Indiferent ca vorbim de design interior, articole vestimentare sau pictura, gasirea combinatiei de culori perfecta poate fi secretul unei creatii, tinute sau opere de arta reusite. Culoarea este cea care face ca un obiect sa prinda viata. Ne influenteaza inclusiv felul in care privim obiectul respectiv.
Daca dorim o combinatie de culori perfecta ne putem baza fie pe inspiratie, fie pe recomandari, fie pe propriile cunostinte. Daca alegi inspiratia sau cunostintele proprii, satisfactia e mai mare, dar e posibil ca rezultatul sa nu fie cel asteptat. Mai ales daca nu ai destule cunostinte.
Citind acest articol vei afla foarte multe, de la ce combinatii de culori se potrivesc pana la combinatii de culori ideale pentru anumite camere. In plus, iti voi da cateva recomandari de combinatii inspirate din natura, viata sociala, calatorii, mancare etc.
Cuprins
Roata culorilor
Atunci cand doriti sa alegeti o paleta de culori ar trebui, prima data, sa va indreptati atentia spre roata culorilor. Utilizarea unei roti a culorilor nu va garanteaza succesul, dar va apropie de succes. E o modalitate foarte buna pentru a alege combinatii potrivite, fie ca sunt indraznete, fie linistitoare.
Culorile de pe roata culorilor
Pe roata culorilor exista 12 segmente, fiecare reprezentand o culoare. Roata culorilor explica cum relationeaza culorile una cu alta, fie ca sunt diametral opuse sau alaturate.
Roata culorilor va va oferi o imagine clara asupra nuantelor in antiteza sau vecine si veti reusi sa faci diferentieri intre nuante armonioase, tonale sau contrastante.
Din punct de vedere structural, roata culorilor contine 3 culori primare, 3 culori secundare si 6 culori tertiare.
Roata culorilor clasica este alcatuita din urmatoarele:
- culori primare – rosu, galben si albastru, care nu se obtin din alte culori;
- culori secundare – portocaliu, verde si violet, obtinute prin combinarea a doua culori primare;
- culori tertiare – rosu-orange, galben-orange, galben-verde, albastru-verde, albastru-violet si rosu-violet, obtinute prin combinarea unei culori primare cu o culoare secundara.
Roata culorilor va va invata care sunt culorile complementare, secundare sau tertiare, care este relatia dintre acestea si cum influenteaza aceste culori perceptia noastra asupra unui obiect sau a unei camere.
Daca doriti sa stiti mai multe despre roata culorilor, va invit sa cititi acest articol foarte interesant.
Ce sunt culorile armonioase?
Culorile armonioase sunt culorile care se afla alaturi pe roata culorilor, cum ar fi galben-verde. Creeaza liniste, armonie, si sunt foarte raspandite, mai ales in design interior. Pot fi folosite fara grija, sentimentul de caldura dat de aceste culori va fi prezent fara prea mare efort.
Ce sunt culorile tonale?
Culorile tonale sunt, in esenta, variatii ale aceleasi culori. Sunt tonuri ale unei singure culori, dar nu sunt aceeasi culoare. Putem avea tonuri diferite de albastru, asa cum are cerul, pentru a induce o stare de liniste, daca ne gandim la un cer senin de vara, sau agitatie, primejdie, daca ne gandim la un cer intunecat, de furtuna. Depinde ce tonuri folosim.
Indiferent de culoarea de baza, schema rezultata va fi uniforma, indiferent ca e vorba de tonuri inchise sau deschise.
Ce sunt culorile contrastante?
Culorile contrastante sunt culorile complementare. Acestea sunt culorile care se afla in opozitie pe roata culorilor. Combinarea acestora va aduce dramatism. O schema contrastanta impartita este formata dintr-o culoare de baza si doua culori adiacente, opuse.
