi pictura in ansamblu. Este o suprafata de dimensiuni mari, nu e de ajuns sa va distantati jumatate de metru, cum este cazul in pictura pe panza. In plus, veti observa daca ceva nu este in regula, daca se prelinge vopsea, daca formele nu sunt cele corecte sau daca nu se indreapta pictura spre imaginea pe care v-o doriti.

Pentru a evita acest lucru, aplicati vopseaua in miscari circulare in margini.

Cum pastrati o pictura pe perete

Dupa ce ai terminat pictura pe perete si esti multumit de rezultat, parca vrei sa se pastreze pentru cat mai mult timp, nu? Mai ales ca nu e o pictura pe panza, nu poti sa o iei si sa o duci in alta camera.

Pentru a pastra pictura pentru cat mai mult timp trebuie sa aplici un vernis, lichid sau la spray. Pentru raportul corect dintre apa si lac, verificati ce scrie pe ambalaj.

In ceea ce priveste modul de aplicare, daca folositi vernis lichid, incepeti dintr-un colt al picturii si aplicati vernisul cu pensula in forma de X-uri. 

Concluzii

Pictura pe perete este extrem de satisfacatoare. Va va face sa va simtiti ca un Michelangelo in miniatura, iar peretele va deveni Capela voastra sixtina. Daca urmati sfaturile de mai sus veti descoperi ca este, posibil, mai usor de pictat pe perete decat pe panza.

Sper ca v-a placut si v-a inspirat. Acum ca stiti ce vopsea se foloseste pentru pictura pe perete puteti sa incercati si voi.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.