Culorile secundare nu sunt portocaliu, violet si verde. Care sunt?

Poate ca nu ma credeti, dar teoria din scoli nu este corecta. Culorile secundare in pictura nu sunt portocaliu, violet si verde, ci rosu, albastru si verde. Daca aveti rabdare, veti afla mai jos de ce.

Ce sunt culorile secundare?

Culorile secundare (sau culorile binare cum li se mai spune) sunt cele trei culori care se obtin prin amestecul a doua culori primare.

Care sunt culorile secundare?

Daca ne referim la teoria culorilor pentru artisti (modelul traditional), atunci cele trei culori secundare sunt portocaliu, violet si verde. Ganditi-va la culorile secundare ca fiind copiii celor trei culori primare (ce familie ciudata).

Aceasta teorie ne-a fost predata in scoli, dar, in realitate, nu este cea corecta. Tot in scoala am fost invatati ca albastru nu se poate obtine din alte culori, ceea ce este o greseala. Daca vrei sa stii mai multe despre culorile primare, gasesti aici un articol foarte interesant.

In teorie, suntem invatati ca cele trei culori secundare se obtin astfel:

  • Galben + Rosu = Portocaliu
  • Rosu + Albastru = Violet
  • Albastru + Galben = Verde

Daca mergem mai departe si combinam o culoare primara cu una secundara, vom obtine o culoare tertiara.

Teoria insa ramane teorie. Ne arata cum interactioneaza culorile intr-o lume perfecta. Teoria functioneaza daca amestecam aceeasi cantitate din cele doua culori primare, ceea ce in realitate nu vom reusi niciodata. 

Teoria poate fi folosita pentru a ne ghida in directia corecta, dar pictand iti dai seama ca in realitate lucrurile se schimba.

De exemplu, daca amestecam Cadmium Red (nuanta de rosu) si Ultramarine Blue (Albastru Ultramarin) obtinem un maro in loc de violet. Acest lucru intareste faptul ca teoria nu trebuie luata ad literam.

Adevaratele culori secundare

Teoria culorilor pentru artisti (modelul traditional) este cea predata in scoli, pentru a intelege mai usor culorile. In aceasta situatie, culorile primare sunt rosu, galben si albastru, iar culorile secundare sunt portocaliu, violet si verde.

Datorita tehnologiei, unii artisti creeaza opere digitale sau lucreaza ca designeri. In acest caz au de a face cu teoria culorilor aditive. Aceasta teorie se refera la culorile obiectelor care emit lumina (ex. lanterna). Culorile aditive pornesc de la negru, adica de la lipsa luminii, si se adauga culori pana se ajunge la alb. In acest caz, culorile primare sunt rosu, verde si albastru, iar culorile secundare sunt cyan, magenta si galben.

Teoria culorilor subtractive se refera la culorile obiectelor care capteaza lumina, cum sunt acrilicele, materialele plastice, textilele etc. In teoria culorilor subtractive, pe care o folosesc, de exemplu, imprimantele, se adauga culori primare peste alb pentru a obtine culori secundare. Aici culorile primare sunt cyan, magenta si galben, iar culorile secundare sunt rosu, albastru si verde. Dupa cum se observa, aceasta teorie este opusa teoriei culorilor aditive. 

In teoria culorilor subtractive, un portocaliu frumos vom obtine amestecand o parte magenta cu doua parti galben, un violet intens vom obtine amestecand o parte cyan si trei parti magenta, iar un verde frumos obtinem combinand cyan si galben in parti egale.

Poate parea confuz mai ales cand dorim sa definim culorile secundare, dar este important sa stiti ce fel de mediu doriti sa folositi, pigment sau lumina.

Sa va fac un rezumat.

  • Teoria culorilor pentru artisti (in engleza RYB)
    • Modelul traditional, predat in scoala generala
    • Culori primare = rosu, galben si albastru
    • Culori secundare = portocaliu, verde, violet
    • Rosu + Galben + Albastru = Maro
  • Teoria culorilor aditive (in engleza RGB)
    • O folosesc designerii si artistii digitali
    • Culori primare = rosu, verde, albastru
    • Culori secundare = cyan, magenta, galben
    • Rosu + Verde + Albastru = Lumina Alba
  • Teoria culorilor subtractive (in engleza CMY)
    • O folosesc companiile de imprimari si pictorii
    • Culori primare = cyan, magenta, galben
    • Culori secundare = albastru, rosu, verde
    • Cyan + Magenta + Galben = Negru

Ce se intampla cand amesteci culori secundare?