Daca doriti sa folositi aceasta schema de culori, trebuie sa tineti cont de regula 60-30-10 si anume, sa folositi 60% culoarea de baza, 30% o culoare adiacenta si 10% o culoare de accent. Culoarea de accent ajuta la unificarea aspectului puternic contrastant al celorlalte doua culori.
Ce culori pot fi combinate cu …?
Combinații de culori cu gri
Griul este una dintre culorile la moda in design interior. Este extrem de versatil si este usor de asortat. Gri este o nuanta neutra, la fel ca albul. Este potrivit pentru pereti, pentru mobilier sau perdele si draperii.
Griul la randul sau poate fi mai inchis sau mai deschis, cald sau rece. Aceste particularitati il fac deosebit si, desi este usor de combinat cu alte culori, putina teorie nu strica.
Iata cateva culori care merg foarte bine cu gri.
Gri si rosu
Amestecul de tipare si de structuri face ca ochiul sa fie atras spre intreaga camera, iar impactul rosului este intensificat de utilizarea consecventa a tonului singular de gri. Camera trebuie sa fie echilibrata prin introducerea atat a griului inchis, cat si a griului deschis.
Alegeti un tapet gri pentru peretii mari, pentru a-i pune in valoare. Folosirea unui covor si a unor draperii gri vor extinde zona uniforma, aceasta fiind “rupta” doar de accentele rosii: un scaun, un fotoliu, o perna, un tablou.
Picturile cu gri si rosu par simple, dar sunt de efect. Aceasta pictura am primit-o de la cumnata mea (si ea picteaza) si este permanent laudata atunci cand suntem vizitati.
Gri si galben mustar
Aceasta combinatie de culori este ideala pentru camere gri care nu au parte de multa lumina naturala. Senzatia va fi de energie, luminozitate, atmosfera fiind indulcita de galben. Atunci cand galbenul mustar este asociat cu un gri inchis, contrastul este izbitor si te tine cu ochii atintiti.
Senzatia de lux poate fi intensificata cu ajutorul texturilor, mai ales daca folositi catifea sau matase pentru a reflecta lumina.
In pictura de mai jos a lui Monet se vede cum s-a folosit de galben mustar pentru a crea efectul razelor de soare si de gri pentru a evidentia cerul si pentru a crea acest minunat contrast intre aceste culori.
Gri si roz
Rozul este o culoare adorabila, dar poate prea feminina pentru unii. In contrast cu griul se reduce intensitatea rozului. Este ideala pentru locul de luat masa sau camera unei fetite.
De asemenea, decoratiunile gri si roz sunt la mare cautare. Puteti amesteca un tapet gri cu o culoare roz pentru a da instant un aer de designer camerei.
Gri si albastru
Combinatia dintre gri si albastru este prezenta in viata noastra mult mai des decat credem. O vedem pe cer, unde avem contrastul dintre cerul albastru si norii gri, o vedem pe munti, chiar si in apa marii uneori. Gratia acestei combinatii este realizata prin folosirea unui maxim de 30% albastru. Albastrul poate fi o culoare coplesitoare, dar care poate fi echilibrata usor cu ajutorul griului.
Alegeti un gri deshis pentru zonele mai mari ale camerei pentru a va putea construi o baza neutra de unde sa porniti schema de culori, lumini, umbre, texturi.
Puteti alege sa concentrati albastrul in obiecte mici, cum ar fi obiecte de decor, perne, tablouri si alte lucrari de arta, incurajand privitorii sa fie atrasi de aceste obiecte.
In pictura abstracta de mai jos, creata de pictorul american Jay Meuser, se poate vedea foarte clar influenta griului asupra albastrului, albastrul fiind evidentiat de fundalul gri, privirea fiindu-ne condusa de-a lungul liniilor albastre.
In schimb, in pictura lui Winslow Homer de mai jos se poate vedea contrastul linistitor dintre griul cerului si albastrul marii, senzatia fiind diferita fata de pictura lui Meuser.
