Autoportret in stil clarobscur (imagini + video)

Astazi va voi ghida spre crearea unui autoportret. Am creat autoportretul de mai jos pentru a experimenta. Nu este stilul pe care-l adopt de obicei, dar am vrut sa ma joc cu luminile si umbrele folosind un puternic efect clarobscur. Ca pictor, amator sau profesionist, e bine sa incerci lucruri noi din cand in cand. La un moment dat poti gasi o metoda de care sa te indragostesti, sau o tehnica de pictura care sa-ti trezeasca interesul.

Mai jos va voi explica pasii pe care i-am urmat pentru crearea acestui autoportret. La sfarsitul articolului veti gasi si un video cu tot procesul. Sa incepem.

Materiale necesare

Pentru caeasta pictura am apelat la urmatoarele:

  • Culori acrilice – Galben Primar (Primary Yellow), Ocru (Yellor Ochre), Alb Titan (Titanium White), Carmin, Siena arsa (Burnt Sienna), Galben de Napoli (Naples Yellow Reddish).
  • Pensule sintetice – 2 pensule rotunde, de 3/0 si de 3, 2 pensule plate, de 6 si de 10.
  • Panza de 30×40 cm, neagra. Am cumparat-o neagra, pentru a-mi fi mai usor, avdn deja in plan sa fac un autoportret pe fundal negru.
  • Apa
  • Servetele de bucatarie
  • Creta
  • Sevalet (optional)

Ce inseamna clarobscur

Tehnica pe care am ales-o pentru acest autoportret este tehnica clarobscura de a picta. Este o tehnica pe care o indragesc foarte mult, desi nu prea pictez in aceasta tehnica. Este o tehnica puternic contrastanta, in care te joci cu umbre si lumini pentru a crea adancime si dramatism.

Daca doriti sa stiti mai multe despre tehnica aceasta, va recomand acest articol. In articol veti invata ce pictori celebri au folosit aceasta tehnica si care sunt pasii pe care-i poti urma pentru realizarea efectului de clarobscur.

Pasii pentru crearea unui autoportret

Mai jos va voi detalia pasii pe care, ulterior, ii puteti vizualiza in video-ul de la sfarsitul articolului.

Pasul 1. Inspiratia

Pentru inspiratie am folosit o fotografie, nu oglinda. M-am pozat cu o sursa de lumina venind din partea stanga, de sus. Apoi am urcat poza pe acest site, am accesat efectele din stanga si m-am jucat cu ele. Astfel am ajuns la aceasta imagine.

Pasul 2. Crearea schitei

Schita am creat-o cu ajutorul unei bucati de creta alba. Chiar daca nu as fi avut o panza deja nearga si as fi pictat pe o panza pictata neagra, tot as fi folosit creta. Se vede mai clar conturul cretei fata de creion.

Pasul 3. Stabilirea zonelor din lumina si din umbra (00:22)

Am inceput pictura din partea de sus, cu fruntea. Am folosit pensula plata de 6. De fapt, aceasta este pensula pe care am folosit-o cel mai mult pentru aceasta pictura. Primele miscari au fost de incalzire. Am incercat sa calibrez culorile, folosind ba ocru, ba siena. 

Am incercat sa stabilesc zonele care vor fi in intuneric si zonele care vor fi mai puternic luminate.

Pasul 4. Continuarea cu aceeasi culoare (02:15)

Am continuat cu aceeasi culoare si prin alte zone ale picturii. M-am uitat pe imagine si, unde am considerat ca ar fi potrivita aceeasi culoare din partea stanga a fruntii, cum ar fi mandibula, am aplicat-o.

Pasul 5. Pictarea obrazului si a altor zone luminoase (02:34)

Am continuat cu ocru amestecat cu un strop de carmin pe obraz. Acum incepe sa capete contur autoportretul. Am pictat cu aceeasi culoare si portiunea de deasupra ochiului drept. 

Pasul 6. Pictarea zonelor din jurul ochiului (04:00)

Am continuat sa pictez zonele din jurul ochiului. Am folosit nuante graduale de ocru si carmin, apoi le-am imbinat tot cu ajutorul pensulei. 

