Cum sa alegi cea mai buna suprafata de pictura pentru acrilice

Suprafata de pictura pe care o alegi poate influenta proprietatile vopselelor si iti poate oferi o experienta diferita. In acest articol vei invata despre absorbtie, ce suprafata sa folosesti, ce se intampla cand diluezi acrilicele si multe altele. Sa incepem.

Suprafete de pictura in functie de vopseluri

In functie de ce vopseluri doresti sa folosesti, se recomanda diverse suprafete.

Daca folosesti uleiuri, trebuie sa stii ca acestea sunt mai dificile de manuit si trebuie folosite pe o suprafata corespunzatoare. Iti recomand o panza pregatita deja pentru pictura cu vopseluri pe baza de ulei.

Daca doresti sa pictezi cu acuarele, acestea functioneaza cel mai bine pe hartie.

Acrilicele, in schimb, sunt foarte flexibile, de aceea le recomand pentru incepatorii in pictura. Pot fi folosite pe aproape orice suprafata: panza, carton, hartie, metal, ceramica, lemn.

Aici poti vedea o pictura de-a mea realizata pe un suport de sticle de vin, din lemn.

Diluarea acrilicelor

Cand pictezi in acrilice, mai ales la inceput, cel mai bine este sa pictezi in straturi din ce in ce mai groase. Eu asa pictam la inceput si mi-a fost de mare folos. Straturile initiale vor fi mai apoase, mai ales substratul. Daca nu stii ce este substratul si cat este de important, trebuie neaparat sa citesti acest articol. Nu glumesc, este unul dintre cele mai importante elemente in pictura. 

Cu cat continui sa aplici straturi, acestea ar trebui sa fie din ce in ce mai putin diluate, astfel incat, la sfarsit, in primul plan al picturii sa folosesti culori nediluate, puternice.

Un alt motiv pentru care pictez astfel este faptul ca straturile initiale formeaza o suprafata mata pentru pensula si astfel, straturile nediluate sau mai putin diluate se vor “prinde” de straturile diluate.

Sfat! Tine minte, culorile acrilice au ca baza plasticul. Daca pictezi primele straturi prea groase, vei crea o suprafata densa si lucioasa care va fi greu de acoperit si de care nu se vor “prinde” straturile superioare.

Pictand in straturi subtiri la inceput, poti sa faci modificari foarte usor in desen sau in culori si sa continui cu straturile groase cand esti increzator ca pictura merge in directia dorita.

Importanta absorbtiei

Cand folosesti acrilicele direct din tub, ele se vor lipi de aproape orice suprafata, dar cand le diluezi, trebuie sa tii cont de gradul de absorbtie al suprafetei: panza de bumbac, hartie, plastic sau ce o fi. Toate aceste suprafete absorb culorile in mod diferit.

Mai jos iti prezint cateva informatii despre panzele care au fost deja pregatite pentru pictura cu 3 straturi de grund si ce influenta poate avea calitatea asupra gradului de absorbtie al panzelor.

Majoritatea panzelor din comert au o suprafata usor texturata. Panzele deja pregatite pentru pictura sunt destul de bune, dar ai grija la calitate. Cele prea ieftine pot fi subtiri ca foaia de hartie, nu au textura si se pot increti daca adaugi mai multa apa.

Folosirea unei panze de calitate superioara pentru pictura asigura o textura mai mare pe panza si un proces mai facil de a picta. Cu cat este mai groasa panza, cu atat este mai absorbanta, pentru ca poate sustine o cantitate mai mare de apa.

Eu imi procur panzele de la Rafaeloartist. Sunt calitative, au foarte multe dimensiuni si sunt o firma din Bacau pe care prefer sa o sustin. La un moment dat am apelat la ei si pentru o panza de pictura atipica (lunga si ingusta) si m-au ajutat fara probleme. Au si dimensiuni foarte mari de panze, de peste 2 metri, pentru cei curajosi.

Am incercat si panze de la Lidl si nu am fost prea incantat. Sunt bune pentru diversitate, fiind de diferite dimensiuni, si sunt bune pentru copii sau pentru cei care picteaza ocazional, fara un scop anume. Daca scopul este sa-ti imbuntatesti pictura, atunci iti recomand panze de o calitate mai buna.

Concluzii

Nu te bloca la panze, diferenta dintre o panza calitativa si una mai putin calitativa nu este aceeasi dintre culorile acrilice profesionale si cele hobby. Indiferent ca ai o panza, o bucata de lemn, un ghiveci, orice, important este sa pui culoare pe ele, sa incepi sa pictezi.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.