Gri si verde
Verdele este culoarea naturii. Griul si verdele se intensifica una pe cealalta si se imbunatatesc reciproc. Combinatia dintre gri si verde functioneaza cel mai bine intr-un spatiu cu multa lumina.
Verdele absoarbe lumina, prin urmare trebuie sa aveti si zone de mari dimensiuni acoperite cu alb si sa folositi texturi care sa reflecte lumina. Astfel veti mentine camera luminoasa si aerisita, dar si proaspata si funky.
In “Podul de pe Waterloo”, Monet foloseste un verde inchis in contrast cu vremea gri, pentru a evidentia proximitatea podului si pentru a ne plasa si pe noi acolo, in tablou, in vremea rece si umeda.
Combinatii de culori cu verde
Verdele este culoarea vitalitatii, a armoniei si a echilibrului. Verdele va va aminti de natura, de aer liber. Este usor de combinat, datorita proprietatii sale de a se afla intr-un fel in mijlocul rotii culorilor.
Verdele cu tenta de albastru poate fi combinat cu mobilier alb sau gri, pentru o senzatie de liniste. Verdele cu o tenta de galben, precum olive-ul, poate fi combinat cu bronz sau auriu, pentru a-i spori impactul.
Mai jos sunt combinatiile mele preferate pentru a-ti oferi inspiratie in a combina verde.
Verde si galben
Verdele si galbenul sunt adiacente pe roata culorilor, iar combinatia acestora este armonioasa. Combinatia dintre verde si galben ne duce cu gandul la primavara, la frunze si flori. Este proaspata si revigoranta.
Daca vi se pare prea mult, puteti ramane doar cu accente de galben: perne, draperii, decoratiuni, si sa utilizati verde impreuna cu o culoare pamantie.
Van Gogh este recunoscut pentru galbenul sau puternic si pentru faptul ca ii placea sa picteze natura. Prin urmare, nu avem cum sa nu remarcam felul incantator in care a combinat verde si galben.
Verde si alb
Albul adauga instantaneu contrast si prospetime facand ca aceasta combinatie dintre verde ai alb sa fie perfecta. Albul vine in diferite forme, nu este “doar” alb.
Verdele mai rece, cum ar fi verdele lime, verdele smarald sau verdele jad functioneaza cel mai bine cu albul limpede, luminos. Verdele mai spalacit, cum ar fi verde fistic, functioneaza atat cu albul stralucitor, cat si cu un alb mai murdar, pentru o senzatie mai calda.
In pictura de mai jos, creata de artista canadiana Maud Lewis, pisicile albe sunt in contrast cu verdele pajistei din spate, cumulul de sentimente placute fiind complet: prospetime, gingasie, lumina.
Verde cu gri
Dupa cum am specificat si mai sus, verdele si griul se intensifica reciproc. Griul functioneaza cu majoritatea tonurilor de verde. O combinatie la moda acum este gri cu verde salvie.
Combinati un verde salvie cu un gri pal si veti valorifica energia calmanta a verdelui. Functioneaza mai ales in bai si bucatarii sau in orice camera care duce lipsa de lumina naturala. Puteti folosi negru ca accent pentru un efect dramatic si discordant.
In pictura veti obtine o combinatie placuta, mai ales daca optati pentru o pictura abstracta. Nu va asteptati sa socati sau sa atrageti atentia cu o astfel de pictura, nuantele sunt prea moi.
Daca nu doriti sa pictati abstract si pictati un peisaj, puteti sa optati pentru un peisaj de vara, dar intr-o zi mohorata. Verdele naturii va fi mai spalacit, in timp ce griul cerului sau al unui rau va contrasta frumos.
Verde si violet
Combinatia dintre verde si violet poate parea intimidanta, dar este potrivita pentru camerele mici, pentru impact. Verdele smarald, in combinatie cu violetul pruna, arata senzational unul langa celalt.
