Din ce culori se face mov. Iata ce nu ai invatat la scoala

Mixarea culorilor poate fi complicata fara notiunile de baza. Mai jos va prezint cateva informatii folositoare la inceput de drum cu privire la ce culori trebuie sa amestecam pentru a obtine mov.

Ce culoare este mov?

Mov este culoarea violet pal. Mai exact, este violet, la care se adauga alb. Numele vine din franceza, de la cuvantul “mauve”, care inseamna “nalba”. Florile de nalba sunt de culoare mov. Multe flori salbatice pe care le numim albastre sunt, de fapt, mov.

Din ce culori se face mov?

Movul este pozitionat intre rosu si albastru pe roata culorilor. Mai specific, este intre roz si violet. Mov este, de fapt, o nuanta de violet. Violet sta la baza tuturor nuantelor de lavanda, liliac si mov.

Deci, din ce culori se face mov? Raspunsul simplu este: movul se obtine din albastru, putin rosu si un strop de alb. Movul este, in fapt, un violet mai deschis. Atentie la cantitatea de alb adaugata, prea multa si culoarea se transforma in lavanda.

Scurt istoric despre culoarea mov

Culoarea mov a fost prima data mentionata in anii 1700. In design, folosirea culorii mov semnifica tinerete, lux, regalitate si feminitate, datorita faptului ca florile de nalba (“mauve” in franceza, florile de la care vine denumirea “mov”) cresc primavara.

Pana in anii 1850, panza era vopsita folosind materiale vegetale. Pentru acest lucru, plantele trebuiau cultivate, materialele vegetale trebuiau importate, vopseaua trebuia extrasa si panza trebuia vopsita.

Desi se foloseau varza rosie, sfecla rosie sau radacina de cicoare, culorile fiind destul de intense, acestea isi pierdeau din intesitate dupa cateva spalari. De asemenea, se extompau cand erau expuse la soare.

In 1856, un chimist pe nume William Henry Perkin, a creat un reziduu de culoare mov, din greseala. Acesta incerca, de fapt, sa descopere un remediu pentru malarie.

Nuanta descoperita a devenit rapid foarte apreciata, fiind foarte populara in anii 1890. Movul este considerat de istorici drept “culoarea care a schimbat lumea”, deceniul 1890-1900 fiind cunoscut drept “deceniul mov”.

Mov in design?

Datorita asocierii cu primavara movul a devenit asociat cu feminitatea. Asta din cauza ca primavara este anotimpul in care natura revine la viata, lucru asociat cu fertilitatea femeilor.

De asemena, este o culoare asociata cu regalitatea datorita relatiei dintre mov si violet, violetul fiind o culoare foarte rara, greu de obtinut si foarte scumpa, pe care doar membrii roiali si-o permiteau.

Mov pal apare si in rasarit sau apus, fiind o nuanta versatila pentru un design in stil tropical sau marin. In teatru, movul este chiar folosit pentru a crea iluzia unui apus. Puteti combina movul cu alb sau cu bej, adaugand accente de albastru sau de negru si, neaparat, impreuna cu plante cu frunze verzi. Va veti transpune la mare.

Pentru un stil cottage, putin rustic, va recomand sa utilizati mov impreuna cu verde muschi, galben auriu si alb pur. Avand in vedere ca movul este o culoare des intalnita primavara, va puteti ajuta de elemente florale mov sau chiar de flori mov. Stilul rustic este complet acum.

Daca doriti un stil clasic, movul este perfect. Camerele traditionale, victoriene pot fi puse in evidenta cu un perete mov in sufragerie, hol de intrare sau orice alt spatiu unde se doreste un aspect rafinat, dar primitor.

Movul poate fi pus in evidenta cu ajutorul texturii. Catifeaua, matasea texturata sau ornamentele extravagante, toate mov, pot fi puse in evidenta prin folosirea acestora langa nuante bogate de auriu antic vor avea ca rezultat un interior plin de farmec si de sarm.

Semnificatii ale culorii mov

Mov este nuanta feminitatii, a tineretei, dar si a decadentei. Stimuleaza sentimentul de puritate si de devotament. De asemenea, intensifica sentimentul de renastere, specific primaverii.

