Din ce culori se face portocaliu. Nu este chiar asa de simplu

Pentru a combina cu succes culori ai nevoie de cateva notiuni de baza. Mai jos va prezint cateva informatii folositoare la inceput de drum cu privire la ce culori trebuie sa amestecam pentru a obtine portocaliu.

Ce culoare este portocaliu?

Portocaliul este o culoare stralucitoare, care iese in evidenta. Este situata intre rosu si galben pe roata culorilor, fiind o culoare secundara. Portocaliul este o culoare calda, folosita adesea in elementele de atentionare, datorita intensitatii ei.

Din ce culori se face portocaliu?

Un portocaliu clasic este obtinut, in teorie, din amestecarea culorilor rosu si galben. Pentru pictura, design sau moda, este necesar sa stii ce tip de portocaliu doresti. Doresti un portocaliu pal sau unul vibrant?

Daca doresti un portocaliu pal, atunci trebuie sa amesteci doua culori pale, chiar reci. La acestea poti adauga alb, daca vrei sa-si piarda si mai mult din luminozitate.

Poti experimenta pornind de la un galben cadmiu si un rosu cadmiu, combinand proportii diferite din ele. Vei obtine, astfel, diferite nuante de portocaliu.

Scurt istoric despre culoarea portocaliu

Portocala (fructul) a avut un impact major in multe culturi antice inainte de folosirea culorii portocaliu. Acest lucru a condus si la popularitatea culorii de-a lungul timpului, aceasta dand o impresie de caldura si indrazneala. Artistii au folosit des culoarea portocaliu, indiferent ca vorbim de portocaliu auriu sau intens.

Egiptenii au folosit un mineral pentru a crea o frumoasa nuanta de galben-portocaliu pe care o foloseau in decorarea camerelor mortuare.

Interesant! Mineralul care se folosea pentru obtinerea culorii portocaliu este toxic, continand arsenic. Chinezii il foloseau pentru alungarea serpilor.

Romanii foloseau un alt mineral, la fel de toxic, pentru a obtine portocaliu.

Portocaliul a fost folosit in arta in fiecare secol. In secolul XVI, cand comerciantii portughezi au adus portocali din Asia in Europa, europenii au observat asemanarea dintre culoare si fruct si astfel, culoarea care inainte era denumita galben-rosu, a primit numele de portocaliu.

Deci, daca va intrebati ce a aparut mai intai, culoarea sau fructul, acum stiti. Culoarea a fost denumita dupa fruct.

Portocaliu in design interior?

Portocaliul este o culoare plina de energie. In forma ei atenuata, portocaliul este culoarea toamnei. Pentru ca este asociata cu schimbarea anotimpurilor, portocaliul poate reprezenta schimbarea in general. De asemenea, portocaliul este asociat cu creativitatea.

Portocaliul, deoarece este asociat cu fructul a carui denumire a imprumutat-o, este, de asemenea, asociat si cu sanatatea si vitalitatea.

In design, portocaliul este culoarea considerata “sora mai mica” a rosului. Este mai prietenoasa pentru ochi si astfel, mai usor de lucrat cu ea.

Portocaliul in design interior incurajeaza distractia, interactiunea sociala, stimuleaza pofta de mancare si reprezinta abundenta.

Bineinteles, impactul portocaliului este dat de nuanta acestei culori. Un portocaliu mandarina, din cauza faptului ca are mai mult rosu in compozitie, nu va rezona cu toata lumea.

Saturatia va influenta intensitatea calitatilor psihologice pe care le vei resimti. Sentimentele sunt diferite cand ne uitam la un portocaliu mandarina si la un portocaliu caisa sau portocaliu dovleac.

Daca doresti un stil retro, ar trebui sa folosesti portocaliu spre maro. Pe acestea le poti combina cu accente de turcoaz. Deoarece albastrul este culoarea complementara a portocaliului, acesta va face portocaliul mai intens.

Pentru un aspect mai relaxant, dar in acelasi timp proaspat si distractiv, poti combina portocaliu cu galben.

Cat priveste camerele in care se potriveste portocaliul, alege nuantele intense pentru bucatarie sau camere de distractie, poate chiar si in living.

Nuantele lejere de portocaliu, precum tonurile de somon, piersica sau caisa, sunt potrivite pentru dormitor. Procentul de roz face ca aceste nuante sa fie mai sexi, romantice si senzuale. 

Portocaliul poate fi folosit cu succes si ca accent intr-o camera, alaturi de gri cald sau verde atenuat, pamantiu. 

Semnificatii ale culorii portocaliu

Felul in care vedem portocaliul in societate ne influenteaza felul in care percepem aceasta culoare. Daca o asociezi cu o seara de toamna, atunci vei percepe culoarea cu o anumita pozitivitate.

Portocaliul este perfect pentru situatii in care este nevoie de culori stralucitoare. Conurile de trafic, vestele si jachetele de siguranta sunt portocalii tocmai din acest motiv.

Prizonierii sunt imbracati in portocaliu, in anumite tari. Olanda a adoptat portocaliul drept culoarea natiunii lor, nationala de lor de fotbal fiind denumita “portocala mecanica”.