Daca este prea puternic impactul, acesta poate fi redus prin aducerea unor elemente in tonuri neutre, cum ar fi alb si gri.
Verde si violet pot fi folosite cu succes in pictura indiferent de stil. Mai jos avem un exemplu de graffiti si un exemplu de pictura in stil impresionist. Dupa cum se vede, combinatia este de impact in ambele. Va indemn sa le incercati.
Verde si albastru
Aceasta combinatie functioneaza daca aveti grija la tonurile folosite. Atat verdele, cat si albastrul, ar trebui sa fie alese cu tente reci sau cu tente calde. Folosind acelasi grup de culori tonale, aceste doua culori se vor completa una pe cealalta.
Si aici ar trebui folosit sistemul 60/30/10, unde puteti folosi o culoare de accent pentru a lega compozitia, cum ar fi rosu sau violet.
Combinatia dintre verde si albastru functioneaza cel mai bine in pictura abstracta si in pictura prin tehnica pouring. Cele doua nuante se pot combina astfel incat sa fii atras ca intr-un miraj, unde nu-ti dai seama unde se termina o culoare si unde incepe cealalta.
Verde si lemn
Desi, tehnic vorbind, nu este o combinatie de culori, nu putem ignora cat de bine se combina verdele cu lemnul. Verdele, fiind o culoare inspirata din natura, se combina foarte bine cu materiale naturale cum este lemnul.
Dintre toate varietatile de lemn, verdele se combina cel mai bine cu lemnul deschis. Puteti alege un verde salvie, pentru un aspect subtil, linistitor, sau un verde intunecat, brut, combinat cu accente de lemn deschis.
Combinatii de culori cu maro
Maro este considerata, in mod eronat, o culoare plictisitoare si lipsita de energie si de stralucire. Cu toate acestea, combinata cu nuantele potrivite, maro poate sa intensifice alte culori sau poate da o nota de eleganta oricarei incaperi. Maro este culoarea pamantului si ne ancoreaza in realitate.
Maro si menta
Combinatia dintre maro si menta este foarte buna pentru living, conferind camerei un aer de rafinament. Menta este o culoare odihnitoare, combinatia de culori va da o atmosfera organica si proaspata camerei. Aceasta combinatie este potrivita si pentru o senzatie naturala masculina, dar delicata in acelasi timp.
Maro si alb
Combinatia dintre maro si alb este potrivita pentru cei care doresc un design traditional. Un maro inchis va fi intensificat intotdeauna prin alaturarea unui alb pur. Combinatia este potrivita in special dormitorului sau baii, pentru a obtine o ambianta luxoasa, dar si primitoare.
Daca doriti sa intensificati si maroul si albul, le puteti accentua cu un bleumarin, pentru un aer de vacanta.
O pictura de efect poate fi obtinuta si prin folosirea maroului in mod predominant, albul si albastrul fiind folosite doar pentru detalii.
Maro si negru
Acum vorbim despre o combinatie dintre maro si negru, nu o camera doar maro si negru. Nu recomand aceasta combinatie pentru toata camera, pentru ca va arata ca o pestera. Ambele nuante sunt neutre, dar functioneaza bine impreuna. Negrul creeaza dramatism, dar scoate in evidenta si nuantele frumoase ale unui mobilier maro.
Combinatia este perfecta pentru un man cave, unde nuantele de maro ale coniacului, fotoliilor, trabucurilor, sunt intensificate de negrul peretilor.
Maro si negru sunt intalnite in pictura din cele mai vechi timpuri. In pictura murala de mai jos, descoperita in Pestera Altamira din Spania, oamenii din acele vremuri au folosit maro si negru intr-un mod extraordinar, pictand viata si animalele de acum 20.000 de ani.
In continuare, combinatia aceasta ar merge deosebit de bine intr-un birou sau intr-un man cave. Pictura realista de mai jos parca emana testosteron.