Pasul 7. Pictarea urechii si a zonei dintre buza si nas (05:20)

Cu un ocru combinat cu siena am pictat zona dintre buza si nas. Cu aceeasi culoare am pictat si urechea. Nu am insistat foarte tare cu detaliile, nu avea de ce. Pielea, daca este intinsa, nu are prea multe detalii. Detalii sunt date de firele de par, de umbre sau de riduri. Pe acestea oricum le las pentru mai tarziu.

Pasul 8. Pictarea mandibulei (06:42)

Pictarea mandibulei a urmat aceeasi reteta: miscari rapide, fara pictarea detaliilor. Nu am insistat prea mult. Am pictat si pometele stang, cel care este partial in lumina.

Pasul 9. Pictarea buzelor (07:39)

Am pictat buzele cu carmin. Din nou, fara detalii. Doar sa stabilesc culoarea de fundal si conturul.

Pasul 10. Pictarea celor mai luminoase zone (08:52)

Am combinat ocru cu alb pentru acest pas. Am adaugat aceasta culoare acolo unde lumina formeaza cele mai luminoase zone: o parte din frunte, sub ochi, pe laterala nasului, cateva zone din barba.

Pasul 11. Adaugarea zonelor roz (11:25)

Sunt cateva zone in imagine care m-au indemnat sa adaug roz. Am folosit un frumos galben de Nalopi, cu tenta rosiatica, pentru aceste zone: sub pomete, cateva zone din jurul ochiului drept, cateva zone de pe buze. 

Pasul 12. Detaliile din jurul ochiului(12:12)

Am trasat cateva linii cu ajutorul pensulei rotunde 3/0. Acestea au fost primele detalii pictate.

Pasul 13. Pictarea gatului (12:38)

Sincer, este un pas care ar fi putut fi facut mai devreme. Pur si simplu eram atat de concentrat pe fata ca am uitat ca trebuie sa pictez gatul. Am folosit miscari rapide, aplicand vopseaua acrilica cu ajutorul pensulei rotunde de 10.

Pasul 14. Continuarea detaliilor (14:49)

Am adaugat detalii, in continuare. Am folosit pensula rotunda, de 3/0. Mai exact, am pictat cateva fire de par din barba cu siena  si am trecut la ochi. Am pictat albul ochiului apoi am continuat cu liniile fine, pentru a-i da forma finala. Desi in imagine culoarea irisului nu se vede, am ales sa-l fac albastru. Nu este printre culorile alese pentru ca aici puteti sa faceti cum doriti.

Pasul 15. Pictarea fundalului, a marginilor si semnarea lucrarii (16:23)

Desi fundalul era deja negru, am ales sa aplic un nou strat de negru, cu negru carbon. Nici aceasta culoare nu este in lista initiala, deoarece este un pas optional. Am dorit sa fiu sigur de negrul de fundal.

Dupa pictarea marginilor, m-am semnat. Si asta a fost. Simplu, nu?

Concluzii

Va invit sa incercati sa pictati si voi un autoportret. Mie mi s-a parut relativ usor si o lectie foarte buna pentru oricine. Fata umana are multe linii ondulate, cu zone mai adanci sau mai pronuntate, cu zone in umbra sau penumbra si cu multe detalii. Pictarea unei fete este un exercitiu bun.

Mai jos gasiti si cateva imagini cu pictura finala si cu detalii.

Claudiu Stefan - Autoportret
Claudiu Stefan – Autoportret
Claudiu Stefan – Autoportret (detaliu)
Claudiu Stefan – Autoportret (detaliu)
Claudiu Stefan – Autoportret (detaliu)
Claudiu Stefan – Autoportret (detaliu)

Video

Dupa cum am spus si la inceput, mai jos gasiti video cu intregul proces de mai sus. Daca va place, va invit sa va abonati si la pagina mea de youtube.

Cateva recomandari de la mine

Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.

Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.

Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.

Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.

Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.

Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.