In Asia, portocaliul este vazuta ca fiind o culoare religioasa, calugarii budisti purtand haine portocalii.

Psihologia culorii portocaliu

Culoarea preferata protocaliu – ce personalitate ai?

Cei care prefera portocaliul tind sa fie spirituali, spontani, optimisti si indrazneti. Au nevoie de distractie, varietate si stimulare. Le place sa se implice in diferite proiecte, isi asuma diverse sarcini si gandesc liber. Nu pot lucra la capacitate maxima daca sunt ingraditi, au nevoie de flexibilitate in alegerea modului in care isi indeplinesc sarcinile.

Daca ai culoarea preferata portocaliu, atunci:

  • Esti extrovert/a si prietenos/oasa, iti place sa intalnesti oameni noi si esti sociabil/a.
  • Gandesti pozitiv, esti optimist/a.
  • Mintea iti este in prezent, rareori te gandesti la trecut.
  • Esti atent/a la detalii.
  • Din cauza faptului ca esti sociabil/a, iti este greu sa te apropii de o singura persoana.
  • Uneori poti fi egoist/a, neluand in calcul sentimentele celorlalti.

Ce culori se potrivesc cu portocaliu

Ne vom uita mai jos la unele culori care se potrivesc cu portocaliu, mai ales in functie de nuantele de portocaliu folosite.

Portocaliu + alb

Poate poti trece usor cu vederea peste alb cand vine vorba de portocaliu, dar portocaliul si albul sunt culori care se potrivesc foarte bine impreuna. Acestea formeaza o combinatie de culori apetisanta, sic. Poti folosi combinatia in spatii mici, unde portocaliul nu poate deveni coplesitor.

Portocaliu + galben + rosu

Aceasta combinatie de culori aduce aminte de vara, de soare si de creme de plaja. Pentru a difuza usor energia, puteti adauga accente de roz, plasate strategic. 

Portocaliu + rosu

Se spune despre culori sa isi plac vecinii de pe roata culorilor, dar isi iubesc culorile contrare. Portocaliul si rosul sunt vecini pe roata culorilor. Diferentele subtile de caldura le fac unice in felul lor. Nu foloti portocaliu si rosu in mod egal.

Portocaliu + rosu + mov

Daca alegi portocaliu, alegi energie. Poti reduce usor aceasta energie prin combinarea portocaliului cu vecinele sale mai putin profunde. Vei obtine astfel o paleta frumoasa, colorata, dar mai putin intensa.

Portocaliu + gri

Griul este o culoare practica, portocaliul este culoarea bucuriei. In combinatie, aceste culori se anuleaza. Creeaza un spatiu vibrant, dar cu picioarele pe pamant. Este un fundal pentru visatori.

Portocaliu + albastru

Fiind culori complementare, acestea se vor potrivi in aproape orice design. Tonul contrastant al albastrului reprezinta maturitatea, portocaliul reprezinta tineretea, iar combinarea lor ia ce e mai bun din ambele situatii.

Portocaliu + verde citron

Aspectul creat prin combinarea portocaliului cu verde citron devine instantaneu proaspat si tineresc. Pentru a le tine sub control, este recomandat sa fie folosite in modele precum carouri, hasurari sau dungi.

Portocaliu + negru + auriu

Aurul si portocaliul impartasesc, atat istoria, cat si galbenul. Auriul si portocaliul sunt culori luxoase, calde, iar negrul pastreaza deisgnul real, rezultand o combinatie de culori atat eleganta, cat si sofisticat.

Culoarea complementara cu portocaliu

Portocaliul este in contrast cu albastrul, aceste doua culori fiind fata in fata pe roata culorilor.

Motivul pentru care se spune ca aceste culori se complementeaza una pe alta este pentru ca, atunci cand sunt alaturate, fiecare o face pe cealalta sa fie mai vibranta. Fiecare nuanta de portocaliu va avea o alta nuanta de albastru ca si nuanta complementara.

Portocaliu in arta

Multi artisti au folosit portocaliul in operele lor. Culoarea a fost predominant folosita de catre impresionisti si post-impresionisti. Monet folosea portocaliul pentru a picta razele soarelui.

Claude Monet – Capite de fan (1891)

Monet a folosit portocaliu pentru a picta soarele in Impresie, rasarit de soare, pictura care a dat numele unuia dintre cele mia cunoscute curente artistice, Impresionismul.

Van Gogh a folosit portocaliul in combinatie cu albastru in Cafe terrace at night. Portocaliul folosit la ferestrele, inconjurate de albastrul inchis al noptii, le face sa vibreze, contrastand cu faptul ca este noapte si totul ar trebui sa fie linistit.

Rezumat

Acum stiti din ce culori se face portocaliu. Cand va simtiti confortabil sa amestecati propria nuanta de portocaliu, veti vedea ca satisfactia este mai mare decat daca veti cumpara portocaliul direct la tub.

In plus, este o culoare jucausa, care va permite sa experimentati, mai ales adaugand albastru sau verde. Veti descoperi ca nu exista limita cand vine vorba de cate culori portocalii aveti la dispozitie.

sursa foto: Pinterest

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.