Maro si galben
Galbenul este viu, distractiv, amuzant, iar atunci cand intalneste maroul, adauga un strop de farmec si energie oricarei locuinte. Puteti folosi mobilier din lemn, maro, impreuna cu un fotoliu galben, sau puteti incerca combinatia de maro si galben de mai jos, unde fotoliul maroul este in contrast cu peretii galbeni.
Maro si turcoaz
Combinatia dintre maro si turcoaz este la moda. Este o combinatie moderna, eleganta, atat pentru living, cat si pentru dormitor. Culorile pot si amestecate indiferent de stilul dorit, de la contemporan pana la vintage.
Maro si portocaliu
Combinatia dintre nuanta neutra maro si culoarea calda portocaliu este perfecta pentru un living ultra-modern si elegant. Poate fi considerata o combinatie de hipsteri, de deschizatori de drumuri.
O masa de cafea portocalie contrasteaza puternic cu un parchet maro inchis si cu o canaprea ciocolatie. Aerul camerei va fi modern, artistic, generator de discutii si idei. Este o combinatie potrivita pentru cei cu multa imaginatie, pentru artisti.
Combinatii de culori cu portocaliu
Portocaliul este o culoare secundara. Este una dintre culorile curcubeului. Este combinatia dintre rosu si galben. Portocaliul imbina fericirea emanata de galben cu energia rosului. Desigur, intensitatea poate fi reglata prin lumina sau subtonuri de gri. Mai jos va voi arata cateva combinatii de culori care se potrivesc cu portocaliu.
Portocaliu si alb
Desi nu este chiar o culoare, albul se potriveste de minune cu portocaliu. Este o combinatie plina de energie, apetisanta si sic. Este potrivita pentru camere mici in care portocaliul nu este predominant, pentru un plus de personalitate si stil.
Combinatia dintre portocaliu si alb o puteti folosi si la exterior, albul putand fi folosit pentru a incadra ferestrele si usile.
Portocaliu si mov
Daca va place portocaliu in camera inseamna ca va place energia, dar daca doriti sa reduceti din intensitatea acesteia, puteti sa o asociati cu o culoare invecinata pe roata culorilor, dar mai putin intensa. Portocaliu si mov este o coombinatie foarte buna pentru camera copilului.
Portocaliu si gri
Portocaliul este culoarea bucuriei si a creativitatii. Griul este culoarea eficientei, a lucrurilor practice. Poate ca va asteptati ca asocierea dintre portocaliu si gri sa anuleze culorile, dar, de fapt, creeaza un spatiu creativ, dar in acelasi timp cu picioarele pe pamant.
Ambele culori sunt asociate cu trecerea mai usoara peste dezamagiri si frustrari, fiind un fundal frumos pentru a visa.
Portocaliu si bleumarin
Portocaliu si albastru sunt culori complementare, potrivindu-se in aproape orice camera si in aproape orice design. Tonul inchis al bleumarinului va contrasta cu portocaliul si-l va “proteja” ca un frate mai mare. Portocaliul, avand un aer mai tineresc, va fi mai jovial, mai jucaus.
Chiar daca va hotarati sa acoperiti aproape in intregime camera cu aceste doua culori sau vor face parte dintr-o combinatie de mai multe culori, tot portocaliul si bleumarinul vor fi culorile de baza.
Portocaliu si verde
Daca doriti un aspect tineresc, atunci profitati de combinatia dintre portocaliu si verde. Puteti opta pentru accente din aceste culori sau le puteti folosi in modele traditionale (carouri, dungi) pentru a le structura. Va puteti lasa purtati si de imaginatie, jucandu-va cu idei precum cea de mai jos in care vedeti o canapea verde si una portocalie.
Portocaliu si negru
Poate nu este asocierea care va vine in minte in mod normal, dar portocaliu si negru pur si simplu functioneaza. Negrul pastreaza totul ancorat in realitate, rezultand intr-o paleta de culori eleganta, calda. Daca vi se pare ca este prea mult negru, mai puteti adauga maro.
