30 de trucuri de combinare a culorilor. Tu cate stii?

Este adevarat ca unii au un talent innascut in combinarea culorilor, in timp ce unii au nevoie de teorie. Talentul te poate duce pana intr-un anumit punct si poate este folositor mai ales cand combini articole de imbracamine.

Combinarea culorilor in pictura se bazeaza, de fapt, pe teorie plus practica. Daca doresti sa citesti teoria culorilor, apasa aici. Chiar iti recomand sa incepi cu teoria culorilor.

In schimb, daca stii cat de cat ce sunt culorile primare, secundare, tertiare, complementare si cum poti obtine anumite culori, putem sa trecem la practica si anume, cum sa combini culorile pentru a obtine anumite nuante, umbre sau tonuri. 

Cuprins

Sfaturi de baza pentru combinarea culorilor

1. Nu poti combina culorile primare pentru a obtine alte culori

Exista trei culori pe care nu le poti obtine din combinarea altor culori: rosu, galben si albastru (red, yellow, blue – RYB). Acestea poarta denumirea de culori primare. Acest lucru este valabil in pictura.

Imprimantele, de exemplu, folosesc alte culori primare: cyan, magenta, galben (cyan, magenta, yellow – CMY), in timp ce monitoarele folosesc rosu, verde, albastru (red, green, blue – RGB), dar acestea sunt discutii separate.

2. Ce se intampla daca amesteci culori primare?

Daca amesteci doua culori primare vei obtine o culoare secundara. De exemplu, daca amesteci:

  • albastru cu rosu, vei obtine violet;
  • rosu cu galben va rezulta portocaliu;
  • albastru cu galben va rezulta verde.

Daca amesteci cele trei culori primare in proportii egale, vei obtine un maro foarte inchis, murdar, care arata ca noroiul intr-o zi posomorata.

3. In ce proportii sa amesteci culorile?

In functie de nuanta dorita, poti amesteca proportii egale de culori. De exemplu, daca doresti sa obtii un portocaliu, depinde de proportia dintre galben si rosu pentru a da o anumita nuanta portocaliului.

Daca adaugi mai mult rosu, vei obtine un portocaliu rosiatic, potrivit pentru un apus. Daca adaugi mai mult galben, vei obtine un portocaliu deschis, potrivit pentru un rasarit.

4. Se pot cumpara culori primare?

Bineinteles ca se pot cumpara culorile primare direct in tub. Problema este ca e destul de greu sa ne dam seama care albastru este cel pur.

De fapt, gasesti culori primare in diferite tonuri si nuante: albastru cobalt, albastru cerulean, albastru caribian, albastru de prusia, galben ocru, galben de Napoli, galben lamaie, rosu cadmiu, carmin, rosu venetian etc.

5. Foloseste culori formate dintr-un singur pigment pentru culori intense

Pentru cele mai intense si luminoase combinatii de culori acrilice, foloseste culori cu un numar cat mai mic de pigmenti. Aceste informatii le gasesti pe etichetele culorilor pentru artisti.

6. Poti obtine alb sau negru combinand culori?

Desi se pot folosi alb si negru pentru a deschide sau a inchide o culoare, acestea nu sunt incluse in teoria culorilor. De fapt, alb si negru sunt non-culori. Prin urmare, nu putem obtine alb din nicio combinatie de culori, dar se poate obtine o culoare apropiata de negru prin combinarea celor trei culori primare, in proportii egale.

Pentru a obtine o culoare apropiata de negru, eu combin albastru ultramarin si umbra arsa. Acestea sunt, de altfel, parte din cele 3 culori pe care le recomand pentru incepatori. Poti citi mai multe in acest articol.

7. Ce nuante de culori primare pot combina?

Poti combina orice nuanta de culori primare pentru a obtine diferite nuante de culori secundare. Trebuie sa le incerci.

De exemplu, combinatia dintre un galben cadmiu si un rosu ocru va da un portocaliu diferit fata de combinatia dintre galben titan si rosu ocru. Fiecare combinatie dintre culorile primare de diferite nuante vor produce culori secundare de diferite nuante.

8. Cum combini culorile calde sau reci

Fiecare nuanta este considerata a fi “calda” sau “rece”. Pentru a-ti fi mai usor, culorile calde sunt nuantele de galben si de rosu, culorile reci sunt nuantele de albastru. In plus, in fiecare culoare mai exista si tenta si umbre.

Putem avea un cer de un albastru cald (tot o culoare rece este, dar are o tenta calda) sau un galben lamai rece (tot o culoare calda ramane, dar cu o tenta rece). Galbenul tot va fi mai cald decat albastrul in acest caz, dar acest cer albastru printre alte nuante de albastru va fi cald, in timp ce galbenul lamai va fi mai rece decat alte nuante de galben.

Daca amestecam doua culori calde vom obtine o culoare calda, daca amestecam o culoare calda si una rece, vom obtine o culoare neutra.