Modelul traditional

Daca amestecam portocaliu cu violet vom obtine o nuante rosiatica de maro. Acest lucru se datoreaza faptului ca amestecam, practic, o parte galben, o parte albastru si doua parti rosu, pentru ca atat portocaliu, cat si violet contin rosu.

Daca amestecam verde si violet vom obtine un maro albastrui, pentru ca vom amesteca o parte galben, o parte rosu si doua parti albastru, pentru ca atat verde, cat si violet contin albastru.

Daca amestecam verde si portocaliu vom obtine un maro deschis, galbui, pentru ca vom amesteca o parte albastru, o parte rosu si doua parti galben, pentru ca atat verde, cat si portocaliu contin galben.

Modelul culorilor subtractive (CMY)

In acest model, daca amestecam albastru cu rosu vom obtine violet.

Daca amestecam albastru cu verde vom obtine un verde albastrui sau un albastru verzui, depinde de proportii.

Daca amestecam rosu cu verde vom obtine maro.

Daca doriti sa aprofundati subiectul culorilor, gasiti aici mai multe informatii.

Culorile complementare ale culorilor secundare

Intrand putin in teoria culorilor aflam ca fiecare culoare are si o culoare complementara. Pentru fiecare culoare secundara, culoarea complementara este culoarea care nu a fost folosita pentru a crea culoarea secundara, adica o culoare primara.

Prin urmare, culorile complementare ale culorilor primare in teoria culorilor pentru artisti sunt:

  • Culoarea complementara a culorii verde (secundara) este rosu (primara).
  • Culoarea complementara a culorii violet (secundara) este galben (primara).
  • Culoarea complementara a culorii portocaliu (secundara) este albastru (primara).

In teoria culorilor subtractive, lucrurile sunt diferite:

  • Culoarea complementara a culorii rosu (secundara) este cyan (primara).
  • Culoarea complementara a culorii albastru (secundara) este galben (primara).
  • Culoarea complementara a culorii verde (secundara) este magenta (primara).

Desi culorile complementare ale modelului culorilor subtractive sunt cele corecte prin definitie, s-a demonstrat ca perechile rosu-verde si albastru-galben sunt perechile de culori cu cel mai puternic contrast. Acest lucru va va ajuta in alegerea unei culori vecine astfel incat culoarea secundara sa para mai intensa.

Sfaturi pentru folosirea culorilor secundare

Daca doriti sa folositi culori secundare, le puteti obtine si singuri, prin combinarea culorilor primare. Puteti obtine o mare varietate de culori astfel, dar trebuie sa stiti ce faceti. Trebuie sa aveti grija si la temperatura culorilor, amestecand doua culori primare reci ducand la o culoare complementara stearsa. Pentru a fi siguri ca nu gresiti, puteti cumpara culorile secundare direct la tub.

Daca le cumparati, va recomand sa aveti pe paleta trei culori secundare calde, portocaliu, violet si verde. De asemenea, sa aveti pe paleta si aceleasi trei culori secundare reci.

Rezumat

Teoria care ne-a fost predata in scoli contine greseli care s-au perpetuat de-a lungul timpului. De obicei, elevii intalnesc pentru prima oara conceptele de culoare atunci cand picteaza la scoala. Vopselurile fac parte din teoria culorilor subtractive, prin urmare culorile primare sunt cyan, magenta si galben. Acum, pentru un elev, cuvintele “cyan” si “magenta” nu inseamna mare lucru, dar “rosu” si “albastru” da.

In plus, pentru un copil cyan seamana cu albastru, iar magenta cu rosu. Astfel, cyan-magenta-galben devine rosu-galben-albastru. Profesorii si invatatorii la randul lor transmit aceasta greseala mai departe, fie pentru ca asa li s-a predat si lor, fie pentru ca este mai usor sa predea lectiile la randul lor, astfel incat elevii sa inteleaga.

Deoarece sistemul de culori rosu-galben-albastru este mai putin eficient, nu mai este folositor in zilele noastre decat in scoala generala.

Artistii folosesc sistemul de culori primare cyan, magenta, galben si, astfel, sistemul de culori secundare albastru, rosu, verde.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.