Portocaliu in pictura
Portocaliul a fost folosit, in mod deosebit, de catre impreionisti si post-impresionisti. Monet a pictat cu portocaliu celebrele sale capite, iar van Gogh scenele de noapte. Daca doriti sa stiti mai multe despre portocaliu, inclusiv cum sunt persoanele care au culoarea preferata portocaliu, intrati pe acest articol.
Combinatii de culori cu bej / crem
Combinatiile de culori dintre bej sau crem si alte culori sunt potrivite pentru camere clasice, dar, in unele situatii, pot surprinde placut. Bej si crem sunt, de multe ori, greu de identificat si sunt confundate una cu cealalta. Mai intai sa vedem care si cum e.
Diferenta dintre bej si crem
Diferenta dintre bej si crem este data de subton. Bej are o tenta spre gri, rece, in timp ce crem are o tenta usor galbuie, calda. Bej este un cafeniu deschis, este culoarea nisipului intr-o zi insorita de vara, culoarea lanii nespalate. Crem este culoarea untului, a perlelor, a fildesului.
Pentru a fi de si mai mult ajutor, codul de culoare pentru un bej este #cfb997, iar pentru crem codul de culoare este ##fefbea. Diferenta este vizibila si mai jos, in aceasta imagine:
Bej / crem si portocaliu
Daca alegeti portocaliu, mai ales portocaliu ars, veti fi transpus imediat intr-o atmosfera vintage. Combinatia de crem / bej si portocaliu este de vis. Puteti folosi bejul pe pereti si portocaliul in draperii, covor, masa sau tablia patului.
Bej / crem si gri
Americanii au inventat cuvantul greige pentru aceasta combinatie, de la “grey (gri) si “beige” (bej). Este o combinatie clasica, mai ales pentru dormitor.
Puteti folosi accente gri in mobilier sau covoare, completate de pereti crem, aproape albi. Un bej rece este o metoda ideala de a adauga putina adancime unei camere, fara a intuneca spatiul.
Bej / crem si rosu
Rosul este intimidant, indraznet. Este o alegere dificila, de obicei, prea mult rosu poate sa incarce prea mult o camera si sa ne creasca senzatia de disconfort. Combinatia de rosu si crem / bej insa este primitoare. Bejul / cremul trebuie sa predomine.
Puteti alege un bej cu tenta portocalie sau chiar maslinie pentru a atenua impactul culorii rosii.
Bej / crem si negru
A doua cea mai clasica combinatie dupa alb si negru este bej si negru. Bej / crem si negru o combinatie prietenoasa, primitoare. Aceasta combinatie poate fi atat clasica, deoarece nuantele sunt neutre, cat si moderna, sofisticata. Negrul este o alegere excelenta pentru aproape orice nuanta de bej sau crem, dar functioneaza cel mai bine cu nuantele mai reci.
Bej / crem si albastru deschis
Combinatia din crem / bej si albastru deschis confera o atmosfera de plaja si, implicit, de relaxare. Este potrivita pentru o locuinta permanenta, pentru intregul an, nu doar pentru o casa de vacanta. Un bej rece, alaturat unui albastru deschis sau unui turcoaz albastru va crea o atmosfera relaxanta, mai ales in dormitor sau in birou.
Bej / crem cu ratan
Bejul / cremul este culoarea potrivita pentru a fi combinata cu ratan. Desi ratan nu este o culoare, nu putem sa nu remarcam felul in care se combina cele doua. Daca mai adaugam o a treia culoare, de exemplu un bronz, vom obtine o combinatie pamantie de vis, care nici nu va impovara camera, nici nu va va plictisi.
Combinatii de culori cu galben
Fiind o culoare calda, galbenul se poate asocia cu o varietate de culori, de la portocaliu stralucitor, tot cald, la violet, care este rece. Este o culoare foarte flexibila, dupa cum puteti vedea din selectia de combinatii de mai jos.