9. Cum poti obtine un verde murdar si un verde curat

Un verde murdar se poate obtine prin combinarea culorilor albastru ultramarin (ultramarin blue) cu galben lamai (lemon yellow). Un verde curat putem obtine din combinarea culorilor albastru phtalo (phtalo blue) cu galben lamai (lemon yellow).

In ambele amestecuri folosim albastru, dar depinde ce albastru folosim.

10. Cum poti obtine maro

Maro contine toate cele trei culori primare. Cel mai rapid mod de a obtine un maro este amestecand o culoare primara cu o culoare complementara acesteia. Poti obtine maro si daca amesteci toate cele 3 culori primare, in proportii diferite.

De exemplu vei obtine maro din combinatiile: rosu cu verde, galben cu violet sau albastru cu portocaliu, dar fiecare dintre aceste combinatii va produse un maro diferit. Experimenteaza.

11. Cum poti obtine un gri cald si un gri delicat

Pentru a obtine un gri cald amesteca violet cu galben. Pentru un gri delicat, amesteca alb cu o combinatie dintre rosu si verde.

12. Combinarea culorilor complementare

Fiecare culoare primara are propria ei culoare complementara. Rosu il are pe Verde, Galben pe Violet, Albastru pe Portocaliu. Acestea sunt asezate “fata in fata” pe roata culorilor. Daca doresti sa folosesti culorile complementare intr-o pictura, trebuie sa o faci cu grija.

Culorile complementare folosite alaturat cresc intensitatea in ochii privitorului, dar creeaza si neliniste, ochiul neputand sa se opreasca la granita dintre cele doua culori. Stia van Gogh ce stia cand a pictat “Cafeneaua de noapte”, unde se poate observa nelinistea creata de alaturarea dintre rosul peretilor laterali si verdele tavanului si a mesei de biliard.

Vincent van Gogh – Cafeneaua de noapte (1888)

13. Adauga intotdeauna culoare opaca peste culoare transparenta

Doar o mica parte dintr-o culoare opaca este necesara pentru a schimba culoarea transparenta. Amesteca culorile opace peste cele transparente, in cantitati mici, pana obtii nuanta dorita.

14. Adauga intotdeauna culoarea inchisa peste culoarea deschisa

La fel ca si in cazul de mai sus, adauga culori inchise peste culori deschise. Vei avea nevoie de multa culoare deschisa pentru a deschide o culoare inchisa, prin urmare reteta succesului este: culori inchise peste culori deschise, nu invers.

15. Cum sa reduci intensitatea unei culori?

Daca o culoare este prea intensa, ii poti reduce intensitatea fie prin adaugarea unei cantitati de culoare complementara, fie prin adaugarea unei cantitati dintr-o culoare pamantie.

Rosu sau verde pot fi reduse cu umbra cruda (raw umber). Un rosu foarte intens poate fi “racit” cu putin verde. Nu adauga negru, culoarea va deveni mata.

16. Cum obtii gri?

Pentru un gri de mijloc poti amesteca alb si negru, in proportii egale. In functie de proportii vei obtine un gri mai deschis sau mai inchis. Cu putin galben poti obtine un gri cald, cu putin albastru poti obtine un gri rece.

Conteaza proportiile. Cel mai bine este sa experimentezi.

17. Ce culori sa am pe paleta pentru culori “curate”?

Nu exista un singur raspuns la aceasta intrebare, dar iti pot recomanda urmatoarele culori pentru a obtine opere de arta de o calitate superioara: rosu cadmiu (rosu cu tenta galbena), permanent rose (rosu cu tenta albastra), albastru phtalo (albastru cu tenta verde), albastru ultramarin francez (albastru cu tenta rosie), viridian (verde cu tenta albastra), verde phtalo (verde cu tenta galbena), galben lamaie (galben cu tenta verde), galben cadmiu (galben cu tenta rosie).

18. Incearca sa nu combini prea tare culorile pe paleta

Poti incerca, in momentul in care doresti sa combini doua culori pentru a obtine o alta culoare, sa nu le amesteci foarte bine pe paleta. Sa nu le amesteci pana la capat, pana cand se transforma intr-o alta culoare, ci incearca sa amesteci pana la jumatate.

Vei obtine efecte deosebite si s-ar putea sa te indragostesti de aceasta tehnica.

19. Incearca sa combini culorile direct pe panza

Incearca sa combini doua culori direct pe panza. Fie le aplici pe amandoua si le amesteci, fie aplici prima culoarea apoi a doua culoare peste, inainte ca vreuna dintre ele sa se usuce. Este o tehnica ce te poate surprinde prin efectele create.

20. Cum poti obtine culori tertiare?

Culorile tertiare se obtin prin combinarea unei culori primare cu una secundara (exemplu rosu si verde). Daca doresti sa stii mai multe despre culorile tertiare si cum le-a folosit marele pictor Paul Signac pentru a crea efecte suprinzatoare, iti recomand acest articol.