Movul este pentru romantici, pentru cei care si-au pastrat felul copilaresc in care privesc lumea. Movul este o culoare mai putin intensa decat violet, prin urmare este apreciata de cei care nu doresc sa iasa prea mult in evidenta. Oamenii discreti, dar care au simtul artistic dezvoltat, considera mov o culoare potrivita pentru ei, fiind atrasi mai mult de partea abstracta a culorii.

Culoarea mov este culoarea folosita de unii catolici din Brazilia pentru a reprezenta moartea sau doliul. In Tailanda si in unele parti din India este culoarea pe care o poarta cei care si-au pierdut sotul sau sotia, in timpo ce ceilalti participanti la inmormantare poarta negru.

In schimb, in Statele Unite ale Americii, Inima Purpurie este una dintre cele mai mari distinctii care se pot acorda unui militar, culoarea reprezentand curajul si sacrificiul.

In literatura, expresia “proza violet” este o expresie care descrie literatura extrem de imaginativa, uneori predispusa la exagerare sau chiar la minciuni.

Psihologia culorii mov

Culoarea mov apare rar in natura, prin urmare este considerata misterioasa. Ca multe alte culori, sentimentele pe care le evoca culoarea mov se datoreaza adesea asocierilor culturale.

Violet/Mov si regalitatea

Violetul, si implicit movul, este asociat cu regalitatea si bogatia. In timpuri antice, culoarea mov era foarte greu de obtinut, din cauza ca nu este prea des intalnita in natura. Resursele necesare pentru a o crea erau greu de gasit si, normal , costisitoare. Prin urmare, tesaturile de culoare mov sau violet erau foarte scumpe si numai oamenii de vaza si le permiteau.

In jurul anului 1200 IH, locuitorii orasului Tir din Libanul actual au inceput sa produca vopsea purpurie zdrobind cochiliile unui mic melc de mare, culoarea devenind cunoscuta ca “violet tirian”. A fost atat de cunoscuta si de apreciata aceasta culoare incat a fost mentionata atat in “Iliada” lui Homer cat si in “Eneida” lui Vergilius.

In vremuri mai apropiate de timpuri noastre, culoarea a fost folosita de catre Regina Elisabeta a II-a la incoronarea ei din 1953.

Cum sunt cei care poarta mov?

Purtarea culorii mov arata un temperament rezervat, dar expresiv. Nu este o culoare asociata cu tendintele actuale ci, mai degraba, cu tendinte din trecut sau viitor, aratand caracterul abstract si visator al celui care poarta hainele mov.

Purtarea culorii mov este o afirmatie a persoanei respective ca prioritar este gustul si nu moda. Exceptie fac, desigur, perioadele in care mov este chiar la moda.

Culoarea preferata mov – ce personalitate ai?

Cei care au mov ca si culoare preferata sunt rezervati, avand un caracetr introvert. Le plac conceptele abstracte si au o fascinatie pentru spiritualitate si misticism.

De obicei, acestia au dorinte artistice si creative puternice, fiind in acelasi timp romantici. Nu se concentreaza pe a fi populari sau pentru a obtine un anumit statut social. 

Combinatii de mov cu alte culori

Movul merge foarte bine cu auriu, castaniu, visiniu, chiar si negru, in special in design interior.

Culoarea complementara a lui mov

Movul este un violet la care adaugam alb. Culoarea complementara a lui violet este galben. Prin urmare, culoarea complementara a lui mov este galben-portocaliu.

Mov si violet in arta

Foarte multi pictori au folosit mov in picturile lor. Vermeer si Cézanne sunt doar cativa pictori de renume care au folosit mov sau violet cu mare succes, mai ales pentru umbre.

In aceasta pictura realizata in 1894, Cézanne foloseste cu maiestrie atat violet cat si mov alaturi de culori contrastante puternice, cum ar fi galben lamai. Violetul inchis este folosit pentru umbrele brute, violetul deschis pentru umbrele slabe, iar movul pentru zonele in care lumina loveste masa pe care se afla fructele.

Paul Cézanne – Natura statica cu mere (1894)

Rezumat

Acum ca stii ce sa amesteci pentru a obtine mov, poti sa-l folosesti fara probleme in picturile tale. Il poti inconjura de culori complementare pentru a-l scoate in evidenta. Te astept cu un comentariu mai jos despre felul in care folosesti tu movul in picturi.

Sursa foto

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.