Galben si lemn
Putem spune sa lemnul merge cu orice. In acest caz, lemnul chiar merge cu galben. Puteti folosi un galben mai inchis pentru pereti, in timp ce mobilierul maro va completa spatiul, vreand o atmosfera primitoare.
Pana si van Gogh a folosit aceasta combinatie, in pictura Dormitorul din 1888.
Galben si roz
Galben si roz formeaza o combinatie indrazneata. Este o combinatie plina de viata, ca nicio alta combinatie. Este foarte apreciata in camere de fetite si poate fi usor adaptata si pentru adolescente.
Galben si bleumarin
Galben si nuantele de albastru sunt opuse pe roata culorilor, dar in design functioneaza foarte bine. Dupa cum puteti vedea mai jos, este important sa decideti in ce proportii doriti sa le folositi. Doriti sa folositi albastru in proportie de 60% pentru un stil elegant, dar mai intunecat, sau galben mai mult, eventual pe pereti, pentru un aspect luminos?
Galben, alb si negru
Vopsirea unei camere in intregime cu galben poate fi un angajament destul de mare, dar exista modalitati de a aduce culoarea galbena in camera fara a exagera. Multe culori pot fi asociate cu alb si negru, dar galbenul e in clasa sa, facandu-le sa para eclectice.
Galben si rosu
Pentru ca fac parte din aceeasi familie de culori, este logic sa se potriveasca intr-un spatiu. Nu va recomand sa abuzati de niciuna dintre ele, rosul putand fi obositor. Incercati o culoare neutra pentru draperii, precum alb sau gri.
Tabel combinații culori
Pentru a va fi mai usor sa observati combinatiile de culori de mai sus, am creat tabelul de mai jos. Acestea ar fi combinatiile de culori cele mai potrivite.
Concluzii
Stiu ca articolul este stufos si greu de parcurs. Daca ai ajuns pana aici, te felicit. In acelasi timp este important sa stii ce combinatii de culori poti face si care este potrivita pentru tine pentru ca, indiferent daca este vorba despre o pictura sau despre amenajarea unei camere, este un lucru care va dainui multi ani de acum incolo si cu care va trebui sa te obisnuiesti.
Combinatia de culori reusita de la inceput iti va da incredere si pentru proiectele viitoare.
Cateva recomandari de la mine
Multumesc pentru ca ai citit acest articol. Sper ca ai gasit informatiile pe care le cautai si ca ti-au fost de ajutor. Mai jos gasesti cateva site-uri de unde-mi cumpar materialele de pictura si cartile necesare pentru a aprofunda aceasta minunata arta. Link-urile catre aceste materiale sunt de afiliere, deci, daca te hotarasti sa comanzi ceva, voi primi si eu un mic comision. Cu toata onestitatea, acestea sunt materialele pe care le folosesc eu si le recomand tuturor, chiar si prietenilor si familiei.
Materiale pentru pictura – cand vine vorba de materiale de pictura recomand Pictorul fericit. Au materiale foarte bune, mai ales culori acrilice si pensule. De asemenea, recomand si Galeria creativ pentru diversitatea materialelor.
Picturi pe numere – cele mai bune site-uri de unde puteti comanda picturi pe numere sunt Criando si Pictorul fericit. Criando are si o oferta buna de 5+1 la seturi de picturi pe numere. De asemenea, tot la Criando poti comanda o pictura pe numere personalizata, dupa o fotografie.
Carti – eu imi comand carti de pe Carturesti si de pe Litera.
Materiale pentru desen – vei gasi materiale foarte bune pe Galeria Creativ: markere, grafit, creioane etc.
Daca doresti mai multe recomandari, am creat aceasta pagina. Vei gasi recomandari de carti, materiale de pictura, site-uri de unde ma inspir si canale de youtube pe care le urmaresc.