21. Ce sa fac pentru daca e prea murdara culoarea?

Cu cat amesteci mai multe culori, cu atat culoarea rezultata va fi mai murdara, mai pamantie. Daca ajungi intr-un punct in care culoarea pe care ai obtinut-o este prea murdara, iti recomand sa o iei de la capat.

Nu iti recomand sa adaugi culoare pentru a “drege busuiocul” pentru ca mai multa culoare inseamna mai multa murdarie.

22. Pentru o cromatica intensa combina mai putine culori

Pentru a obtine o culoare intensa, cel mai bine este sa combini culori pure in loc de culori amestecate. Cand doua culori sunt amestecate, intensitatea lor scade.

De exemplu, daca doresti sa obtii culoarea chihlimbarului, care in mod normal se obtine din portocaliu si galben, incearca sa folosesti chiar aceste culori in loc sa combini rosu, galben si iar galben.

23. Nu adauga alb pentru a deschide o culoare

Daca doresti sa deschizi o culoare, in loc sa o combini cu alb, mai bine adauga galben. Albul scade intensitatea. Galbenul, pe de alta parte, este culoarea luminii, si astfel veti reusi sa pastrezi intensitatea si stralucirea culorii.

24. Nu adauga negru pentru a inchide o culoare

Negrul matuieste culorile, de aceea nu-l recomand. Impresionistii nu foloseau negru deloc, multi pictori renuntand la negru chiar si dupa terminarea curentului Impresionism.

Asa cum galbenul este culoarea luminii, si o folosim pentru a deschide o culoarea, tot asa ar trebui sa folosim opusul luminii pentru a inchide o culoare. Si opusul galbenului, sau culoarea sa complementara, este albastru. Albastrul este culoarea umbrelor, a intunericului.

De asemenea, poti folosi umbra cruda (raw umber) sau o combinatie dintre umbra cruda si albastru ultramarin pentru a obtine o culoare apropiata de negru.

25. Nu folosi negru pentru umbre

Dupa cum am spus si mai sus, albastrul este culoarea umbrelor. Umbrele sunt influentate de culorile obiectelor peste care cad si de lumina ambientala, de aceea nu sunt negre.

Poti citi in acest articol mai multe despre lumini si umbre. Daca vrei sa stii cum sa pictezi lumina si umbrele, intra pe acest tutorial in care iti arat cum sa pictezi un idilic tablou cu specific grecesc.

Sfaturi pentru combinarea optica a culorilor

26. Pentru cea mai mare intensitate foloseste amestecul optic de culori

Amestectul optic de culori este “stabilit” de perceptia noastra, nu de amestectul fizic de culori. Cu alte cuvinte, in loc sa amesteci culorile pe paleta si apoi sa le aplicati pe panza, poti sa le aplici pe panza una langa alta si sa lasi ochiul privitorului sa le amestece.

Tehnica a fost folosita cu succes in Poantilism, de catre Paul signac (1863-1935) si Georges Seurat (1859-1891).

Paul Signac – Femeie cu umbrela de soare (detaliu) (1893)

27. Alaturarea anumitor culori creste intensitatea

Puteti creste intensitatea unei culori si prin plasarea acesteia langa o culoarea neutra. Un rosu va parea mai intens alaturi de un gri. La fel si un galben, daca este alaturat unui negru.

28. Folosirea glazurii pentru amestecul optic de culori

Folosirea unui mediu de glazura poate schimba fata unui tablou. Daca aplici un mediu de glazura albastru peste o portiune galbena, verdele care rezulta va fi mai intens decat daca amesteci albastru si galben.

Acest lucru se intampla deoarece lumina patrunde prin pelicula albastra transparenta si este refractata de dedesubt, producand un efect bogat, stralucitor.

29. Utilizarea tehnicii de schimbare a contrastului

Prin aceasta tehnica plasam o zona intunecata langa o zona luminata, si invers. Tehnica este folosita si in filme. Un exemplu simplu ar fi sa va imaginati un trunchi de copac. Acesta incepe sa fie mai deschis acolo unde fundalul este pamantul, dar devine mai inchis spre partea de sus, cand fundalul este cerul.

30. Crearea spatiului si a adancimii

O alta tehnica de combinare a culorilor este intrepatrunderea dintre culorile calde si cele reci. Ochiul percepe culorile reci ca fiind mai departe decat cele calde. Pentru a obtine efectul de adancime si de spatiu, plaseaza culori calde in planurile mai apropiate si culori reci in fundal.

Concluzii

Poate ai impresia ca te ajut doar pe jumatate, pentru ca iti spun ce culori sa combini, dar nu si in ce proportii. Din fericire pentru pictura, aceasta nu este o carte de bucate, de retete. Nu exista cantitati exacte, nu poti crea doua picturi la fel.

In plus, mai important decat proportiile culorilor este cum amesteci culorile si sa stii putina teorie. Combinarea culorilor inseamna practica.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.